Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.
A VIRTU Restaurant sommelier-je, Novák Dávid szó szerint és átvitt értelemben is a felhők felett van, hiszen ő nyerte a „Legjobb fiatal sommelier” címet a Magyar Sommelier Club és a Magyar Sommelier Szövetség közösen meghirdetett szakmai bajnokságán.
A jó sommelier titka, hogy pontosan tudja, hogyan lehet egy étkezést egy jó borral és egy hitelesen előadott történettel kulináris élménnyé varázsolni. A hitelesség és a szórakoztatás legalább olyan fontos, mint ami a tányéron vagy a pohárban van. Így válik egy jó sommelier olyan hozzáadott értékké, amiért az emberek törzsvendéggé válnak egy étteremben. Egy felkészült szakember hamar megismeri a vendég ízlését, és pillanatok alatt képes a legmegfelelőbb bort – vagy akár vizet, esetleg koktélt – ajánlani számára. Novák Dávid nemcsak a borok kiváló ismerője, hanem a vendégek ízlésének értője is, így minden alkalommal személyre szabott ajánlásokkal teszi különlegessé a VIRTU élményt.
A verseny egy elméleti teszttel indult, ahol a versenyzők arról adhattak számot, hogy milyen átfogó tudással rendelkeznek szakmájukról. A vörös és fehérbor elemzése után pedig következhetett az étel-bor párosítások ajánlása, melynek komoly kitételei voltak. „Én mindig nagyon élvezem a kóstolást, a dolgok gyakorlati részét, számomra az elmélet jelentette a nagyobb kihívást a verseny során, hiszen hatalmas háttértudásról kellett rövid idő alatt számot adni. Bár a feladatok kizökkentettek a komfortzónámból, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt sikerült elérnem. Fantasztikus versenyzőkkel voltam együtt, megtiszteltetésnek élem meg, hogy egy versenyen indulhattam velük.”
Tudtam, hogy ez az utam
A vendéglátós családból származó Novák Dávid szenvedélye a borok iránt szakmai karrierjének legelejére tehető. „Tudtam, hogy ez az utam. Mindig is nagyon tiszteltem ezt a szakmát és az évek múlásával a saját karrierutamat is máshogy kezdtem el látni. A célom, hogy segítsek a borászoknak, hogy minél szélesebb körben megismerjék boraikat. A borászok tudása, a szüretelők kemény munkája mind hozzájárul ahhoz, hogy egy szőlőfürtből hogyan lesz ez a gyönyörűséges ital. Ez az út a mai napig varázslat számomra.”
A sommelier szerint az alázat az, ami valóban kiválóvá tud tenni egy szakembert. „A tudásod nem azt jelenti, hogy jobb vagy mint mások. A legfontosabb, hogy átadjuk ezt a tudást. A vendégeknek, de akár a kollégáknak is. Ha valakiben látod az ambíciót, hogy tanulni akar, akkor segíted. A vendégek felé pedig a cél, hogy egy nagyon jó élményt tudjunk adni mindenféle kompromisszum nélkül. A sommelier szakma nem csak arról szól, hogy egy ételhez bort adsz, hanem élményt nyújtasz, irányt mutatsz.”
A MOL Campus 28. emeletén található gasztronómiai élménypont pohárba kerülő tételei biztos kezekben vannak és Lendvai Levente séf fogásaival együtt igazán emelkedett élményt nyújtanak.
dr. Kovács T. Lóránt
További Websommelier magazin cikkek
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.
Az olasz kávé örök divat - a ManueLben jártunk
Étteremkritika, 2015.12.30.