Szezonális teszt a Gesztenyésben

-
Menüvariációk, 2013.10.09.

Szezonális teszt a Gesztenyésben

A Budai Gesztenyés Étterem egyedi akcióval rukkolt elő. Ingyenes ételteszt keretében ismertetik a szezonális ajánlataikat.


A Budapest és Budakeszi határában található Budai Gesztenyés Étterem története a XIX. század végére nyúlik vissza. A régi időket a hangulatos kertben lévő 100 éves gesztenyefák őrzik. 
 
A hosszú idő alatt az étterem sok átalauláson esett át. Jelenlegi tulajdonosai öt éve vették meg, és azóta is mindent megtesznek azért, hogy a legjobbat hozzák ki a helyből. A családbarát vendéglőben elsősorban a magyar ízeket részesítik előnyben, a tradicionális és a modern konyha között egyensúlyoznak.
 
 
 
A tulajdonosok számára fontos a szezonális táplálkozás, ezért a sztenderd, házias ételeket is tartalmazó étlap mellett, - gondolunk itt például a húslevesre, rántott húsra, sült kacsacombra, somlói galuskára - mindig van egy plusz menüsor.
 
Egyedülálló módon ezeket az ételeket egy ingyenes ételteszt keretében ismertetik a szűkebb közönséggel, majd ezután veszik fel az étlapra. A tesztekre Facebook alkalmazáson keresztül lehet jelentkezni. A szerencsés kiválasztottak egy családias hangulatú vacsorán értékelhetik az ételeket. 
 
 
Mi is ellátogattunk a legutóbbi ételtesztre, hogy megismerkedjünk az októberi menüvel. Előételként házi füstölt pisztrángot kínáltak, almás céklasalátával és  pirított fenyőmaggal. A cékla ugyan megosztó étel, de ez a változat mégis elnyerte a tesztelők ízlését. A halat mindenki kifogástalannak találta, volt olyan résztvevő, aki kedvet kapott a házi füstöléshez is.
 
Első fogásként almás-mangó levest kaptunk, amihez egyaránt tálaltak vaníliahbot és diót is. Elvileg választanunk kellett volna a feltétek között, de többen úgy véltük, hogy mind a kettőt meghagynánk.
 
 
 
Első főfogásként ropogós jércemellfilét fogyasztottunk, amit diós-szőlő raguval, madársalátával és jázminrizzsel tálaltak. Itt elvileg arról kellett volna döntenünk, hogy a madársalátával vagy risszel kínálják, de az előző szituációhoz hasonlóan a két köret párosítására szavaztunk. Ugyanis a mézes szósz levét  kiválóan magába szívta a párolt rizs.
 
Második főételként a fokhagymás-diós morzsában sült harcsasteak-et teszteltük, amit császárhúsos káposztaágyon szervíroztak. Ez a fogás egyöntetű siker lett. A fűszeres, házias jellegű étel kiválóan illik az étterem profiljához, és akár ünnepi finomságnak is eltudjuk képzelni.
 
 
A desszert tálalása előtt körbevezettek minket a konyhán, ahol különleges gasztro-ajándékokat kaptunk. Nevezetesen helyben főzött szedres-lilahagymalekvárt és padlizsánkrémet. Szimpatikus gesztusnak véltük, hogy ilyen nyíltan mutatták be az éttermüket a vendéglátóink.
 
A fehércsokoládés brownie elnevezést oximoronnak véltük, de az íze feledtette a nyelvészeti ellentmondást. A süteményhez karamellkosárkában kínáltak diófagyit, amit vörös színű dióval díszítettek.
 
 
A vacsora nagyon jó hangulatban telt, az idegen résztvevők baráti jelleggel társalogtak. Az éttermet és az ételtesztet is megelégedetten ajánljuk figyelmetekbe.
 
A képen látható ételek kostóló mennyiségek, 2013.10.14-ig szerepelnek a szezonális étlapon.
 
Fotók: Budai Gesztenyés Étterem és Kávézó
 
Cím: Budakeszi, Fő utca 1.
 
Nyitva:

Hétfő - Vasárnap: 11:00 - 23:00
 
 

Tetszett a(z) Szezonális teszt a Gesztenyésben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szezonális teszt a Gesztenyésben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg