Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Az olasz ünnepi menü elmaradhatatlan fogásai bárányból, tojásból és kelt tésztából készülnek, a desszertek között pedig a csokoládés-krémes finomságok a népszerűek.
Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz szervesen kapcsolódik a tormás sonkából és főtt tojásból álló egyszerű lakoma, míg Olaszországban a menü különlegesebb húsos falatokat, pármai sonkából, zöldségekből és különböző sajtokból álló fogásokat és idényzöldséges finomságokat tartalmaz.
„Mi olaszok nem szoktuk megfőzni a sonkát, ráadásul sem tormát, sem pedig mustárt nem használunk. Inkább sajtokat és felvágottakat fogyasztunk idényzöldségekkel, például articsókával, spárgával és ceruzababbal. A vegyes felvágottas előételtál után hagyományosan bárányhúsos főétel következik, majd pedig az úgynevezett Colomba pasquale, vagy más néven húsvéti galamb, ami egy Nápolyból származó narancsos-árpagyöngyös édesség, a gyerekek kedvence” – mondta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki ezúttal is a hagyományokhoz nyúlt vissza az étterem ünnepi menüsorának megalkotásakor.
A receptet most sem tartotta titokban, sztracsatellás desszertkülönlegességét ajánlja mindenkinek, aki a húsvéti menüt szeretné feldobni egy kis olasz rafinériával. Jó étvágyat kívánunk!
Tortina „stracciatella” - frissen sült házi piskóta csokoládédarabokkal, ricottás/ mascarponés töltelékkel, piros gyümölcsökkel
Hozzávalók négy főre:
15 dkg csoki (érdemes a maradék csoki tojásokat felhasználni)
20 dkg 00-s liszt
3 db tojás
120 ml olaj
20 dkg cukor
200 ml tejszín (egyik fele a piskótába, másik a krémhez)
1 db vanília rúd
1 zacskó sütőpor
10 dkg mascarpone vagy ricotta
5 dkg túró
A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a vanília rúd kikapart belsejét, az olajat és a tejszín felét. Végül beleszitáljuk a keverékbe a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk a csokit is. A masszát egy 22 cm-es kuglóf formába öntjük, majd 30 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét elkeverjük a túróval, majd hozzáadunk egy csomag vaníliás cukrot. Egy másik tálkában felverjük a tejszín másik felét, végül pedig hozzáadjuk a mascarpone krémhez. Tálaláskor a kuglófot félbe vágjuk, leöntjük a krémmel és megszórjuk friss eperrel és leöntjük csokoládé szósszal.
A Trattoria Gusto teljes húsvéti menüsora:
Előétel tál: túrós - szárított paradicsomos - fekete olíva bogyós krém, füstölt scamorza sajt, pancetta arrotolata, tojáslepény zöld spárgával, grillezett főtt sonka.
Tészta: Óriás ravioli, „pasqualino” házi töltött tészta tojás sárgájával, szarvasgombás- zöld spárgás mártásban, ropogós pofa szalonnával.
Főétel: Szent Péter halfilé, fehérboreceten párolva, citromos-mentás burgonya pürével, ropogós articsókával tálalva.
Desszert: tortina „stracciatella” - frissen sült házi piskóta csokoládédarabokkal, ricottás/ mascarponés töltelékkel, piros gyümölcsökkel.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.