Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét

-
Konyhafőnökök, 2013.09.15.

Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét

Cyril Haberland a Paris Budapest Étterembe látogatott, ahol megkóstolhattuk az exkluzív, négy fogásos menüjét.


A francia  gasztronómiát  megújító  séfek  tiszteletére  rendezett eseménysorozat keretében a Sofitel  Budapest Chain  Bridge,  a Francia Intézet, az Association Europe Francophile és az Europ Assistance Magyarország Kft egy felejthetetlen gasztronómiai estét szervezett Cyril Haberland Michelin csillagos séf közreműködésével.

 

Szeptember 9-én Cyril Haberland átvette a főszerepet a Paris Budapest étteremben. Egy exkluzív ebéd keretein belül talkozott a magyar gasztronómia jeles képviselőivel, amelyen mi is részt vettünk. A Paris Budapest étterem konyhájában egy 3+1 fogásos menüvel kápráztatott el minket.

 

 

Az előétel meglepetés volt, nem szerepelt a menükártyánkon. Sült kacsamájat kaptunk, szamócás morzsával és zöld ánizsos rebarbara mártással. A fogásnak több titka is volt. A máj pontosan egy perc harminc másodpercig sült.

 

A ropogós morzsa alapját pedig a fűszeres, népszerű karácsonyi keksz a spekulatius adta. A zöld ánizs harmónikusas kiegészítette a piros gyümölcsök ízét. Az ánizst nem kedvelő szerzőknek is nagyon ízlett.

 

 

Az első fogás vajban sült homárfarok volt fűszeres bevonatban. A homárt Cyril forró víz helyett nitrogénben szokta mártani, de erre itt nem volt lehetősége, ezért mínusz negyven fokon sokkolta. A híres séf elárulta, hogy ez a technológia azért jpbb, mint a forró víz, mert így nem lesz vattás állagú  a homár húsa.

 

A homárfarkat egyébként madársóskából, turbolyából, tárkonyból, kaporból, turbolyából, bazsalikomból, korianderből összeállított friss fűszersalátával, fekete japán fokhagymával, friss fűszeporral és ropogós szalonnával tálalta.

 

 

A homárt a szuvidolt, lassú tűzön készült galambcomb és galambmell követett, melyet füstölt angolna mártással és ribizlisziruppal kínáltak. Nagyon különleges, mégis egyszerű köret járt hozzá: fenyőmagos, cékla rizottó, amit külön tálban szervíroztak.

 

A galamb egy kicsit megosztó volt. Az asztaltársaság több tagja szerint is ráfért volna még egy kis sütés. A mascarpone-s cékla rizottó, azonban egyértelműen sikert aratott.

 

 

 

A sort egy kiváló desszert zárta. Pirított mogyorós kekszet kaptunk, friss málnával, citromkrémmel és édesgyökérfagylalttal, karamellizált mogyoróval. Az extrán mogyorós, puha óriás keksz mély nyomokat hagyott bennünk.

 

A különleges fagyi az asztaltársaság több tagjából is gyermekkori emlékeket csalt elő. Hiszen az édesgyökér az alapja a medvecukornak. Ennek a fagyinak is tulajdonképpen medvecukor íze volt, az ánizst leszámítva, mert az nem került bele.

 

 

A finom ebéd után pedig egy kicsit jobban megismerhettük az elismert szakács életútját. Cyril Haberland szülőföldjén, Kelet-Franciaországban kóstolt bele először a konyhaművészet rejtelmeibe és innen ered lelkesedése és kitartása is, mely újabb és újabb célok felé hajtja a mai napig.

 

Karrierje során számos étteremben megfordult, kezdve a normandiai Le Rivage hotellel – itt szerezte első Michelin-csillagát –, a Bordeaux melletti Cordeillan-Bages kastélyon keresztül – ahol a felkapott séf, Thierry Marx jobbkeze volt –, egészen az audrieu-i kastély konyhájáig – ahová már séfként érkezett.

2009-ben átvette a Les Reynats-i kastély konyháinak irányítását, melyek két évvel később neki köszönhetően jutottak újra Michelin-csillaghoz. Itt már kifejezetten a formabontó ételek válnak hangsúlyossá.

 

2012-ben pedig a Gault&Millau, egy másik meghatározó nemzetközi étteremkalauz három séfsapkával tüntette ki hat másik francia séffel együtt .

Jelenleg is a Les Reynats-i kastélyban tevékenykedik, ahol a nagy hírnévnek örvendő L’Oison étterem mellett létrehozott egy hatvan terítékes bisztrót La Verrière néven.

 

 

Cyril Haberland mottója: „ jó hozzávaló, helyes íz és tökéletes elkészítés”.

Specialitásai: szarvasgomba, libamáj és a normandiai Szent Jakab kagyló.

 

 

Köszönjük a meghívást a Paris Budapest Étteremnek!

Paris Budapest Restaurant

Cím:

V. kerület, Budapest, Széchényi István tér 2.

Weboldal:

http://www.parisbudapest.hu

Nyitva:

11:00-23:00

Fotók:

Huszár Boglárka: https://www.facebook.com/bogart.pictures

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett a(z) Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg