Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Cyril Haberland a Paris Budapest Étterembe látogatott, ahol megkóstolhattuk az exkluzív, négy fogásos menüjét.
A francia gasztronómiát megújító séfek tiszteletére rendezett eseménysorozat keretében a Sofitel Budapest Chain Bridge, a Francia Intézet, az Association Europe Francophile és az Europ Assistance Magyarország Kft egy felejthetetlen gasztronómiai estét szervezett Cyril Haberland Michelin csillagos séf közreműködésével.
Szeptember 9-én Cyril Haberland átvette a főszerepet a Paris Budapest étteremben. Egy exkluzív ebéd keretein belül talkozott a magyar gasztronómia jeles képviselőivel, amelyen mi is részt vettünk. A Paris Budapest étterem konyhájában egy 3+1 fogásos menüvel kápráztatott el minket.
Az előétel meglepetés volt, nem szerepelt a menükártyánkon. Sült kacsamájat kaptunk, szamócás morzsával és zöld ánizsos rebarbara mártással. A fogásnak több titka is volt. A máj pontosan egy perc harminc másodpercig sült.
A ropogós morzsa alapját pedig a fűszeres, népszerű karácsonyi keksz a spekulatius adta. A zöld ánizs harmónikusas kiegészítette a piros gyümölcsök ízét. Az ánizst nem kedvelő szerzőknek is nagyon ízlett.
Az első fogás vajban sült homárfarok volt fűszeres bevonatban. A homárt Cyril forró víz helyett nitrogénben szokta mártani, de erre itt nem volt lehetősége, ezért mínusz negyven fokon sokkolta. A híres séf elárulta, hogy ez a technológia azért jpbb, mint a forró víz, mert így nem lesz vattás állagú a homár húsa.
A homárfarkat egyébként madársóskából, turbolyából, tárkonyból, kaporból, turbolyából, bazsalikomból, korianderből összeállított friss fűszersalátával, fekete japán fokhagymával, friss fűszeporral és ropogós szalonnával tálalta.
A homárt a szuvidolt, lassú tűzön készült galambcomb és galambmell követett, melyet füstölt angolna mártással és ribizlisziruppal kínáltak. Nagyon különleges, mégis egyszerű köret járt hozzá: fenyőmagos, cékla rizottó, amit külön tálban szervíroztak.
A galamb egy kicsit megosztó volt. Az asztaltársaság több tagja szerint is ráfért volna még egy kis sütés. A mascarpone-s cékla rizottó, azonban egyértelműen sikert aratott.
A sort egy kiváló desszert zárta. Pirított mogyorós kekszet kaptunk, friss málnával, citromkrémmel és édesgyökérfagylalttal, karamellizált mogyoróval. Az extrán mogyorós, puha óriás keksz mély nyomokat hagyott bennünk.
A különleges fagyi az asztaltársaság több tagjából is gyermekkori emlékeket csalt elő. Hiszen az édesgyökér az alapja a medvecukornak. Ennek a fagyinak is tulajdonképpen medvecukor íze volt, az ánizst leszámítva, mert az nem került bele.
A finom ebéd után pedig egy kicsit jobban megismerhettük az elismert szakács életútját. Cyril Haberland szülőföldjén, Kelet-Franciaországban kóstolt bele először a konyhaművészet rejtelmeibe és innen ered lelkesedése és kitartása is, mely újabb és újabb célok felé hajtja a mai napig.
Karrierje során számos étteremben megfordult, kezdve a normandiai Le Rivage hotellel – itt szerezte első Michelin-csillagát –, a Bordeaux melletti Cordeillan-Bages kastélyon keresztül – ahol a felkapott séf, Thierry Marx jobbkeze volt –, egészen az audrieu-i kastély konyhájáig – ahová már séfként érkezett.
2009-ben átvette a Les Reynats-i kastély konyháinak irányítását, melyek két évvel később neki köszönhetően jutottak újra Michelin-csillaghoz. Itt már kifejezetten a formabontó ételek válnak hangsúlyossá.
2012-ben pedig a Gault&Millau, egy másik meghatározó nemzetközi étteremkalauz három séfsapkával tüntette ki hat másik francia séffel együtt .
Jelenleg is a Les Reynats-i kastélyban tevékenykedik, ahol a nagy hírnévnek örvendő L’Oison étterem mellett létrehozott egy hatvan terítékes bisztrót La Verrière néven.
Cyril Haberland mottója: „ jó hozzávaló, helyes íz és tökéletes elkészítés”.
Specialitásai: szarvasgomba, libamáj és a normandiai Szent Jakab kagyló.
Köszönjük a meghívást a Paris Budapest Étteremnek!
Paris Budapest Restaurant
Cím:
V. kerület, Budapest, Széchényi István tér 2.
Weboldal:
Nyitva:
11:00-23:00
Fotók:
Huszár Boglárka: https://www.facebook.com/bogart.pictures
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.