Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Magyarország után Amerikát is meghódította a Legenda Sörfőzde, utána jártunk a siker titkának és végignéztük, hogy lesz a malátából sör.
Nehéz lenne elvéteni az utat a 16. kerület túlsó végén, Budapest határában helyet kapó Legenda Sörfőzdéhez, hiszen a környező utcákban mindenhol a frissen főzött, édes sör illata terjeng.
Kovács József, fedőnevén: Olasz, hobbiként kezdte a sörfőzést, egy-két jobban sikerült sörét időnként bérfőzőként lefőzette. Két éve a Főzdefeszten találkozott Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal, majd egy erősebb sörözés alkalmával megszületett a döntés: a trió összeáll és együtt főzdét alapítanak.
A névadáson nem kellet sokat agyalniuk, a Szlovák út és a Legenda utca sarkán álló üzemhez adott volt a név, amihez a tavaly április elsejei nyitás óta talán már elmondható, hogy sikerült is felnőniük.
A Legenda mesterei egy év alatt 38 féle saját sört főztek le, a bérfőzeteket pedig már nem is számolják. Ősszel őket választották az év sörfőzdéjének, tavasszal pedig sikerült egy aranyérmet is bezsebelniük a hazai főzdeversenyen.
Egy hónapban körülbelül 25-30 ezer liter sör készül a kézműves üzemben, az egykori 250 literes tartályokat mára felváltották az 1400 literes tartájok, és a folymatos bővítés alatt Rolandék a főzőüstöt is 900 literesre cserélték.
A hozzávetőlegesen 250 négyzetméteres üzemi terület összes centimétere zsúfolásig ki van használva, ha véletlenül egy tenyérnyi hely maradt volna, még oda is kitettek egy „Tilos énekelni” táblát.
Roland vezetett be minket a sörfőzés rejtelmeibe, és megmutatta a termelés szakaszait. Elsőként a maláta raktárba invitált minket, ahol nagy zsákokban hever a több mint 20 féle maláta. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy Olasz eredetileg nemzetközi fuvarozó, így ő végzi a beszerzéseket.
A Legendában alapvetően német alapanyagokkal dolgoznak, de az osztrák és a belga malátát sem vetik meg, sőt, újabban a holland is bekerült a választékba. A komlót pedig szintén Németországból, valamint Angliából és Amerikából szállítják.
Első lépésként a malátát megroppantják, hogy a héj rajta maradjon, majd a megfelelő hőfokon vízzel cefrézik, ehhez helyi vezetékes vizet használnak, mivel bevizsgálás után kitűnő minőségűnek bizonyult.
Ezután szűrik, majd egy-másfél órára komlóforralóba teszik. Az újabb tartályokban ezek a folyamatok egy helyen tudnak végbemenni. Ezután örvénykádban ülepítik a főzetet, azaz öt percig magas fordulatszámon keverik, majd fél órát hagyják ülepedni.
A Legenda sörei főként felsőerjesztésűek, vagyis 18-20 °C-on történik az erjedés. Ekkor lesz szénsavas a sör, minél nagyobb nyomás alatt tartják, annál jobban.
Az elkészült főzet 30 napig a tartályban érlelődik, ezután palackozzák, illetve töltik hordókba. A mini gyárban kézi palackozóval dolgoznak, ami ilyen hatalmas mennyiségnél nem gyerekmunka, percenként átlagosan 5 palackra kerül kupak..
Tíz ember foglalkozik összesen a sörgyártással és a papírmunkával. A viszonylag kicsi irodahelyiségben tornyokban állnak a dokumentumok, a helyiség tele van órákkal és időmérőkkel, a falon pedig rengeteg táblán jegyzik az épp főzött söröket és tartályokat.
Rolandék szívesen megosztják a tudásukat másokkal, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy jelenleg is két gyakornokot foglalkoztatnak, és rendszeresen fogadnak érdeklődöket.
A sörgyártás iránt elkötelezett mester hármas a magyar piac meghódítása után nemzetközi szinten is egyre nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Idén Amerikában egy 41 ország részvételével zajló versenyen sikerült egy ezüst- és egy bronzérmet is megszerezniük.
A gyártók főként a bronzérmes sörükre büszkék, mely Legenda Pony névre hallgat. Az amerikai stílusú Golden Ale karakteres keserűséggel és még erősebb déligyümölcsös ízzel és illattal rendelkező, 4,5% alkoholtartalmú sör.
Roland büszkén mutatta meg és az egyik kedvence között emlegette a Bazooka Rye Smoked Beert, mely rozsmalátával és füstölt malátával készült, 6,5%-os barna sör. Felsőerjesztésűnek aposztrofálják a hibrid sört, melyet 13-15 fokon érlelnek, és ez hozzájárul ahhoz, hogy jobban csússzon.
A fiúk állandóan újítanak, jelenleg például a 1st Brew Pils-zel kísérleteznek, mely egy 4,8%-os szűretlen világos sör. Más nagy dobásuk is lesz ősszel, az összes gyümölcsös sörüket búzasörrel fogják lefőzni.
Az üzemhez egy közel száz főt befogadó söröző is tartozik, ahol barátságos áron: 300-600 forintért mérik a söröket. Budapest szerte egyébként is több helyen találkozhattok a Legenda termékeivel. Többek között Zuglóban a Legenda Sörkertben kóstolhatjátok meg a híres söröket, a belvárosban pedig a Gozsdu udvarban található Legenda Busznál.
Fotók: Ebolty Photography
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.