Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

-
Gastro technológia, 2014.08.05.

Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

Magyarország után Amerikát is meghódította a Legenda Sörfőzde, utána jártunk a siker titkának és végignéztük, hogy lesz a malátából sör.


Nehéz lenne elvéteni az utat a 16. kerület túlsó végén, Budapest határában helyet kapó Legenda Sörfőzdéhez, hiszen a környező utcákban mindenhol a frissen főzött, édes sör illata terjeng.


Kovács József, fedőnevén: Olasz, hobbiként kezdte a sörfőzést, egy-két jobban sikerült sörét időnként bérfőzőként lefőzette. Két éve a Főzdefeszten találkozott Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal, majd egy erősebb sörözés alkalmával megszületett a döntés: a trió összeáll és együtt főzdét alapítanak.


A névadáson nem kellet sokat agyalniuk, a Szlovák út és a Legenda utca sarkán álló üzemhez adott volt a név, amihez a tavaly április elsejei nyitás óta talán már elmondható, hogy sikerült is felnőniük.

 

 

A Legenda mesterei egy év alatt 38 féle saját sört főztek le, a bérfőzeteket pedig már nem is számolják. Ősszel őket választották az év sörfőzdéjének, tavasszal pedig sikerült egy aranyérmet is bezsebelniük a hazai főzdeversenyen.

Egy hónapban körülbelül 25-30 ezer liter sör készül a kézműves üzemben, az egykori 250 literes tartályokat mára felváltották az 1400 literes tartájok, és a folymatos bővítés alatt Rolandék a főzőüstöt is 900 literesre cserélték.

A hozzávetőlegesen 250 négyzetméteres üzemi terület összes centimétere zsúfolásig ki van használva, ha véletlenül egy tenyérnyi hely maradt volna, még oda is kitettek egy „Tilos énekelni” táblát.

 


Roland vezetett be minket a sörfőzés rejtelmeibe, és megmutatta a termelés szakaszait. Elsőként a maláta raktárba invitált minket, ahol nagy zsákokban hever a több mint 20 féle maláta. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy Olasz eredetileg nemzetközi fuvarozó, így ő végzi a beszerzéseket.

 

A Legendában alapvetően német alapanyagokkal dolgoznak, de az osztrák és a belga malátát sem vetik meg, sőt, újabban a holland is bekerült a választékba. A komlót pedig szintén Németországból, valamint Angliából és Amerikából szállítják.

 

 

Első lépésként a malátát megroppantják, hogy a héj rajta maradjon, majd a megfelelő hőfokon vízzel cefrézik, ehhez helyi vezetékes vizet használnak, mivel bevizsgálás után kitűnő minőségűnek bizonyult.


Ezután szűrik, majd egy-másfél órára komlóforralóba teszik. Az újabb tartályokban ezek a folyamatok egy helyen tudnak végbemenni. Ezután örvénykádban ülepítik a főzetet, azaz öt percig magas fordulatszámon keverik, majd fél órát hagyják ülepedni.

 

 

A Legenda sörei főként felsőerjesztésűek, vagyis 18-20 °C-on történik az erjedés. Ekkor lesz szénsavas a  sör, minél nagyobb nyomás alatt tartják, annál jobban.

Az elkészült főzet 30 napig a tartályban érlelődik, ezután palackozzák, illetve töltik hordókba. A mini gyárban kézi palackozóval dolgoznak, ami ilyen hatalmas mennyiségnél nem gyerekmunka, percenként átlagosan 5 palackra kerül kupak..

 

 

Tíz ember foglalkozik összesen a sörgyártással és a papírmunkával. A viszonylag kicsi irodahelyiségben tornyokban állnak a dokumentumok, a helyiség tele van órákkal és időmérőkkel, a falon pedig rengeteg táblán jegyzik az épp főzött söröket és tartályokat.



Rolandék szívesen megosztják a tudásukat másokkal, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy jelenleg is két gyakornokot foglalkoztatnak, és rendszeresen fogadnak érdeklődöket.

 

 

A sörgyártás iránt elkötelezett mester hármas a magyar piac meghódítása után nemzetközi szinten is egyre nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Idén Amerikában egy 41 ország részvételével zajló versenyen sikerült egy ezüst- és egy bronzérmet is megszerezniük.



A gyártók főként a bronzérmes sörükre büszkék, mely Legenda Pony névre hallgat. Az amerikai stílusú Golden Ale karakteres keserűséggel és még erősebb déligyümölcsös ízzel és illattal rendelkező, 4,5% alkoholtartalmú sör.

 


Roland büszkén mutatta meg és az egyik kedvence között emlegette a Bazooka Rye Smoked Beert, mely rozsmalátával és füstölt malátával készült, 6,5%-os barna sör. Felsőerjesztésűnek aposztrofálják a hibrid sört, melyet 13-15 fokon érlelnek, és ez hozzájárul ahhoz, hogy jobban csússzon.



A fiúk állandóan újítanak, jelenleg például a 1st Brew Pils-zel kísérleteznek, mely egy 4,8%-os szűretlen világos sör. Más nagy dobásuk is lesz ősszel, az összes gyümölcsös sörüket búzasörrel fogják lefőzni.

 

 

Az üzemhez egy közel száz főt befogadó söröző is tartozik, ahol barátságos áron: 300-600 forintért mérik a söröket. Budapest szerte egyébként is több helyen találkozhattok a Legenda termékeivel. Többek között Zuglóban a Legenda Sörkertben kóstolhatjátok meg a híres söröket, a belvárosban pedig a Gozsdu udvarban található Legenda Busznál.

 

 Fotók: Ebolty Photography

 

Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg