Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

-
Gastro technológia, 2014.07.25.

Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

Bazsalikom, menta, málna, tokaji bor, búzasör – a Levendula Fagyizó műhelyében nem ismernek lehetetlent, összesen 80 féle fagyit készítenek.


A Levendula Kézműves Fagyizó igazi siker lett egy év alatt, üzeleteiket egyaránt megtaláljátok Pesten és Budán, sőt még Szentendrén, Tihanyban és Szegeden is. Nagyon könnyű felismerni ezeket a boltokat, hiszen egységes a mejelenésük: mindegyik lilára van festve, a bejárat előtt pedig női lila bicikli parkol, kosarában levendulacsokrokkal.

 

Hasonlóan a többi sikeres gasztronómiai termék többségéhez a fagyikészítés a Levendula tulajdonosainál hobbiként indult. Szalay Péter és Brunner Zsolt nagyon szeretnek utazni, nyitottak a különböző kultúrákra és ízekre. Olaszországi utazásaik során figyeltek fel az olasz fagyikra, és arra, hogy mennyivel finomabbak a természetes ízek. Innen jött  számukra a kézműves fagyi ötlete.

 


Zsolt és Péter semmit sem bízott a véletlenre, így hosszú kísérletezés után dolgozták ki receptjeiket. Az alapkoncepciójuk az volt, hogy tartósítószerektől, adalékanyagoktól, ízfokozóktól és mesterséges színezékektől mentes jeges nyalánkságokat gyártsanak.

 

Ezen felül pedig nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagokra. A közkedvelt pisztáciát a szicíliai Bronte-ból hozzák, a mogyorót Piemont-ból, a citromot Siracusa-ból. A gyümölcsök többségét pedig magyar termelőktől vásárolják. Természetesen a szezonalitásnak kiemelt jelentősége van. 

 

 

Mitől kézműves a fagyi?

 

A kézműves fagyi technológiája annyiban tér el a megszokottól, hogy friss alapanyagokból kézzel készítik elő az alapot, és nem előregyártott sűrítményeket használnak. A végén ez a massza is a fagyikészítő-gépbe kerül, nem is akármilyenbe, hanem egy olasz masinába.

 

A fagyigép rendkívűl gyorsan dolgozik, kb. 20 perc alatt elkészül egy tégely fagyi. A gyártás főként a VI. kerületben történik, innen szállítják az üzletekbe a fagyikat, ugyanis a legtöbb fagyizó annyira pici, hogy ott nem lenne erre lehetőség.

 

 

2014 sláger ízei

 

A Levendula alapvető profilja a fagyi, de a kézműves jellegből adódóan ezeket csak szezonálisan kínálják, télen pedig kekszeket árulnak. Alapavető törekvés, hogy mindig megtudjanak újolni, így idén nyáron is több különlegességgel rukkoltak elő, és ezek készítését egytől-egyig bemutatták számunkra.

 

A legfrissítőbb talán a lédus szicíliai citromból készült bazsalikomos-citromos fagyi, amiben a legmacerásabb, hogy a citromot frissen facsarják a műhely dolgozói. Az epres-gyömbérrel némileg könnyebb a dolguk, bár itt is sok időt vesz igénybe a gyömbérgyökér pucolása és reszelése. 

 

Szerintünk a legjobb a mentás-málna, ezt a kombinációt Olaszországban lesték el a tulajdonosok. A folyamat egyszerű: a friss mentalevelekkel valamint vizzel, cukorral összeturmixolják a málnát, és már mehet is a gépbe. Az íze egyszerűen magáért beszél, annyira naturális, mintha szüret után ennénk a gyümölcsöt és a fűszert.

 

 

A Levendula választékában több mint 80 féle hideg finomság szerepel, a felsorolt és a hagyományos változatokon túl van például búzasörös, egri bikavéres, tokaji aszús fagyi is.


A fagyik többsége tejmentes és gluténmetes, de az üzletekben mindig van legalább egy cukormentes változat is, amit stevával ízesítenek, így gyakorlatilag mindannyian találhattok kedvetekre valót.


 

Itt találod a Levendula Kézműves Fagyizókat:


1081 Budapest, Rákóczi út 25. (Az Uránia Mozi mellett) Nyitva: 11.00-22.00

 

1055 Budapest, Szent István krt. 21. Nyitva: 11.00-22.00

 

1053 Budapest, Vámház krt. 6. (A Vásárcsarnokkal szemben) Nyitva: 11.00-22.00

 

1024 Budapest, Fény utca (A Mammut mögött) Nyitva: 10.00-21.00

 

2000 Szentendre, Fő tér 8. Nyitva: H-P 10.00-20.00 SZ-V 10.00-21.00

 

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 31 Nyitva: 09.00-20.00

 

6720 Szeged, Kelemen László u 2 (A Fekete Házzal szemben) Nyitva: 11.00-21.00

 

 Fotók: Bogart-pictures

 

 

 

Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg