Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Bazsalikom, menta, málna, tokaji bor, búzasör – a Levendula Fagyizó műhelyében nem ismernek lehetetlent, összesen 80 féle fagyit készítenek.
A Levendula Kézműves Fagyizó igazi siker lett egy év alatt, üzeleteiket egyaránt megtaláljátok Pesten és Budán, sőt még Szentendrén, Tihanyban és Szegeden is. Nagyon könnyű felismerni ezeket a boltokat, hiszen egységes a mejelenésük: mindegyik lilára van festve, a bejárat előtt pedig női lila bicikli parkol, kosarában levendulacsokrokkal.
Hasonlóan a többi sikeres gasztronómiai termék többségéhez a fagyikészítés a Levendula tulajdonosainál hobbiként indult. Szalay Péter és Brunner Zsolt nagyon szeretnek utazni, nyitottak a különböző kultúrákra és ízekre. Olaszországi utazásaik során figyeltek fel az olasz fagyikra, és arra, hogy mennyivel finomabbak a természetes ízek. Innen jött számukra a kézműves fagyi ötlete.
Zsolt és Péter semmit sem bízott a véletlenre, így hosszú kísérletezés után dolgozták ki receptjeiket. Az alapkoncepciójuk az volt, hogy tartósítószerektől, adalékanyagoktól, ízfokozóktól és mesterséges színezékektől mentes jeges nyalánkságokat gyártsanak.
Ezen felül pedig nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagokra. A közkedvelt pisztáciát a szicíliai Bronte-ból hozzák, a mogyorót Piemont-ból, a citromot Siracusa-ból. A gyümölcsök többségét pedig magyar termelőktől vásárolják. Természetesen a szezonalitásnak kiemelt jelentősége van.
Mitől kézműves a fagyi?
A kézműves fagyi technológiája annyiban tér el a megszokottól, hogy friss alapanyagokból kézzel készítik elő az alapot, és nem előregyártott sűrítményeket használnak. A végén ez a massza is a fagyikészítő-gépbe kerül, nem is akármilyenbe, hanem egy olasz masinába.
A fagyigép rendkívűl gyorsan dolgozik, kb. 20 perc alatt elkészül egy tégely fagyi. A gyártás főként a VI. kerületben történik, innen szállítják az üzletekbe a fagyikat, ugyanis a legtöbb fagyizó annyira pici, hogy ott nem lenne erre lehetőség.
2014 sláger ízei
A Levendula alapvető profilja a fagyi, de a kézműves jellegből adódóan ezeket csak szezonálisan kínálják, télen pedig kekszeket árulnak. Alapavető törekvés, hogy mindig megtudjanak újolni, így idén nyáron is több különlegességgel rukkoltak elő, és ezek készítését egytől-egyig bemutatták számunkra.
A legfrissítőbb talán a lédus szicíliai citromból készült bazsalikomos-citromos fagyi, amiben a legmacerásabb, hogy a citromot frissen facsarják a műhely dolgozói. Az epres-gyömbérrel némileg könnyebb a dolguk, bár itt is sok időt vesz igénybe a gyömbérgyökér pucolása és reszelése.
Szerintünk a legjobb a mentás-málna, ezt a kombinációt Olaszországban lesték el a tulajdonosok. A folyamat egyszerű: a friss mentalevelekkel valamint vizzel, cukorral összeturmixolják a málnát, és már mehet is a gépbe. Az íze egyszerűen magáért beszél, annyira naturális, mintha szüret után ennénk a gyümölcsöt és a fűszert.
A Levendula választékában több mint 80 féle hideg finomság szerepel, a felsorolt és a hagyományos változatokon túl van például búzasörös, egri bikavéres, tokaji aszús fagyi is.
A fagyik többsége tejmentes és gluténmetes, de az üzletekben mindig van legalább egy cukormentes változat is, amit stevával ízesítenek, így gyakorlatilag mindannyian találhattok kedvetekre valót.
Itt találod a Levendula Kézműves Fagyizókat:
1081 Budapest, Rákóczi út 25. (Az Uránia Mozi mellett) Nyitva: 11.00-22.00
1055 Budapest, Szent István krt. 21. Nyitva: 11.00-22.00
1053 Budapest, Vámház krt. 6. (A Vásárcsarnokkal szemben) Nyitva: 11.00-22.00
1024 Budapest, Fény utca (A Mammut mögött) Nyitva: 10.00-21.00
2000 Szentendre, Fő tér 8. Nyitva: H-P 10.00-20.00 SZ-V 10.00-21.00
8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 31 Nyitva: 09.00-20.00
6720 Szeged, Kelemen László u 2 (A Fekete Házzal szemben) Nyitva: 11.00-21.00
Fotók: Bogart-pictures
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.