Receptek a Két cica konyhájából

-
Gastro könyvek, 2013.12.23.

Receptek a Két cica konyhájából

Bezselics Ildikó a Két cica blog szerzője is kilépett a virtuális térből. Első szakácskönyvébe legnépszerűbb receptjeit gyűjtötte össze.


Bezselics Ildikó húsz évet töltött a médiában és ismert női lapok alapítója volt, de a gasztronómiai vonalat a munkája során hanyagolta. Három éve azonban új útra lépett és boldog cicagazdiként megnyitotta a Két cica nevű gasztroblogot.

 

A kezdetek kezdetén Ildikónak nem volt különsebb koncepciója, egyszerűen csak szerette volna megosztani a finomabbnál-finomabb receptjeit, amelyeknek bizonyos részét a vidéki szülői házban tanulta.

 

Az ételek tárháza egyre bővült, az irány körvonalazódott és most egy jelentős mérföldkőhöz érkezett a szorgalmas virtuális munka. December elején ugyanis megjelent Ildikó első szakácskönyve. (Azért is fontos kiemelni, hogy első, mert már a bemutató napján mindenki forszírozta a másodikat...

)

 

 

 

 

A 256 oldalas, keményfedeles, spirálozott könyvnek a régi szakácskönyvekhez hasonlóan komoly a struktúrája. A bevásárlástól a takarításig Ildikó mindenkinek segítséget nyújt, aki az anyukájától nem tudta vagy nem akarta megtanulni a háztartás vezetését.

 

Az örömfőzés jeligéjű kötetnek a tanácsadói szerepe vetekszik a kulináris értékével. Az egyedülálló férfiaknak legalább annyira jól jön, mint a kezdő háziasszonyoknak. Végre nem kell körbetelefonálni a barátokat, ha szeretnétek megtudni mi is az a rántás és hogyan kerül az ételbe. 

 

Akkor is kiváló útmutatót találtok a kötetben, ha a nulláról szeretnétek berendezni a konyhátokat vagy, ha már olyan szinten vagytok, hogy vacsoravendégeket hívjatok és lövésetek sincs arról miként fogadjátok őket.

 

 

 

A gyakorlattal megeggyezően a kiadvány a kamra feltöltéssel kezdődik és egyből kiderül, hogy melyik alapanygot hol és mennyi ideig érdemes tárolni. Majd következnek sorjában az előételek, a saláták, a levesek és a főételek, amelyben külön kategorizálva találjátok a marhahúsból, sertésből, szárnyaból és halból készülő fogásokat.

 

A főzelékeknek és egytálételeknek, a tésztáknak, zöldségeknek is jutott egy-egy fejezet, nem beszélve a desszertekről, ahol a szerző különválasztotta a sütőben sült és a sütés nélkül készült édességeket. 

 

Ildikó nagyon szeret befőzni, így ennek a tevékenységnek is külön kategoriált szentelt és ezen belül megkülönbözettte a nyáron és tálen eltehető finomságokat. Sőt az italoknak is szorított helyet, hiszen nincsen párja a házi limonádénak és a forró csokoládénak. Zárásként jönnek a vendéglátás fortélyai, a konyha higénia és öko tippek is, aminek külön örültünk.

 

 

 

A kötetben olyan recepteket találtok, mint a sörös malachústorta, mentás görögdinnyesaláta feta sajjtal, vodkás őszibarackleves, mediterrán mangalicafasírt, mustban párolt kacsacomb, mentás halfasírt, tökfőzelék curryvel és cukkinikoftával , Vilmos herceg keksztortája, zöldteás krémfagyi fehércsokival,  a vegeta, mustár és a nutella házi változata.

 

Stílusosan bekerült egy-két cicáknak készített étel is. Bevalljuk lennék mi ott macsekok, ahol csirkemellből készítenek számunkra finomságot.

 

A receptleírások részletesek, a megadott alapanyagok beszerezhettőke, az ételek mellett szerepel az elkészítés nehézségi foka, az előkészítés és a kivitelezés ideje és az is, hogy kik fogyaszthatják az adott ételt. Az egyik grafikusnak hála piktogrammal jelölték a glunténmentes, tojásmentes, tejmentes, cukorbetegbarát ételeket.

 

 

A Két cica ételfotóit Tóth Milán fotós készítette. A könyv ünnepélyes bemutatójának pedig a várbéli Baltazár volt a helyszíne, az étteremről már mi is írtunk itt.

 

Az Athenemum Kiadó gondozásában megjelen szakácskönyv ára 3990 forint, ami a kiadónál kedvezményesebben is beszerezhető.

 

Köszönjük Ildikónak, hogy velünk együtt osztozott az örömében és további sok sikert, valamint erőt kívánunk a blogoláshoz és a következő könyvek megírásához!

 

Fotó: 

Huszár Boglárka, https://www.facebook.com/bogart.pictures

 

 

Tetszett a(z) Receptek a Két cica konyhájából magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Receptek a Két cica konyhájából magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg