Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Bezselics Ildikó a Két cica blog szerzője is kilépett a virtuális térből. Első szakácskönyvébe legnépszerűbb receptjeit gyűjtötte össze.
Bezselics Ildikó húsz évet töltött a médiában és ismert női lapok alapítója volt, de a gasztronómiai vonalat a munkája során hanyagolta. Három éve azonban új útra lépett és boldog cicagazdiként megnyitotta a Két cica nevű gasztroblogot.
A kezdetek kezdetén Ildikónak nem volt különsebb koncepciója, egyszerűen csak szerette volna megosztani a finomabbnál-finomabb receptjeit, amelyeknek bizonyos részét a vidéki szülői házban tanulta.
Az ételek tárháza egyre bővült, az irány körvonalazódott és most egy jelentős mérföldkőhöz érkezett a szorgalmas virtuális munka. December elején ugyanis megjelent Ildikó első szakácskönyve. (Azért is fontos kiemelni, hogy első, mert már a bemutató napján mindenki forszírozta a másodikat...
A 256 oldalas, keményfedeles, spirálozott könyvnek a régi szakácskönyvekhez hasonlóan komoly a struktúrája. A bevásárlástól a takarításig Ildikó mindenkinek segítséget nyújt, aki az anyukájától nem tudta vagy nem akarta megtanulni a háztartás vezetését.
Az örömfőzés jeligéjű kötetnek a tanácsadói szerepe vetekszik a kulináris értékével. Az egyedülálló férfiaknak legalább annyira jól jön, mint a kezdő háziasszonyoknak. Végre nem kell körbetelefonálni a barátokat, ha szeretnétek megtudni mi is az a rántás és hogyan kerül az ételbe.
Akkor is kiváló útmutatót találtok a kötetben, ha a nulláról szeretnétek berendezni a konyhátokat vagy, ha már olyan szinten vagytok, hogy vacsoravendégeket hívjatok és lövésetek sincs arról miként fogadjátok őket.
A gyakorlattal megeggyezően a kiadvány a kamra feltöltéssel kezdődik és egyből kiderül, hogy melyik alapanygot hol és mennyi ideig érdemes tárolni. Majd következnek sorjában az előételek, a saláták, a levesek és a főételek, amelyben külön kategorizálva találjátok a marhahúsból, sertésből, szárnyaból és halból készülő fogásokat.
A főzelékeknek és egytálételeknek, a tésztáknak, zöldségeknek is jutott egy-egy fejezet, nem beszélve a desszertekről, ahol a szerző különválasztotta a sütőben sült és a sütés nélkül készült édességeket.
Ildikó nagyon szeret befőzni, így ennek a tevékenységnek is külön kategoriált szentelt és ezen belül megkülönbözettte a nyáron és tálen eltehető finomságokat. Sőt az italoknak is szorított helyet, hiszen nincsen párja a házi limonádénak és a forró csokoládénak. Zárásként jönnek a vendéglátás fortélyai, a konyha higénia és öko tippek is, aminek külön örültünk.
A kötetben olyan recepteket találtok, mint a sörös malachústorta, mentás görögdinnyesaláta feta sajjtal, vodkás őszibarackleves, mediterrán mangalicafasírt, mustban párolt kacsacomb, mentás halfasírt, tökfőzelék curryvel és cukkinikoftával , Vilmos herceg keksztortája, zöldteás krémfagyi fehércsokival, a vegeta, mustár és a nutella házi változata.
Stílusosan bekerült egy-két cicáknak készített étel is. Bevalljuk lennék mi ott macsekok, ahol csirkemellből készítenek számunkra finomságot.
A receptleírások részletesek, a megadott alapanyagok beszerezhettőke, az ételek mellett szerepel az elkészítés nehézségi foka, az előkészítés és a kivitelezés ideje és az is, hogy kik fogyaszthatják az adott ételt. Az egyik grafikusnak hála piktogrammal jelölték a glunténmentes, tojásmentes, tejmentes, cukorbetegbarát ételeket.
A Két cica ételfotóit Tóth Milán fotós készítette. A könyv ünnepélyes bemutatójának pedig a várbéli Baltazár volt a helyszíne, az étteremről már mi is írtunk itt.
Az Athenemum Kiadó gondozásában megjelen szakácskönyv ára 3990 forint, ami a kiadónál kedvezményesebben is beszerezhető.
Köszönjük Ildikónak, hogy velünk együtt osztozott az örömében és további sok sikert, valamint erőt kívánunk a blogoláshoz és a következő könyvek megírásához!
Fotó:
Huszár Boglárka, https://www.facebook.com/bogart.pictures
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.