Így főz Bernáth József & Nyereményjáték!

-
Gastro könyvek, 2015.12.22.

Így főz Bernáth József & Nyereményjáték!

Nyerd meg a Konyhafőnök séfjének első szakácskönyvét! Bernáth József fázisfotókkal mutatja be legnépszerűbb ételeinek elkészítési módját.


Húsleves, rántott csirke, lecsó, túrós csúsza, paprikás krumpli, zöldborsóleves, hortobágyi húsos palacsinta, csirkepörkölt, túrógombóc – ezek kétségtelenül ismert és népszerű magyar ételek. Hogyan lehet ezekből az ételekből a maximumot kihozni? Miként lehet gusztusosan tálalni?

 

Ezekben segít a világlátott séf, aki nemcsak apró trükökket oszt meg a recept leírásoknál, hanem minden lépést fotóval dokumentál. Így játszi könnyedséggel elkészíthetitek a kedvenceiteket. 

 

 Karamellás túrógombóc

 

 


Bernáth József a könyvről:

 

A könyvben bemutatott konyhai praktikákat az elmúlt nyolc évben Lyonban és Londonban szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Ezek most jelennek meg először nyomtatott formában. Az ételek elkészítéséhez és tálalásához olyan rafinált, de nem időigényes megoldásokat mutatok, melyeket eddig még soha senki sem osztott meg a hobbiszakácsokkal.


Nagyon fontos, hogy mindenki, aki szeret vagy szeretne főzni, megtanulja az alapokat. Sokszor figyeltem a barátaimat főzés közben, és rájöttem, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint én, s alapvető technikákkal nincsenek tisztában. Sokan közülük fejből tudnak izgalmas recepteket, grammra pontos mennyiségekkel, ennek ellenére néha előfordul, hogy valami miatt mégsem úgy sikerül, ahogy kellene.



Ez a könyv azért született, hogy ebben segítsen. Az itt szereplő alapreceptek ismertek, manapság szinte mindegyik a hétköznapi élet része, legalább egyszer mindenki kóstolta már őket.


 

A könyvvel az a célom, hogy mindenki bátran kipróbálja magát a konyhában, és rájöjjön, jól szervezett munkával akár 25–35 perc alatt is ízletes étel kerülhet ki a kezünk alól. A recepteket többször kipróbáltam, tökéletesítettem az ízlésemnek megfelelően. Mindenkit arra buzdítok, hogy vágjon bele, készítse el mindet, s ha gondolja, bátran változtasson egyiken-másikon!

 


 

Rizibizi recept

 

Kevesen tudják, hogy a rizibizi valójában egy Észak-Olaszországból származó étel. Arra pedig pláne kevesen gondolnak, hogy önálló ételként is megállja a helyét. Persze ott másként készítik, mint ahogy mi megszoktuk.

 

Előfordul például, hogy egy kevés pancettát is csempésznek bele, hogy átjárja a kellemes füstölt íz. Az én verzióm kizárólag zöldséges, így vegetariánusok is bátran fogyaszthatják. Manapság már sok jó minőségű, zsenge fagyasztott zöldborsó kapható, így nemcsak nyáron, hanem az év bármely napján elkészíthető ez a színes és laktató étel – Bernáth József.

 

Hozzávalók:

 

180 g rizsből készült rizottóalap

80 g zsenge zöldborsó

20 g borsócsíra

50 g zsenge borsóhüvely (mangetout vagy sugarsnap)

60 g parmezán

3,5 dl zöldségalaplé

1 g finom só

néhány ág kakukkfű

70 g vaj

frissen őrölt bors

Elkészítés:

 

A zöldborsót annyi alaplével tesszük fel főni, ami épp ellepi. A többi alaplevet felforraljuk. A borsóhüvelyeket a kakukkfűvel egy edénybe tesszük, és ráöntjük a felforralt alaplevet. 3 percig állni hagyjuk, majd az alaplevet visszaszűrjük abba az edénybe, amiben felforraltuk. A borsóhüvelyeket jeges vízben lehűtjük, hogy megtartsák élénkzöld színüket. A kakukkfűre már nem lesz szükségünk. 

 

A félig főtt borsószemekhez hozzáadjuk a rizottóalapot. 

Folyamatosan kevergetve adagoljuk hozzá a forró alaplevet. A parmezánból forgácsokat hagyunk meg a díszítéshez, a többit lereszeljük. A főzés utolsó fázisában a majdnem kész rizibizihez adjuk a reszelt parmezánt, a vajat, és kóstolás után sózzuk.Azért csak kóstolás után, mert maga a parmezán is sós.

 

A visszahűtött borsóhüvelyeket rézsutosan kettévágjuk, majd a parmezánnal és a zöldborsócsírával együtt a tányérba kanalazott rizibizire helyezzük. Frissen őrölt borssal bátran megszórjuk.

 

 

 


Játék!


Kövesd a Facebook-oldalunkat, oszd meg a felhívásunkat, és írd meg hozzászólásban, hogy honnan ered valójában a rizottó?  A válaszadók között egy darab könyvet sorsolunk ki. A játék 2015.12.23.18:00-ig tart.

 


 

A Könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ára: 4.990 forint, a kiadónál jelenleg 20% kedvezménnyel kapható!

 

Fotók: Kossuth Kiadó
 

Tetszett a(z) Így főz Bernáth József & Nyereményjáték! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így főz Bernáth József & Nyereményjáték! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg