Októberben jubilál a világ legszebb kávéháza

-
Gastro hangulat, 2014.04.13.

Októberben jubilál a világ legszebb kávéháza

Októberben ünnepli 120. születésnapját a New York Kávéház, amit 2011-ben a világ legszebb kávéházának tituláltak. Ismerjétek meg a történetét!


Budapest egyik leginmpozásabb épülete a New York Palota egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company megbzásából épült,  Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével.

 

A négyemeletes, eklekikus stílusú épület 1894. október 23-án nyitotta meg kapuit a földszinten működő csodálatos kávéházzal együtt.

 

A négyszintes kávéház tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg, az újszerű erkélymegoldás, a hatásos karzatlépcső, a csillárok és a mennyezeti freskók, mind-mind csak a luxust növelték.

 

 

A városi legenda szerint a nyitónapon Molnár Ferenc egy jókedvű újságírócsoport élén a Dunába dobta az étterem kulcsát, hogy az éjjel-nappal nyitva maradhasson. A várakozásokkal ellentétben igen tarka közönség tódult a Kávéházba. Létrejöttek a művészasztalok, és kialakult a Kávéház napszakok szerint váltakozó törzsközönsége.

 

A 1910-es évek elejétől a New York valódi irodalmi kávéházzá, a fővárosi szellemi élet egyik központjává vált. Itt volt az írók és az újságírók „Otthon Kör”-e, valamint hamarosan létrejöttek a művészasztalok is.

A Nyugatnak itt működött a szerkesztősége, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső itt írták az első műveiket . A vendégek személyre szabott kiszolgálásáról számos legendás pincér gondoskodott.

 


A kávéházi élet megsínylette mind az első, mind a második világháborút, de a legnagyobb tragédia a szocializmusban érte. Az ötvenes években rövid időre sportszeráruház működött a palotában. 1954-ben újranyitották Hungária néven, igaz nem kávéházként, hanem étteremként működött.

 

Az igazi változás a rendszerváltás után következett be. 2001 februárjában az olasz Boscolo csoport vállalta fel a legendás épület újjáépítését. Az évekig tartó rekonstrukciónak köszönhetően 2006-ban visszanyerte eredeti hangulatát, 2011-ben pedig egy nemzetközi szavazáson elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet.

 

 

 

A New York és a gasztronómia

 

A kávéház mellett az épületben működik a Wolf András által vezetett Salon Étterem, amely a Gault&Millau Étteremkalauz 2014-es kiadványában 16 pontot kapott és Wolf Andrást „Az év konyhafőnöke” díjjal is kitüntették.

 

A kávéházban újragondolt magyar és nemzetközi ételeket kínálnak. Természetesen a legnagyobb a desszert választék. A modern kor kihívásainak megfelelően olyan édességeket is készítenek, mint például a Somlói galuska, a Rákóczi túrós vagy az almás lepény, de van magyaros torta kollekció is.

 

A New York Palotában egész évben jubileumi programsorozat folyik, októberében a 120. évforduló alkalmából egy nagyszabású bállal ünnepel a vezetőség.

 


 

A kávéház programjaiért katt ide. Huszár Boglárkát pedig itt tudjátok követni a Facebookon.

 

Tetszett a(z) Októberben jubilál a világ legszebb kávéháza magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Októberben jubilál a világ legszebb kávéháza magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg