Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Októberben ünnepli 120. születésnapját a New York Kávéház, amit 2011-ben a világ legszebb kávéházának tituláltak. Ismerjétek meg a történetét!
Budapest egyik leginmpozásabb épülete a New York Palota egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company megbzásából épült, Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével.
A négyemeletes, eklekikus stílusú épület 1894. október 23-án nyitotta meg kapuit a földszinten működő csodálatos kávéházzal együtt.
A négyszintes kávéház tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg, az újszerű erkélymegoldás, a hatásos karzatlépcső, a csillárok és a mennyezeti freskók, mind-mind csak a luxust növelték.
A városi legenda szerint a nyitónapon Molnár Ferenc egy jókedvű újságírócsoport élén a Dunába dobta az étterem kulcsát, hogy az éjjel-nappal nyitva maradhasson. A várakozásokkal ellentétben igen tarka közönség tódult a Kávéházba. Létrejöttek a művészasztalok, és kialakult a Kávéház napszakok szerint váltakozó törzsközönsége.
A 1910-es évek elejétől a New York valódi irodalmi kávéházzá, a fővárosi szellemi élet egyik központjává vált. Itt volt az írók és az újságírók „Otthon Kör”-e, valamint hamarosan létrejöttek a művészasztalok is.
A Nyugatnak itt működött a szerkesztősége, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső itt írták az első műveiket . A vendégek személyre szabott kiszolgálásáról számos legendás pincér gondoskodott.
A kávéházi élet megsínylette mind az első, mind a második világháborút, de a legnagyobb tragédia a szocializmusban érte. Az ötvenes években rövid időre sportszeráruház működött a palotában. 1954-ben újranyitották Hungária néven, igaz nem kávéházként, hanem étteremként működött.
Az igazi változás a rendszerváltás után következett be. 2001 februárjában az olasz Boscolo csoport vállalta fel a legendás épület újjáépítését. Az évekig tartó rekonstrukciónak köszönhetően 2006-ban visszanyerte eredeti hangulatát, 2011-ben pedig egy nemzetközi szavazáson elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet.
A New York és a gasztronómia
A kávéház mellett az épületben működik a Wolf András által vezetett Salon Étterem, amely a Gault&Millau Étteremkalauz 2014-es kiadványában 16 pontot kapott és Wolf Andrást „Az év konyhafőnöke” díjjal is kitüntették.
A kávéházban újragondolt magyar és nemzetközi ételeket kínálnak. Természetesen a legnagyobb a desszert választék. A modern kor kihívásainak megfelelően olyan édességeket is készítenek, mint például a Somlói galuska, a Rákóczi túrós vagy az almás lepény, de van magyaros torta kollekció is.
A New York Palotában egész évben jubileumi programsorozat folyik, októberében a 120. évforduló alkalmából egy nagyszabású bállal ünnepel a vezetőség.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.