Kávéházi történetek 7. – A Parlament Étterem

-
Gastro hangulat, 2015.12.07.

Kávéházi történetek 7. – A Parlament Étterem

1930-ban a parlament árkádsorán a Gönczi Testvérek nyilvános éttermet nyitottak, amelynek belső kiképzése magyar motívumokból állt.


A képviselők egészen biztosan szívesen jártak az Elysée mellett működő Monicó kávéházba, mert 1930-ban Lukács elnöki főtanácsos magához hívatta Gönczi Istvánt, a tulajdonost, és felajánlotta neki: vegye át a parlament büféjének vezetését.

 

„Nagyon előnyös feltételekben állapodtunk meg, és csak azt kötöttem ki magamnak, hogy a parlamenti büfé olcsó elvállalásáért ellenszolgáltatásul adják nekem ingyen a parlament-pincét, hogy ott egy magyaros vendéglőt nyithassak. Ehhez hozzá is járultak. Meg is nyitottam a vendéglőt és az remekül ment. Most sem hallgathatom el, hogy harminc évig senki sem tudott boldogulni a parlamenti vendéglőben, én voltam az első, aki idegenforgalmi szempontból is jelentős eredményt tudtam felmutatni” − nyilatkozza Gönczi egy interjúban.


Érdekes, hogy a tulajdonos az elsősorban munkásokhoz szóló Népszavában hirdette az új helyet:
„Megnyílt a Parlament-étterem. Igazi magyar specialitással lett gazdagabb Budapest. A parlament árkádsorán a Gönczi Testvérek nyilvános éttermet nyitottak, amelynek belső kiképzése tiszta magyar motívumokból áll. Hangulatos magyar csárda, búboskemencével, kármentővel, ahol pintből mérik a bort. Nemcsak a külföldieknek, hanem a budapestieknek is igazi látványosság a Parlament-étterem.” (hirdetés, Népszava, 1930. október 26., 18.)
Gönczi túlságosan optimista volt: hitel, kölcsön – de a törlesztés nem ment a remélt ütemben.

 

A lapok már fél év után szomorú hírt közölnek:
„A Parlament-pince fizetésképtelensége. A Pesti Napló legutóbbi számában röviden már megemlékeztünk a parlament épületében levő étterem fizetesképtelenségéről. Az ügyben alig 36.000 pengő fedezetlen tartozás miatt megindult a kényszergyezségi eljárás, amely élénk feltűnést keltett. A Parlament-pince fizetésképtelenségét egyes hitelezők türelmetlensége idézte elő.” (Pesti Napló 1931. május 28., 19.)


Gönczi István és János öccse még körülbelül egy évig bírták, aztán megint új bérlő került a Parlamentbe.

 


 

Az Elysée Budapest legújabb kávéház-bisztrója, amely az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született. Gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várják a vendégeket a hét minden napján.




 

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető az összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be.

 



 

Tetszett a(z) Kávéházi történetek 7. – A Parlament Étterem magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávéházi történetek 7. – A Parlament Étterem magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg