Kávéházi történetek 5. – Kávéház-forradalom a Kossuth Lajos téren

-
Gastro hangulat, 2015.12.07.

Kávéházi történetek 5. – Kávéház-forradalom a Kossuth Lajos téren

Az 1920-as évek végétől sorra nyíltak a kávéházak a Kossuth Lajos téren.


1928-ra felépült a Kossuth tér északi végét lezáró, impozáns MÁK-palota. A Málnai Béla és Haász Gyula tervezte épület földszintjére nagy üzlethelyiségek kerültek. Ezek egyikét bérelte ki Gönczi János, és Monico néven nyitott benne kávéházat. A helyiségbérlet kezdetben nagyon olcsó volt, de a tulajdonos Magyar Állami Kőszénbányák Rt. döntéshozói − látva az üzlet sikerét − hamarosan árat emeltek.

 

A lehetőségre pedig mások is felfigyeltek, és hamarosan a vendéglátás szempontjából addig „halott” Kossuth tér másik végén is nyílt egy-egy új kávéház: az Országház (Kossuth tér 10., melynek épülete is akkor, 1928-ban készült el) és 1932-ben az Unio. A Monico ikerpárja, az Elysée alig pár hónappal korábban, 1931 decemberében nyitott. A sorban a rövid életű Biarritz lett az utolsó, 1938-ban.

 


Hogy miért is volt „halott hely” a Kossuth tér? Mert egy-két bérpalotát leszámítva itt nem lakott ‒ és a mai napig sem lakik ‒ jóformán senki. Persze volt némi turistaforgalom, de a mostanihoz egyáltalán nem fogható, hiszen a mai Néprajzi Múzeum épületében a Királyi Kúria működött, és a Parlament épületét sem lehetett bármikor látogatni. És akik ott dolgoztak? A Parlamentnek kezdettől saját étterme volt, a Földművelésügyi Minisztérium tisztviselői és a Kúria bírái pedig egyszerűen hazamentek ebédelni. Estére aztán teljesen kiürült minden, csak a villamos csilingelt át időről időre a kihalt téren.



Az Elysée Budapest legújabb kávéház-bisztrója, amely az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született. Gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várják a vendégeket a hét minden napján.



 


Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető az összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be.

 



 

Tetszett a(z) Kávéházi történetek 5. – Kávéház-forradalom a Kossuth Lajos téren magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávéházi történetek 5. – Kávéház-forradalom a Kossuth Lajos téren magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg