Kávéházi történetek 3. –Bár-kávéházból bridzs-kávéház

-
Gastro hangulat, 2015.11.30.

Kávéházi történetek 3. –Bár-kávéházból bridzs-kávéház

Az 1930-as évek kedvelt játéka volt a bridzs. Többek között a híres író: Ottlik Géza is ezért járt kávéházba.



Az Elysée alapító tulajdonosai, a Gönczi testvérek 1933-ban kénytelenek voltak megválni kávéházuktól. Az új tulajdonosok, a Fried fivérek új ötletekkel lábaltak ki a bajokból. Vadonatúj, modern berendezés került az üzletbe, amelyet a világhírű tervező-iparművész, Kozma Lajos tervezett.


A nagypolgárság körében ekkoriban kezdett látványosan hódítani a bridzs, amelyet − mint korábban is minden kártyajátékot − előszeretettel játszottak kávéházakban. A játékosok az Elysée-ben elegáns különtermet kaptak. A Lipótvárosi úri közönség nagy tetszéssel fogadta az új lehetőséget, amelyet az új tulajdonosok lapokban is hirdettek:


„ÉRTESÍTÉS!
Közöljük t. Vendégeinkkel, hogy február 1-től teljesen különálló bridge-termünkben vendégeink saját kártyával díjtalanul játszhatnak 20 fillér költségmegtérítés mellett. Ugyanakkor a játék (bridge, rummy stb.) díját a mi kártyánk használatával 60 fillérre leszállítottuk. Bridge-termünket továbbra is Iványi Márta és dr. Pál Andorné úrhölgyek fogják vezetni, ami által minden vendég elhelyezéséről a neki legmegfelelőbb játszmában gondoskodunk. Bridge-termünkben kávéházi árainkat számítjuk. Szíves látogatást tisztelettel kér: Elysée Kávéház Kossuth-szobornál” (Pesti Napló 1934. január 30., 11.)

Egészen biztos, hogy a bridzs kedvéért járt ide később a versenyjátékos és szakkönyvíró Ottlik Géza is, akitől legalább egy szívmelengető kis adatot megtudhatunk a helyi specialitásokról: „Az Elysée-nek nagyszerű virslije volt, és mindenhez járt egy adag majonézes krumplisaláta.”


A kávéház az államosításig Friedék kezén maradt. Az alapítókról, a Gönczi testvérekről ezt követően nincs hír a sajtóban. Talán megint külföldön próbáltak szerencsét?

 


 
Az Elysée Budapest legújabb kávéház-bisztrója, amely az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született. Gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várják a vendégeket a hét minden napján.

 


 

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető az összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be.

 

 


 

 

Tetszett a(z) Kávéházi történetek 3. –Bár-kávéházból bridzs-kávéház magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávéházi történetek 3. –Bár-kávéházból bridzs-kávéház magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg