Kávéházi történetek 2. – Az Élysée-történet kezdetei

-
Gastro hangulat, 2015.11.30.

Kávéházi történetek 2. – Az Élysée-történet kezdetei

84 éve nyitotta meg a kapuit az Elysée, a Kossuth tér második kávéháza.


Ebben a házban, a  MÁK-palotában működött első kávéház, a Monicó gazdái, a Gönczi testvérek együttműködése nem mindig volt felhőtlen. István és János öccse egy darabig ketten vezették a Monicót – amíg annyira össze nem vesztek, hogy bírósági per lett a dologból. Hamarosan rájöttek, hogy az ügyvédi költség már üzletük fennmaradását veszélyezteti, így inkább kibékültek, de kölcsönt kellett felvenniük, mert a tetemes veszteség a kávéházat is sújtotta.


A három fivért a szakma mindezek ellenére „egyik legtöbbet emlegetett és legszerencsésebb kezűnek tartott triumvirátusaként” tartotta számon, hiszen korábban ők hozták divatba a pesti Duna-parti korzót is. 1931-ben László is otthagyta első üzletüket, a Duna-parti Mignont, és elhatározta, hogy ő is a saját lábára áll.

 

A három testvér egyetértésben úgy dönt: László vegye ki a MÁK-palota földszintjének másik sarokhelyiségét, és ott nyisson a Monico párjaként egy elegáns zenés-táncos kávéházat Elysée néven. 1931 decemberében ez meg is történik – ismét óriási kölcsön felvételével. Az üzlet részvénytársasági formában működik, Gönczi és felesége mellett még egy taggal.

 


Gönczi László az alapítás után három hónappal már új társak után kénytelen nézni. A Sanus Tejüzem tulajdonosai, a három Fried testvér, Géza, László és Sándor átveszik az Elysée-t, Gönczi üzletvezetői minőségében − és saját testvérei konkurenseként − marad.

 


 

Az Elysée Budapest legújabb kávéház-bisztrója, amely az újragondolt magyar és a francia stílusú bisztrókonyha ötvözéséből született. Gondosan elkészített kávékkal, meleg enteriőrrel, franciás bájjal, folyamatosan változó ebédmenüvel, gourmet á la carte fogásokkal és széles borkínálattal várnak benneteket a hét minden napján.

 


 

Az Elysée újranyitásában Saly Noémi, irodalom- és Budapest történész is aktívan részt vett. Neki köszönhető az összesen 13 „Kossuth téri kávéházi történet”, mely a tér legendás kávéházainak történetét mutatja be.

 



  

 

 

 

Tetszett a(z) Kávéházi történetek 2. – Az Élysée-történet kezdetei magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kávéházi történetek 2. – Az Élysée-történet kezdetei magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg