Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Lajosmizsei zöldpaprika, őrségi tökmagolaj, balatoni bor, bükki gyógytea – a Gasztroangyal Fesztiválon megkóstolhatjátok a legjobb hazai termékeket.
Kétségkívül a köztévé egyik legnépszerűbb műsora a Gasztroangyal, amely által hétről-hétre izgalmas gasztronómiai kalandozásokban lehet részetek a tévénézőként. A televízió azonban egy dolgot nem tud, az illatokat és az ízeket közvetíteni.
Ezt a „korlátot” hidalta át a produkció rendezvénye, ahol nem csak Borbás Marcsival, hanem a legkedveltebb termelőkkel és gasztronómiával foglalkozó szakértőkkel is találkozhattok.
A fesztiválon az összes hazai régió képviselteti magát, sőt Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek kiállítók. A Magyarország finom nem pusztán egy termelői vásár, hanem egy interaktív, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt nyújtó élményprogram.
A standok jelentős részénél kóstolhattok, ráadásul többen bemutatót is tartanak. Így például nem csak azt nézhetitek meg, hogy miként kerül a kenyérlángos a kemencébe, hanem a dagasztás folyamatát is végigkövethetitek lépésről-lépésre.
A legizgalmasabb talán a híres őrségi Batha-Porta magolaj préselője, amit ti is kipróbálhattok, és megismerhetitek a tökmagolajkészítés folyamatát. A legviccesebb a szarvasgombás világa, ahol a szarvasgomba kereső kutyusokat is meglehet simogatni.
Ezen felül a Teátrum közelében felállított Gasztroszínpadon 20-30 percenként váltják egymást a kézműves termelők és a gasztrobloggerek, hogy kóstolóval egybekötött bemutatót tartsanak. Természetesen maga a Gasztroangyal: Borbás Marcsi is fakanalat ragad.
Több ponton is helyet kapott a Gasztroangyal konyhája, ami tájjellegű meleg ételeket kínál. Végre kilépünk a fesztiválokról megszokott kenyérlángos-kürtőskalács-tócsni háromszögből.
Az itteni látványkonyhákban például kapros töklevest ehettek tejföllel és pirított szalonnával, de van például juhtúrós puliszka, és cirádás égetett tészta, amit egyszerűen csak rózsafánknak becéznek, és porcukorral valamint sűrű, házi szilvalekvárral kínálnak.
A halas front is elég erős a balatoni Aranyponty Étteremnél ehettek például balatoni halászlevet és halas finomságokat is, a Vörös Homárnál pedig tengeri halból készült specialitások közül választhattok. A street food-vonalat a Mangalica és Társai, valamint a Butters Bothers testesíti meg. Előbbinél van például kétkezes hamburger, utóbbi pedig látványgrillen sütögeti a finomságokat.
Süteményeket a dédnagymamáink korát idéző Asztalka és az Auguszt kínál, kézműves csokoládét pedig többek között a csodás bonbonjairól híres Bonbonier, ahol az egyik kedvencünk az unicumos bonbon volt.
A sörfőzőket olyan kiválóságok képviselik, mint a békészentandrási Szent András Sörfőzde, a Kapucinus Sörfőzde vagy a pilisvörösvári Rotburger, a boros közül Gere Attila Pincészete, a Demeter Pincészet, a köveskáli Pállfy Pince, a csopaki Tamás Pince és a DiVino települt ki.
A nagyszínpadon kerekasztalt-beszélgetések és zenei programok folynak, a gyerekeket pedig személyesen Süsü, a híres egyfejű sárkány szórakoztatja.
Kedvenceket nehéz lenne kiemelni, mert a minőség mondhatni egyforma, mindenki a saját területéről a legjobbat hozta. Arra a válaszra viszont egyszerű a kérdés, hogy a magyar ízek finomak-e? Nagyon! Ez az esemény ismét bebizonyította, hogy mennyire sokrétű a magyar gasztronómia.
Hasznos infók:
Nyitva:
2014. július 6., vasárnap: 9.00-22.00
Napijegy árak:
felnőtt jegy: 1500 Ft
gyermek (6-12 éves korig) /nyugdíjas jegy: 1000 Ft
6 éves korig ingyenes
családi jegy (2 gyerek - 12 éves korig, 2 felnőtt): 4000 Ft
Az online megvásárolt jegyek a Fény utcai információs pavilonban karszalagra cserélendők, a rendezvény bármelyik napján egyszer váltható be. A helyszínre érkezők az alábbi bejáratoknál tudnak jegyet váltani: Fény utca, Kis Rókus utca, Marcibányi tér és Lövőház utca felől.
További infókért katt ide.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.