Magyarország tényleg finom!

-
Gastro fesztivál, 2014.07.05.

Magyarország tényleg finom!

Lajosmizsei zöldpaprika, őrségi tökmagolaj, balatoni bor, bükki gyógytea – a Gasztroangyal Fesztiválon megkóstolhatjátok a legjobb hazai termékeket.


Kétségkívül a köztévé egyik legnépszerűbb műsora a Gasztroangyal, amely által hétről-hétre izgalmas gasztronómiai kalandozásokban lehet részetek a tévénézőként. A televízió azonban egy dolgot nem tud, az illatokat és az ízeket közvetíteni.

Ezt a „korlátot” hidalta át a produkció rendezvénye, ahol nem csak Borbás Marcsival, hanem a legkedveltebb termelőkkel és gasztronómiával foglalkozó szakértőkkel is találkozhattok.

 

 

A fesztiválon az összes hazai régió képviselteti magát, sőt Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek kiállítók. A Magyarország finom nem pusztán egy termelői vásár, hanem egy interaktív, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt nyújtó élményprogram.


A standok jelentős részénél kóstolhattok, ráadásul többen bemutatót is tartanak. Így például nem csak azt nézhetitek meg, hogy miként kerül a kenyérlángos a kemencébe, hanem a dagasztás folyamatát is végigkövethetitek lépésről-lépésre.

 


A legizgalmasabb talán a híres őrségi Batha-Porta magolaj préselője, amit ti is kipróbálhattok, és megismerhetitek a tökmagolajkészítés folyamatát. A legviccesebb a szarvasgombás világa, ahol a szarvasgomba kereső kutyusokat is meglehet simogatni.


Ezen felül a Teátrum közelében felállított Gasztroszínpadon 20-30 percenként váltják egymást a kézműves termelők és a gasztrobloggerek, hogy kóstolóval egybekötött bemutatót tartsanak. Természetesen maga a Gasztroangyal: Borbás Marcsi is fakanalat ragad.

 


Több ponton is helyet kapott a Gasztroangyal konyhája, ami tájjellegű meleg ételeket kínál. Végre kilépünk a fesztiválokról megszokott kenyérlángos-kürtőskalács-tócsni háromszögből.


Az itteni látványkonyhákban például kapros töklevest ehettek tejföllel és pirított szalonnával, de van például juhtúrós puliszka, és cirádás égetett tészta, amit egyszerűen csak rózsafánknak becéznek, és porcukorral valamint sűrű, házi szilvalekvárral kínálnak.


A halas front is elég erős a balatoni Aranyponty Étteremnél ehettek például balatoni halászlevet és halas finomságokat is, a Vörös Homárnál pedig tengeri halból készült specialitások közül választhattok. A street food-vonalat a Mangalica és Társai, valamint a Butters Bothers testesíti meg. Előbbinél van például kétkezes hamburger, utóbbi pedig látványgrillen sütögeti a finomságokat.

 


Süteményeket a dédnagymamáink korát idéző Asztalka és az Auguszt kínál, kézműves csokoládét pedig többek között a csodás bonbonjairól híres Bonbonier, ahol az egyik kedvencünk az unicumos bonbon volt.


A sörfőzőket olyan kiválóságok képviselik, mint a békészentandrási Szent András Sörfőzde, a Kapucinus Sörfőzde vagy a pilisvörösvári Rotburger, a boros közül Gere Attila Pincészete, a Demeter Pincészet, a köveskáli Pállfy Pince, a csopaki Tamás Pince és a DiVino települt ki.

 


A nagyszínpadon kerekasztalt-beszélgetések és zenei programok folynak, a gyerekeket pedig személyesen Süsü, a híres egyfejű sárkány szórakoztatja.


Kedvenceket nehéz lenne kiemelni, mert a minőség mondhatni egyforma, mindenki a saját területéről a legjobbat hozta. Arra a válaszra viszont egyszerű a kérdés, hogy a magyar ízek finomak-e? Nagyon! Ez az esemény ismét bebizonyította, hogy mennyire sokrétű a magyar gasztronómia. 

 

Hasznos infók:

 

Nyitva:

 

2014. július 6., vasárnap: 9.00-22.00

 

Napijegy árak:


felnőtt jegy: 1500 Ft
gyermek (6-12 éves korig) /nyugdíjas jegy: 1000 Ft
6 éves korig ingyenes
családi jegy (2 gyerek - 12 éves korig, 2 felnőtt): 4000 Ft

 

 

Az online megvásárolt jegyek a Fény utcai információs pavilonban karszalagra cserélendők, a rendezvény bármelyik napján egyszer váltható be. A helyszínre érkezők az alábbi bejáratoknál tudnak jegyet váltani: Fény utca, Kis Rókus utca, Marcibányi tér és Lövőház utca felől.

 

További infókért katt  ide.

 

Tetszett a(z) Magyarország tényleg finom! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Magyarország tényleg finom! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg