Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

-
Gastro fesztivál, 2015.08.22.

Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel

Paranyica, gomolya, kürtőskalács, padron paprika – megnéztünk milyen a gasztronómia a Mesterségek Ünnepe.


A legnagyobb népművészeti fesztiválunkon évről-évre nagyobb a gasztrokínálat. A cél már nemcsak az, hogy a résztvevők jól lakjanak, hanem ennél több. Az ingyenes szakasz a Szent György utca, amely ezúttal is Sajtok utcájává változott. Tizenhét jelentős hazai sajtkészítő és öt erdélyi sajtmanufaktúra képviselteti magát.

 

A megszokott gomolyákon, keménysajtokon, paranyicákon túl, van például rouge -rúzs sajt- és parmezán is. A sajtokon kívül a tejtermékek teljes sprektuma tárul elétek: a hagyományos vajtól, a joghurtokon át, a túró rudiig. Idén a vásár nagyott lépett előre, ugyanis a helyszínen bemutatják a sajtkészítést, a vajköpülést és sajtfüstölést is.

 

 

Ha már kellőképpen beleástátok magatokat a sajtok világába, akkor az EtyekTej standjánál minden nap újabb kvíz vár rátok. Több árusnál vásárolhattok sétáló sajttálat, így arra is lehetőségetek van, hogy csak csipegessetek.

 

 

 

 

A Budavári Palotában több ponton is találtok ételárusító mobilkonyhákat. Ezeknél a szokásos fesztiválétleket készítik, mint például sült kolbászt, csülköt, pörköltet, serpenyős étleket, frissensülteket. Érdemes figyelni, mert a legtöbb ételnek dkg-ban van feltűntetve az ára.

 

 

Szintén több ponton sütnek kenyérlángost, de az olajban sült változat is kapható. Természetesen elmaradhatatlan a kürtőskalács és a mézeskalács, utóbbiból olyan sokféle van, hogy minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, sőt, a mesterség titkait is megtudhatja.

 

 

A népi ételeknél maradva a tarhonyakészítést is megtanulhatjátok. A nagymama receptjét követve 8 és 16 tojásos változatot is gyúrnak.

 

A rendezvény idén a pásztorokra fókuszál. A Nemzeti Galéria alatt található Újvilágudvar lett átmenetileg a pásztorok lakhelye. Itt minden nap más bográcsos pásztorételt főznek. 

 

 

Évről-évre népszerű a főtt burgonyából és lisztből készült zalai dödölle, amit önmagában tejföllel, vagy tökmagolajos káposztasalátával is ehettek. Ha vásárfiának gasztrocsemegét szántok, akkor szintén bőséges portékából válogathattok. Vannak hagyományos lekvárok, borlekvárok, vásári édességek és mézek is.

 

Ezúttal a spanyol gasztonómia is helyet kapott, ugyanis a 2015-ös díszvendég Spanyolország. Az Oroszlános udvarban többek között olajban sült, nagyszemű sóval megszórt padron paprikát, sonkatálat, spanyol pacalt, almaborban főtt kolbászt, olívabogyó válogatást, sangriát, spanyol söröket és borokat árulnak.

 

Az ételeket, italokat fesztiválárakon mérik, de célszerű szemlélődni, mert van különbség ugyanazt a terméket kínáló ételkészítők között is. A Szent György utca végén található árusoknak pedig nem szabad bedőlni, ők állandó jelleggel vannak a helyszínen, nem a Mesterségk Ünnepéhez tartoznak.

 

 

Hasznos információk:

 

Családi jegy 2015-ben is váltható, a 2, 3 és 4 gyermekkel érkezők számára külön kedvezményes csomagok vehetők igénybe. 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok is kedvezményes jegyet válthatnak. 4 éves kor alatt a belépés díjtalan. A normál belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén. A kézműves foglalkozások a belépő megváltása után ingyenesek, valamint a Sajtok utcája is díjtalan.

 

Nyitva tartás:

 

A Mesterségek Ünnepe: 10:00-23:00

A vásár: 10:-21:00

A gyermekprogramok: 10:00-18:00-ig illetve 10:20:00-ig vannak helyszíntől függően

 

További információkat és a részletes programot itt találjátok.
 

Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kézműves sajtok, házi tarhonya – Mesterségek Ünnepe gastro szemmel magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg