Ínyencségek a Bazilikánál

-
Gastro fesztivál, 2014.12.20.

Ínyencségek a Bazilikánál

Forró mangó puncs, minőségi forralt bor, gesztenyés macaron, halászlé – az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen jártunk.


Gasztronómiai szempontból mindenképpen elsődleges az Adventi Ünnep a Bazilikánál, ahova idén nyolcvan kiállító települt ki. A rendezvény nem csak a csodálatos, ünnepi kapuig tart, hanem újdonságként már a Zrínyi utcában is forró, gőzölgő ételeket és italokat kínálnak az árusok. 

 

A választékban a hagyományos ízek épp annyira visszaköszönnek, mint a street food ételek, így mindannyian találhattok fogatokra valót. A választásnak maximum a gyomrotok befogadóképessége és a pénztárcátok szab határt.

 

 

Forró italok nyomában

 

A vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek a téren felállított Hüttében, amelybe mi is bekapcsolódtunk. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből.

 

Az italkínálat bőséges, az adottságokból adódóan az italkóstolás teljesen hétköznapi. A meleg és melegítő hatású italokat a vásár saját bögréjébe, thermo poharkba és műanyagpoharakba mérik.


A bor és az almalé mellett a forró italok elkészítésekor  a legjobb koktélok alapanyagai is megjelennek, van például: rum, vodka, tojáslikőr és Becherovka alapú lélelkmelegítő is. Utóbiból készül a Cherry Punch, amely a szakmai workshop dobogósa lett.

 


A DiVino híresen finom forralt bora idén is slégeritalnak számít, ezért ez már 5+1 bérlettel is kapható. A rosé rajongóknak pedig a Christmas Bistro kedvez. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában érdemes alapanyagokat keresnetek, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény. Fogyasztásuk után a jókedv garantált.

 

A zsűri kedvencét a Hot Buttered Spiced Bourbon-t is ajánljuk, ezt a különleges, téli koktélt Schök Norbert, a KNRDY bartendere készíti. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos Honeymoon Grogot, utóbbinál a gyümölcsös Hot Mango Punch-ot érdemes kipróbálnotok.

 

 

Halászlétől a KOLBiceig


A Zrínyi a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje volt az egyik kedvencünk, amit valóban fogkeményre főznek és papírdobozban tálalnak. Szintén itt kóstoltuk a LazacPlacc hagyományos halászléjét és a sült lazacát, amelyet erdeigyümölcs mártással tálalnak. Szintén itt kapott helyet régi kedvencünk a KOLBice is, a street food vonalnál maradva lángossal, hamburgerrel és belga gofrival is jól lakhattok.

 

A Casa Piadina olaszos sült lepényei szintén vonzó alternatívák lehetnek számotokra, de természetesen vannak sült kolbászok, bejglik, kürtskalács, marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek is.

 


A sütemények közül a  Cake Shop gesztenyés macaronja lett a kedvencünk. De az amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-ek is lenyűgöztek bennünket.

 

Az Omnia Reserve választékában is különleges desszerteket találtok. A világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ízHUSZÁR (Kárai Dávid) kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket. Fogyasztásukhoz egy óriási csészében kialakított, rendhagyó közösségi kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a Hello Wood csapata tervezett számukra. 

 

 

A finomságok mellett számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathattok, a Bazilika homlokzatán esténként látványos fényfestés láthattok, a kisebbeket pedig korizhatnak és kézműves programokon vehetnek részt.

 


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet, ezt a pontot is érdemes felkeresnetek.

 

 

Receptek a vásárból

 

Karácsonyi mámor


1 rész Becherovka
3 rész almalé
1 rész forró víz (ebben keverjük el a cukrot és fűszereket, majd szűrjük hozzá a koktélhoz)
narancs vagy narancslé
kevés cukor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg

 

Forrás: Christmas Bar az Adventi Ünnep a Bazilikánál

 

Hot Buttered Spiced Bourbon


50 ml Jim Beam whiskey
10 ml portói (fehér)
100 ml szűretlen almalé
10 ml juharszirup
8 gramm vaj
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
lime héj
gyömbér és szerencsendió

 

Forrás: KNRDY, Schök Norbert

 

 

További infó itt és itt.

 

Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Ínyencségek a Bazilikánál magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg