Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Forró mangó puncs, minőségi forralt bor, gesztenyés macaron, halászlé – az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvényen jártunk.
Gasztronómiai szempontból mindenképpen elsődleges az Adventi Ünnep a Bazilikánál, ahova idén nyolcvan kiállító települt ki. A rendezvény nem csak a csodálatos, ünnepi kapuig tart, hanem újdonságként már a Zrínyi utcában is forró, gőzölgő ételeket és italokat kínálnak az árusok.
A választékban a hagyományos ízek épp annyira visszaköszönnek, mint a street food ételek, így mindannyian találhattok fogatokra valót. A választásnak maximum a gyomrotok befogadóképessége és a pénztárcátok szab határt.
Forró italok nyomában
A vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek a téren felállított Hüttében, amelybe mi is bekapcsolódtunk. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből.
Az italkínálat bőséges, az adottságokból adódóan az italkóstolás teljesen hétköznapi. A meleg és melegítő hatású italokat a vásár saját bögréjébe, thermo poharkba és műanyagpoharakba mérik.
A bor és az almalé mellett a forró italok elkészítésekor a legjobb koktélok alapanyagai is megjelennek, van például: rum, vodka, tojáslikőr és Becherovka alapú lélelkmelegítő is. Utóbiból készül a Cherry Punch, amely a szakmai workshop dobogósa lett.
A DiVino híresen finom forralt bora idén is slégeritalnak számít, ezért ez már 5+1 bérlettel is kapható. A rosé rajongóknak pedig a Christmas Bistro kedvez. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában érdemes alapanyagokat keresnetek, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény. Fogyasztásuk után a jókedv garantált.
A zsűri kedvencét a Hot Buttered Spiced Bourbon-t is ajánljuk, ezt a különleges, téli koktélt Schök Norbert, a KNRDY bartendere készíti. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos Honeymoon Grogot, utóbbinál a gyümölcsös Hot Mango Punch-ot érdemes kipróbálnotok.
Halászlétől a KOLBiceig
A Zrínyi a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje volt az egyik kedvencünk, amit valóban fogkeményre főznek és papírdobozban tálalnak. Szintén itt kóstoltuk a LazacPlacc hagyományos halászléjét és a sült lazacát, amelyet erdeigyümölcs mártással tálalnak. Szintén itt kapott helyet régi kedvencünk a KOLBice is, a street food vonalnál maradva lángossal, hamburgerrel és belga gofrival is jól lakhattok.
A Casa Piadina olaszos sült lepényei szintén vonzó alternatívák lehetnek számotokra, de természetesen vannak sült kolbászok, bejglik, kürtskalács, marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek is.
A sütemények közül a Cake Shop gesztenyés macaronja lett a kedvencünk. De az amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-ek is lenyűgöztek bennünket.
Az Omnia Reserve választékában is különleges desszerteket találtok. A világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ízHUSZÁR (Kárai Dávid) kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket. Fogyasztásukhoz egy óriási csészében kialakított, rendhagyó közösségi kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a Hello Wood csapata tervezett számukra.
A finomságok mellett számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathattok, a Bazilika homlokzatán esténként látványos fényfestés láthattok, a kisebbeket pedig korizhatnak és kézműves programokon vehetnek részt.
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet, ezt a pontot is érdemes felkeresnetek.
Receptek a vásárból
Karácsonyi mámor
1 rész Becherovka
3 rész almalé
1 rész forró víz (ebben keverjük el a cukrot és fűszereket, majd szűrjük hozzá a koktélhoz)
narancs vagy narancslé
kevés cukor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg
Forrás: Christmas Bar az Adventi Ünnep a Bazilikánál
Hot Buttered Spiced Bourbon
50 ml Jim Beam whiskey
10 ml portói (fehér)
100 ml szűretlen almalé
10 ml juharszirup
8 gramm vaj
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
lime héj
gyömbér és szerencsendió
Forrás: KNRDY, Schök Norbert
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.