Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Csabai kolbász, tokaji aszú, szódavíz, pálinka – a hungarikumok a Budai Várba költöztek.
A Kézműves Magyar Ízek Vására és a Libamájfesztivál után a Magyar Ízek Alapítvány új rendezvénnyel rukkolt elő. Az I. Hungarikum Hétvégében a gasztronómiai fesztiválok stílusát ötvözték a folklór rendezvények jellegével.
A tematikus eseménynek a Budai Vár ad otthont, a solymászattól kezdve a Zsolnay Porcelánig mind a 41 hungarikumot megismerhetitek a helyszínen. Itt nem egyszerű vásárról van szó, hanem egy interaktív programról, ahol megnézhetitek, hogyan röpül a sólyom, miként készül a karcagi birkapörkölt, megkóstolhatjátok az eredeti Pick téliszalámit, és közben magyar operetteket valamint cigányzenét is hallgathattok.
Mi is az a hungarikum?
„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”
Gasztro-hungarikumok
A hungarikumok jelentős részét gasztronómiai termékek teszik ki. A legismertebbek közé tartozik a pálinka, gyulai kolbász, csabai kolbász, kalocsai fűszerpaprika, Herz szalámi, Pick szalámi, a hízott liba és a nagy port kavart akác. Ugyanakkor önálló hungarikumnak számít az akácméz és a törkölypálinka is.
A listának itt még nincsen vége, hungarikumnak számít a szíkviz, vagyis a szóda, a karcagi birkapörkölt, a makói hagyma, de például a Gundel örökség is, amely Gundel Károly munkásságát öleli fel, és a Tokaji borvidék is.
A fesztiválon a legtöbb gasztro-hungarikumnak önálló standja van, és a kiállítók kóstolót is tartanak.
A legmodernebb hungarikum
A hungarikumok listája folyamatosan bővül, és a XXI. század kihívásainak megfelelően például a KÜRT Adatmentés is felkerült a nemzeti jegyzékre. A KÜRT nemzetközi hírű magánvállakozás, amely például a 2001. szeptember 11-ei terrotámadás kárelhárításában is részt vett.
A Kürti testvérek konkrétan a tűzzel játszanak, a megnyitón megégettek, majd vízbe dobtak egy számítógépes külső merevlemezt, amelyre előzőleg rámentettek egy fotót, majd vállalták, hogy a sérült eszközt szaklaboratóriumába viszik, és vasárnapra, a fesztivál záró napjára helyreállítják a képet a megrongált adathordozóról.
Leendő hungarikumok
A Hungarikum Hétvégén azt is megtudtuk, hogy a népszerű fesztiválcsemege: a székely kürtőskalács, és szüleink kedvence: a szerencsi csokoládé is hungarikum lehet.
A várományosok között van még Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, a Hévízi-tó és az ottani hagyományos kúra, valamint a halászlékészítés is.
A cirádás, égetett kelt tészta ugyan nem hungarikum, mégis érdemes megkóstolni. Frissen sütve, porcukorral meghintve, vagy lekvárral tálalva egyaránt finom.
A ma már kuriózumnak számító édességet egykor a lakodalmak kedvelt desszertjeként tartották számon. A háborús időkben a díszes torták helyett ezt a süteményt szolgálták fel éjféltájban. Ennek nem pusztán anyagi okai voltak, hanem funkcionális jelentősége is volt. A zsírban kisütött ropogós finomság ugyanis kiváló borkorcsolya.
Mézorgia
Ha kedvenc terméket kellene választanunk, akkor valószínűleg a sátoraljaújhelyi Tepliczky Méhészet ízesített mézei mellett tennénk le a voksunkat. A limonádé alapanyagként is felhasználható levendulás akácméz legalább annyira ízlett nekünk, mint az erdei gyümölcsöket és rózsaszirmot tartalmazó, piros színű méz, amit egyszerűen csak Nagyi Kertjének kereszteltek el a gyártók.
Az illatos bodzavirágos méz is dobogós helyre került, az egyik legkülönlegesebb kombinációban a csokoládés mézben sem csalódtunk. A természetes ízesítők egyáltalán nem zavaróak, és tulajdonképpen maga a méz tartósítja a növényeket.
Hasznos információk:
Jegyek:
Napijegy: 2000 forint/nap
Értesüléseink szerint a hőségre való tekintettel ezt 500 forintra módosították.
12 éves korig a belépés ingyenes
Nyitva:
Szombat: 10:00-22:00, Vasárnap: 10:00-20:00
Programok:
2014.július 26. (szombat)
10:30 Hungarikumok bemutatkozása
13:00 Táncház bemutató
14:00 Klasszikus magyar nóta – ifj. Sárközi Lajos és zenekara
16:00 Magyar Operett – fellép Oszvald Marika
17:00 By Me divatbemutató – Kalocsai és Matyó kollekció
18:00 100 tagú cigány zenekar
2014.július 27. (vasárnap)
10:30 Hungarikumok bemutatkozása
13:00 Táncház bemutató
14:00 Klasszikus magyar nóta – ifj. Sárközi Lajos és zenekara
16:00 Magyar Operett – fellép Oszvald Marika
További infókat itt találtok.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.