Így ünnepelik a hungarikumokat a Várban

-
Gastro fesztivál, 2014.07.26.

Így ünnepelik a hungarikumokat a Várban

Csabai kolbász, tokaji aszú, szódavíz, pálinka – a hungarikumok a Budai Várba költöztek.


A Kézműves Magyar Ízek Vására és a Libamájfesztivál után a Magyar Ízek Alapítvány új rendezvénnyel rukkolt elő. Az I. Hungarikum Hétvégében a gasztronómiai fesztiválok stílusát ötvözték a folklór rendezvények jellegével.

 

A tematikus eseménynek a Budai Vár ad otthont, a solymászattól kezdve a Zsolnay Porcelánig mind a 41 hungarikumot megismerhetitek a helyszínen. Itt nem egyszerű vásárról van szó, hanem egy interaktív programról, ahol megnézhetitek, hogyan röpül a sólyom, miként készül a karcagi birkapörkölt, megkóstolhatjátok az eredeti Pick téliszalámit, és közben magyar operetteket valamint cigányzenét is hallgathattok.

 

 

Mi is az a hungarikum?

 

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

 

 

Gasztro-hungarikumok

 

A hungarikumok jelentős részét gasztronómiai termékek teszik ki. A legismertebbek közé tartozik a pálinka, gyulai kolbász, csabai kolbász, kalocsai fűszerpaprika, Herz szalámi, Pick szalámi, a hízott liba és a nagy port kavart akác. Ugyanakkor önálló hungarikumnak számít az akácméz és a törkölypálinka is.

 

A listának itt még nincsen vége, hungarikumnak számít a szíkviz, vagyis a szóda, a karcagi birkapörkölt, a makói hagyma, de például a Gundel örökség is, amely Gundel Károly munkásságát öleli fel, és a Tokaji borvidék is.

 

A fesztiválon a legtöbb gasztro-hungarikumnak önálló standja van, és a kiállítók kóstolót is tartanak.

 

 

 A legmodernebb hungarikum

 

A hungarikumok listája folyamatosan bővül, és a XXI. század kihívásainak megfelelően például a KÜRT Adatmentés is felkerült a nemzeti jegyzékre. A KÜRT nemzetközi hírű magánvállakozás, amely például a 2001. szeptember 11-ei terrotámadás kárelhárításában is részt vett.

 

A Kürti testvérek konkrétan a tűzzel játszanak, a megnyitón megégettek, majd vízbe dobtak egy számítógépes külső merevlemezt, amelyre előzőleg rámentettek egy fotót, majd vállalták, hogy  a sérült eszközt szaklaboratóriumába viszik, és vasárnapra, a fesztivál záró napjára helyreállítják a képet a megrongált adathordozóról.

 

 

Leendő hungarikumok

 

A Hungarikum Hétvégén azt is megtudtuk, hogy a népszerű fesztiválcsemege: a székely kürtőskalács, és szüleink kedvence: a szerencsi csokoládé is hungarikum lehet.



A várományosok között van még Neumann János számítástechnikai hagyatéka, a vizsolyi Biblia - amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, a Hévízi-tó és az ottani hagyományos kúra, valamint a halászlékészítés is.



.

A rózsafánk története

 

A cirádás, égetett kelt tészta ugyan nem hungarikum, mégis érdemes megkóstolni. Frissen sütve, porcukorral meghintve, vagy lekvárral tálalva egyaránt finom. 

 

A ma már kuriózumnak számító édességet egykor a lakodalmak kedvelt desszertjeként tartották számon. A háborús időkben a díszes torták helyett ezt a süteményt szolgálták fel éjféltájban. Ennek nem pusztán anyagi okai voltak, hanem funkcionális jelentősége is volt. A zsírban kisütött ropogós finomság ugyanis kiváló borkorcsolya. 

 


 

Mézorgia

 

Ha kedvenc terméket kellene választanunk, akkor valószínűleg a sátoraljaújhelyi Tepliczky Méhészet ízesített mézei mellett tennénk le a voksunkat. A limonádé alapanyagként is felhasználható levendulás akácméz legalább annyira ízlett nekünk, mint az erdei gyümölcsöket és rózsaszirmot tartalmazó, piros színű méz, amit egyszerűen csak Nagyi Kertjének kereszteltek el a gyártók.

 

Az illatos bodzavirágos méz is dobogós helyre került, az egyik legkülönlegesebb kombinációban a csokoládés mézben sem csalódtunk. A természetes ízesítők egyáltalán nem zavaróak, és tulajdonképpen maga a méz tartósítja a növényeket.

 

 

Hasznos információk:

 

Jegyek:

 

Napijegy: 2000 forint/nap

 

Értesüléseink szerint a hőségre való tekintettel ezt 500 forintra módosították.



12 éves korig a belépés ingyenes


Nyitva:

 

Szombat: 10:00-22:00, Vasárnap: 10:00-20:00

 

Programok:

 

2014.július 26. (szombat)


10:30 Hungarikumok bemutatkozása


13:00 Táncház bemutató


14:00 Klasszikus magyar nóta – ifj. Sárközi Lajos és zenekara


16:00 Magyar Operett – fellép Oszvald Marika


17:00 By Me divatbemutató – Kalocsai és Matyó kollekció


18:00 100 tagú cigány zenekar


2014.július 27. (vasárnap)


10:30 Hungarikumok bemutatkozása


13:00 Táncház bemutató


14:00 Klasszikus magyar nóta – ifj. Sárközi Lajos és zenekara


16:00 Magyar Operett – fellép Oszvald Marika



További infókat itt találtok.

Tetszett a(z) Így ünnepelik a hungarikumokat a Várban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így ünnepelik a hungarikumokat a Várban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg