A legjobb párlatok nyomába eredtünk

-
Gastro fesztivál, 2014.10.05.

A legjobb párlatok nyomába eredtünk

„Mindenki jó bírálója lehet a pálinkának, ha ismeri a gyümölcsöt” – ezzel a gondolattal fogadott minket Jani bácsi, a Márton és lányai pálinkafőzde mestere a VIII. Pálinka-és Kolbászfesztiválon.


A több mint négyszáz féle pálinka között igen nehéz kiigazodni, ebben Borbáth Gabriella, a Rézangyal pálinkamestere volt segítségünkre. 2014 pálinkája a körte, így kezdésként a Rézangyal körtepálinkájával indítottunk.




Innen Gabi a Schiszler bódéjához vezetett minket, ahol a pálinkakészítők a kajszi pálinkájukat próbáltatták ki velünk. Az ananászon kívül mindegyik párlatuk saját, alföldi termesztésű gyümölcsből készül. Azt is megtudtuk, hogy idén Magyarország legjobb vadgyümölcs pálinkájának címét nyerte el a madárberkenye párlatuk.

 

 

A Nobilis is 99%-ban saját gyümölcsből dolgozik. Egyediségük többek között abban áll, hogy a pálinkát bonbon készítésre is felhasználják. Gyümölcsös és a Budweiser sörből készült párlattal töltött változatból választhattok.



Zimeknél szintén hölgy főzőmester fogadott bennünket, aki a birs pálinkáját mutatta be számunkra. Velük szemben kapott helyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra, ahol a szervezők egyik nagy kedvencét, a kicsit füstös mellékízű sajmeggy pálinkát kóstoltuk meg.

 

 

Magyarország egyik legkisebb pálinkaháza, a Szekszárd melletti Brill is képviselteti magát, a pálinkaház törköly frontos erős, így aztán teljesen érthető büszkén mutatták nekünk a kékszőlő pálinkájukat. Az sem elhanyagolgató szempont, hogy jelenleg a Brill viseli Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének címét.

 


Ha a szakértőkre szeretnétek hagyatkozni, vasárnap este indul az Ínyenc nevű túra, melynek állomásait nekünk is bemutatták.

 

 


Hagyományokhoz híven idén is kiemelet szerepet kapottami jelen esetben a whisky. A nemes ital ötven különböző dajtájából válogathattok a rendezvényen. Az idén jubiláló, 30 éves Békési manufaktúra 2002-ben főzte le azt a whiskyt, melynek első hordóját most verték csapra, így a legelsők között kóstolhatjátok meg a 12 éves, Single Barrelt.

 

 


Kolbászban sincs hiány, a mangalicától a szarvaskolbászig, a tepertőktől a szalonnákig minden megtalálható. A fesztiválok elengedhetetlen résztvevője, a Kolbice is képviselteti magát, a fagylaltra emlékeztető, magvas kenyértölcsérbe töltött magyaros és bajor kolbászaival.

 


Mindeközben a színpadon ismert énekesek és együttesek színesítik a programot, egészen a vasárnap esti zárásig.

 

 

Hasznos információk:

 

Nyitva:

Vasárnap: 12:00-22:00

 

Metapay fizetőrendszer működik, kártyával történő feltöltéskor a kényelmi díj + 200 forint.

 

További információk itt.

 

Fotók: Fazekas Martina

Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A legjobb párlatok nyomába eredtünk magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg