Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
„Mindenki jó bírálója lehet a pálinkának, ha ismeri a gyümölcsöt” – ezzel a gondolattal fogadott minket Jani bácsi, a Márton és lányai pálinkafőzde mestere a VIII. Pálinka-és Kolbászfesztiválon.
A több mint négyszáz féle pálinka között igen nehéz kiigazodni, ebben Borbáth Gabriella, a Rézangyal pálinkamestere volt segítségünkre. 2014 pálinkája a körte, így kezdésként a Rézangyal körtepálinkájával indítottunk.
Innen Gabi a Schiszler bódéjához vezetett minket, ahol a pálinkakészítők a kajszi pálinkájukat próbáltatták ki velünk. Az ananászon kívül mindegyik párlatuk saját, alföldi termesztésű gyümölcsből készül. Azt is megtudtuk, hogy idén Magyarország legjobb vadgyümölcs pálinkájának címét nyerte el a madárberkenye párlatuk.
A Nobilis is 99%-ban saját gyümölcsből dolgozik. Egyediségük többek között abban áll, hogy a pálinkát bonbon készítésre is felhasználják. Gyümölcsös és a Budweiser sörből készült párlattal töltött változatból választhattok.
Zimeknél szintén hölgy főzőmester fogadott bennünket, aki a birs pálinkáját mutatta be számunkra. Velük szemben kapott helyet a Gyulai Pálinkamanufaktúra, ahol a szervezők egyik nagy kedvencét, a kicsit füstös mellékízű sajmeggy pálinkát kóstoltuk meg.
Magyarország egyik legkisebb pálinkaháza, a Szekszárd melletti Brill is képviselteti magát, a pálinkaház törköly frontos erős, így aztán teljesen érthető büszkén mutatták nekünk a kékszőlő pálinkájukat. Az sem elhanyagolgató szempont, hogy jelenleg a Brill viseli Magyarország legeredményesebb kereskedelmi főzdéjének címét.
Ha a szakértőkre szeretnétek hagyatkozni, vasárnap este indul az Ínyenc nevű túra, melynek állomásait nekünk is bemutatták.
Hagyományokhoz híven idén is kiemelet szerepet kapottami jelen esetben a whisky. A nemes ital ötven különböző dajtájából válogathattok a rendezvényen. Az idén jubiláló, 30 éves Békési manufaktúra 2002-ben főzte le azt a whiskyt, melynek első hordóját most verték csapra, így a legelsők között kóstolhatjátok meg a 12 éves, Single Barrelt.
Kolbászban sincs hiány, a mangalicától a szarvaskolbászig, a tepertőktől a szalonnákig minden megtalálható. A fesztiválok elengedhetetlen résztvevője, a Kolbice is képviselteti magát, a fagylaltra emlékeztető, magvas kenyértölcsérbe töltött magyaros és bajor kolbászaival.
Mindeközben a színpadon ismert énekesek és együttesek színesítik a programot, egészen a vasárnap esti zárásig.
Hasznos információk:
Nyitva:
Vasárnap: 12:00-22:00
Metapay fizetőrendszer működik, kártyával történő feltöltéskor a kényelmi díj + 200 forint.
További információk itt.
Fotók: Fazekas Martina
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.