Késeket a magasba! - Sonkafesztivál a Larusban

-
Gastro esemény, 2012.05.10.

Késeket a magasba! - Sonkafesztivál a Larusban

„A sonka világa, a világ sonkái” címmel rendezett sonkaszeletelő versennyel egybekötött termékbemutatót és konferenciát a Magyar Konyha Magazin. A május 9-ei rendezvénynek a Larus Rendezvényközpont adott otthont.


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg a Magyar Konyha gasztronómiai magazin szervezésében azt a konferenciát, amely a magyar mangalicát, és a belőle készült sonkát állította a figyelem központjába, közben keresve a választ a kérdésre: „Van-e helye a magyar sonkának a közismert világmárkák között?”
 

magyar sonkák helye a világmárkák között

A neves hazai és külföldi sonkatermelők jelenlétével fűszerezett eseményen tudományos kutatók, neves hazai szakácsok, a húsipar több szakembere vett részt, számos újságíró és persze „sonkaimádók” társaságában.

Fazekas Sándor ünnepi beszédében méltatta a magyar piacot a kistermelők előtt megnyitó jó intézkedéseket és rendeleteket, kiemelve, hogy a jelenlegi gazdasági válságból a vidék fejlesztése jelentheti az egyik kiutat, utalva arra, hogy mennyire fontos a hagyományok megőrzése: „Termelési hagyományaink, évszázados receptjeink, a sonkakészítés fortélyai is ugyanúgy kultúránk része, mint népzenénk, táncaink.”
 
 

„A sonka világa, a világ sonkái” konferencia

A konferencia délelőtti előadássorozatában először Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke beszélt a hazai sonka helyzetéről, akit Feldmann Zsolt agrárgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár követett a sertéságazat helyzetéről tartott előadásával. Mindketten kiemelték a területen érzékelhető technikai fejlődést, az új technikák elsajátításának, biztos alkalmazásának fontosságát.
„Tudományos kutatások a mangalica tenyésztésben” címmel követte őket Rátky József, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója, majd a konferencia délelőtti etapját „Miért sós a magyar sonka? A só mennyiségének csökkentése az érlelt sonkáknál” címmel Eszes Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem, Élelmiszermérnöki Intézetének docense zárta.
 

I. Magyar Sonkakonferencia

 

I. Magyar Sonkaszeletelő verseny 

Vinkó József moderálásában ezután kezdődött az igazi „attrakció”. Ahogy Ő fogalmazott, „mint az arénában – felsorakoznak a sonkamatadorok”, akiket így nevez, nem mások, mint a hazai sonkakészítés legnevesebb mesterei. Az I. Magyar Sonkaszeletelő verseny zsűrije, benne több spanyol és olasz sonkaszeletelő mesterrel, élén Marton Éva operaénekesnővel foglaltak helyet a Larus Rendezvényközpont egyik termében.
 

sonkamatadorok


Hat versenyző sorakozott fel előttük:
- Árpás László (Sonkamester),
- Gódor András (A "Sonkás"),
- Veégh Attila (Húspatika),
- Sarlós Péter (Picanter sonkaműhely),
- Bíró Lajos (Bock Bisztró) és
- Takács Lajos (Olimpia étterem)

Vinkó Jóska, a verseny moderátora, a hazai gasztronómia elkötelezett híve szépszámú sonkaimádó ölelésében a megszokott „felkészülni, vigyázz, kész” helyett stílusosan azt mondta: „emeljétek késetek a magasba, ha készen álltok”
 

Vinkó József - riport az RTL Klubnak



Minden sonkamesternek három próbatételt kellett teljesítenie:

I. Próbatétel: súly és arányérzék - kellő bemelegítés után a versenyzőknek három tányér sonkát kellett szeletelnie, tányéronként 100 grammot. A kiírás szerint az a győztes, akinek a tányérja a legjobban megközelíti a száz grammot.
 

100g sonka Bíró Lajos tányérján


A II. Próbatétel: a leghosszabb szelet - gongütésre öt perc alatt a lehető leghosszabb sonkaszeletet kellett levágni és tálalni.
 

leghosszabb sonkaszelet


Majd a III. Próbatétel következett: látvány és tálalás - gongütésre öt perc alatt el kellett készíteni a három legszebb tányért.

Külön öröm számunkra, sonkaimádó nézők számára, hogy minden, a verseny során levágásra került sonkaszeletet a pincérek – a zsűri pontozását követően természetesen – azonnal fogyasztásra kínáltak. Mennyei sonkákat sikerült kóstolni. Szinte eldönthetetlen melyik a finomabb, melyik az ízletesebb. Azt hiszem a hazai „sonkásaink” bizonyítottak: felvesszük a versenyt a külföldi sonkákkal.
A hat versenyző közül Árpás László nyerte a versenyt, aki egy kis „háziállattal” is gazdagodott, egy fiatal mangalicát vihetett haza, szigorúan „felnevelésre”. A zsűri a gyorsaság, a súly- és arányérzék mellett az esztétikai érzékről való tanúbizonyságot is pontozta. A leghosszabb sonkaszeletet a versenyzők közül pedig Gódor András, a Fény utcai piac sonkása vágta. A versenyt Diego Vicente Lopez spanyol sonkaszeletelő „matador” látványos bemutatója követte.

 
 

ebéd: finger foods

A Larus teraszán ebédre voltunk hivatalosak, a díszes tálalás és az ízek kavalkádja leírhatatlan élményt nyújtott. A Gesztenyéskert fáiban gyönyörködve, kellemesen beszélgetve, rozé bor társaságában ízlelgettük Buday Péter chef finger food-jait. Különösen a libamáj ízlett, olyan volt, amilyennek lennie kell, bár a salátaágyon tálalt sült jércemell szeletek és a tésztában sült kolbász is figyelemre méltó volt.
 
 

délutáni etap, sonkabemutatók

A konferencia délutáni etapjában a 21. századi érlelési technikákról tartottak előadást neves magyar, spanyol, olasz és szlovén szakértők, a sonka titkaiba kicsit beavatva a jelenlévőket.
A konferencián termékbemutatók is helyet kaptak, nekem különösen a Baldaszti’s étterem Abruzzo-i érlelt sonkája ízlett.

 

Köszönöm Bánki Anita Heti Válasz PR-igazgató kedves meghívását, ezúton is szívből gratulálok a gastro.hu csapata nevében a Magyar Konyha magazin csapatának a remek szervezésért, Vinkó József főszerkesztőnek a „sonkamatadorok versenyének” hangulatos levezetéséért, Buday Péter és csapatának pedig a felejthetetlenül finom, ízletes falatokért.
Jó volt itt lenni! Reméljük, lesz folytatás, máskor is hallhatjuk: „ha készen álltok, késeket a magasba!” 


Mikecz Tamás
gastro.hu szerkesztő,
Heti Válasz Műhely gyakornok
 

  

 

 

Tetszett a(z) Késeket a magasba! - Sonkafesztivál a Larusban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Késeket a magasba! - Sonkafesztivál a Larusban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg