Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Rakott krumpli mousse, Lali "fő", Tafelspitz burger, Michellin csillagos séfek – a Gourmet Fesztiválon jártunk.
Emlékeztek még arra az érzésre amikor 3-4 éves korotokban izgatottan vártátok a Mikulást? Legalább ennyire vártuk mi is az idei Gourmet Fesztivált, ahol valóban a szakma kiválóságai képviseltetik magukat, és az egyedi körülmények ellenére a legjobb tudásuk szerint alkotnak.
A rendszer nem változott: a belépő 3.300 forint, ami első hallásra soknak tűnik, de az ajándékokat tekintve már nem is az. A kóstolóadagok ára átlagosan 600 forintnál kezdődik, a hivatalos fizetőeszköz továbbra is a metapay kártya, amit több ponton is feltölthettek, de előnyben vannak a paypass bankkártyatulajdonosok, ők közvetlenül is fizethetnek.
A jegyárusító házakban érdemes egy a menülistát is tartalmazó térképpel felszerelkeznetek, de akár az okostelefontotokra is letölthetitek a Gourmet Fesztivál alkalmazást. Ráadásul a Fesztivál ABC is a könnyebb eligazodást segíti.
Rakott krumpli új ruhában
Tavaly a gulyásleves, idén a rakott krumpli volt az ajánlott téma, amit a kiállítók kb. 80%-a ki is használt. A levestől a tavaszi tekercsig számtalan formában kóstolhatjátok meg a kedvelt ételt.
Toplistát nehéz lenne állítani, hiszen a feketehajú lányokat sem lehet összehasonlítani a szőkékkel, de szubjektív alapon pár változatot mégis kiemeleünk.
A Paris-Budapest Étterem kedves francia séfe: Jeremy Cayron saját olívaolajával ízestíette a rakott burgonya habot, amit konfitált borjúpofával és füstölt - nem vicc: fekete!- tejföllel tálalt.
A megújuló Babelnél a francia vonalat erősítették, no nem a klasszikus értelemben, St. Jakab kagylóval és pácolt fürjtojással készítették el a krumplijukat. A Costesnél tavaszi tekercsbe került a krumpli, míg a Pasta Stationnál derelyébe, a Food Fusionnál levesbe, a Macesz Huszárnál pedig bagelbe.
Konfitált borjúpofa rakott burgonya habbal és füstölt tejföllel, Paris-Budapest Étterem
Ázsiai ételek a profiktól
Idén nagyon erős az ázsiai vonal. Az autetentikus és ázsiai stílusú éttermek mellett - Wang Mester, Hai Nam Bistro, OMU Ramen, Rickshaw Étterem, Jankovich Kúria, Spíler Shanghai - több magyar étterem is ázsia menüvel rukkolt elő.
A híres Bock Bisztrónál teljes vietnámi menüsort végig ehettek végig, a legkreatívabb elnevezés egyértelműen a Lali "Fő" pho levest illeti, de például a Michellin csillagos Borkonyha is kínál korianderes csípős ráklevest.
Édes élet Gourmet módra
Becslésünk szerint a kiállítók húsz százaléka cukrászda és pékség, és nem is akármilyenek! Kitelepült például a soproni Harerr, a Zazzi, az egyik legrégebbi budapesti cukrászdinasztia az Auguszt, és a kedvelt francia pékséglánc is az Á table.
Az éttermek desszert kínálata is jelentős. A teljesség igénye nélkül ajánljuk a Bock banános-kókuszos Lali popját, a Macesz Huszár flódniját, a Rickshaw zöld teás macaronját, a Rosinante bodzakrémes süteményét, amit bazsalikomos eper chutney-val tálalnak, a Zsálya Bisztró snickers fagyiját és a Paris-Budapest olívaolajos, málna sorbet-os, bazsalikomos macaronját.
Készül a málna sorbet a Paris-Budapest standjánál
Vasárnapi programok:
13:00 - Sallay Fanni - Cakeshop (BBC Good Food) Cake pop és fagyi mousse
14:00 - TVPaprika - Bede Róbert bemutatója: Szerencsés Burgonyák
15:00 - MonJardin! - Mindennapi gasztrobotanika Domonyai Andrással
16:00 - Az izeselet.hu bemutatja: Egy szoknya, egy nadrág, két blog - Bede Anna (vegasztrománia) és Bálint Ádám (spooon123) bemutatója
17:00 - Laci!Konyha! - Mogyorósi Gábor bemutatója
18:00 - Magyarország csillagos séfjei: BORKONYHA - Sárközi Ákos
19:00 - Sok a Rizsa! Bíró Lajos - Segal Viktor séfpárbaj
Hasznos infók:
Nyitva:
12:00-23:00
Helyszín:
Millenáris
Jegy:
3.300 Ft/fő
További info itt.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.