Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
A népszerű Costa Coffee legújabb üzlete március végén nyitotta meg kapuit a Gozsdu udvarban. A negyed igényeihez igazodva, hosszú nyitva tartással várnak benneteket.
Costa történelem
Az első Costa kávét 1971-ben töltötték ki a Costa fivérek Londonban, a Newport Street 9. szám alatt. Ma az onnan egy lépésnyire lévő Costa Pörkölőüzem ugyanazt az utánozhatatlan Mocha Italia kávékeveréket gyártja, amit a Costa fivérek áldozatos munkával megalkottak.
2014 novemberében újra a Costa Coffee-t választották meg Európa legjobb kávézólánc márkájának az Allegra European Coffee Awards isztambuli kávészimpóziumán. Ezzel immáron 2011, 2012 és 2013 után negyedik éve megszakítás nélkül nyerte el a Costa a megtisztelő címet, ismét megelőzvén a nemzetközi kávézóláncok teljes sorát.
2015. március végén a 19. Costa Coffee nyitotta meg kapuit Magyarországon, amely világviszonylatban a 3000. üzletnek számít. A kávézó hangulatában és nyitva tartásában is igazodik a Gozsdu udvarrhoz.
Costa Coffe Gozsdu és Orosz Barbara
A Gozsdu Udvar bejáratánál található Costa Coffee megnyitó ünnepségén Orosz Barbara, műsorvezető a profikat megszégyenítő gyorsasággal készítette az espresso-kat. A kedvelt médiaszemélyiség önbevallása szerint ugyanis kávéfüggő.
„Úgy érzem nem túlzás azt állítani, hogy kávéfüggő vagyok, naponta olykor öt kávé is lecsúszik, ami tudom, hogy nem túl egészséges, de egyszerűen imádom az ízét. Nálam a kávézás inkább rituálé, mintsem ébresztő, a hangulata az, ami lebilincsel. Simán fel tudnék kelni anélkül is, de az érzés, hogy beülök egy kávézóba és ellazulok, teljesen magával ragad” – mesél kávézási szokásairól Barbi, aki tudásával még Veres Lóránd barista maestro-t is lenyűgözte.
„Így még senkit sem láttam espresso-t készíteni. Viccet félretéve, Barbarának valóban van érzéke ehhez. Engem a kávékészítés művészi vonala fogott meg igazán, imádok Flat White-okat alkotni, mert ezeken kiélhetem a kreativitásomat. Nagyon sokféle formát lehet rájuk festeni, a virágoktól kezdve, az alap szívecskén át, az állatfigurákig, melyekkel mindig mosolyt csalunk a vendégek arcára. Nem csupán látványos, de jobban is esik mindenkinek egy szépen feldíszített forró ital” – mesél a Latte Art-ról Veres Lóránd, barista.
„Inspirál az a pezsgés, ami minden alkalommal jelen van, ez a hely mindig tele van fiatalokkal, nekem pedig lételemem a nyüzsgés. Nem csak kortyolni szeretem a kávét, hanem elkészíteni is, bár nekem otthon egy sokkal egyszerűbb kávégépem van, amin „művészkedem”. A kávézólánc egyik vezető baristája még évekkel ezelőtt megtanított az alapokra, pont ezért nem okoz nehézséget, ha néha bepattanhatok a pult mögé és készíthetek egy-két finomságot. Manapság már úgy gondolom, hogy kicsit sikkes is érteni a kávéhoz, hisz a kávé olyan, mint egy jó bor, ismerni és élvezni kell” – kacsint ki Barbara a pult mögül.
„A barátaim kifejezetten szeretnek a Gozsduban találkozni, beülni valahová beszélgetni, bulizni egyet. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen alkalmak előtt most már akár késő este is bedobhatok itt egy feketét. Egyébként én úgy tapasztalom, hogy sok vendéglátóhelyen nem készítenek jó minőségű kávét. Itt azonban mindig azt kapom, amit elvárok.”
Gastro.hu tipp:
Nekünk legjobban a sós karamellás latte ízlett, melyet koffeinmentes változatban is kérhettek. Sőt rizstejjel vagy mandulatejjel is, mi az utóbbit választottuk. Süteményben pedig az epres sajttorta volt a favorit, bár nehéz a választás, mert szinte az áfonyás a és a bareckos is hasonlóan jó.
fotó: Just Creative, Costa Coffee Hungary FB-oldal
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.