Kenessey Alexandra

-
Gastro bloggerek, 2011.11.12.

Kenessey Alexandra

Kenessey Alexandrával, a Sydneyben élő, magyar származású gasztroblogerrel beszélgettünk. Nem csak a kenguru hússal ismerkedhetünk meg, hanem a paleo (étrend) rejtelmeivel is


A gasztroblogok választékából nehéz kitűnni. A magyar származású, Sydneyben élő Kenessey Alexandrának azonban több fronton is sikerült. Nem csak a kenguru hússal ismerkedhetünk meg a blogján, hanem a paleo rejtelmeivel is. Sőt első kézből megtudhatjuk, hogyan kell hagyományos süteményeket készíteni egészséges formában.


Miért lettél gasztroblogger?

 

Már volt egy blogom, amelyik az ausztrál életünkről szólt. Kezdetben oda töltöttem fel a receptjeimet, de egy idő után megérett a helyzet arra, hogy külön blogot indítsak nekik.

 


Röviden foglald össze kérlek mi a paleo és mi vezetett erre az útra?

 

A paleo alapvetően egy életmód, ahol nem csak az étrend, de a mozgás és a napfény is hangsúlyt kap. A paleo étrendet követők nem esznek gabonát, tejtermékeket, cukrot, hüvelyeseket és finomított ételeket. Helyettük viszont sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és olajos magvakat.
Bár a paleo alapelvek egységesek, részleteiben nagyon sok irányzata van.

 

Hogy engem mi vezetett erre az útra? Már egy ideje az étkezésben kerestem egy-két apró probléma okát, de végül kisfiam tehéntejfehérje allergiája adta meg a végső lökést. Lépésről lépésre vezettem be a paleot a mindennapjainkba.

 

A te példád is bizonyítja, hogy senkinek nem kell lemondani a hagyományos sütikről.
Hogyan kísérletezted ki a hagyományos édességek egészséges változatát?

 

Elég sok paleo süteményt sütöttem mire láttam, hogy az egyes alapanyagok hogyan viselkednek egymással, mit mivel lehet helyettesíteni és milyen eredményt kapok. A rigójancsi például részeiben - más süteményekben - már kész volt, ki volt kísérletezve, épp csak össze kellett állítani. Gyakran hallgatok az intuícióimra, amely eddig bevált.

 


A zselésítő módszered is különleges, erről is mesélnél ?

 

A psillium huskot vagy magyarul utifűmaghéjat először az anyósom által kevert müzli hozzávalói között találtam, rosttartalmánál fogva segíti az emésztést. Később meglepődve találtam rá a nyerskonyha alapanyagai között, ahol természetes sűrítőanyagként szerepelt. Amikor egyszer a keményítőt ki akartam váltani valamivel, egy hirtelen ötlettől vezérelve nyúltam a psillium husk-hoz. Bevált.

 


Mondhatni gazdálkodó életmódot folytatsz mennyiben látod ennek az előnyét?

 

Hiszek abban, hogy azé a jövő, aki tudja, hogyan legyen önfenntartó. Ezt addig kell megtanulni, amíg rosszabb idők nem jönnek, mert ha a gazdaság összeomlik, már nincs elég idő a tanulásra. Erre ott van Kuba példája az olajválság idején.

 

Másfelől, nincs is annál jobb, mint a saját hozzávalókból főzni az ebédet :)

 


A gyerekeiddel együtt tevékenykedsz a konyhában, okoz ez valami nehézséget?

 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem :) De én nem a nehézségeket látom, hanem a befektetést gyermekeim jövőjébe. Lehet, hogy ma lassabban megy a főzés, viszont mindketten szeretnek a konyhában lenni, a két és fél éves kisfiam ügyesen segít nekem és a 9 hónapos kislányom is szeretne.:) Rengeteget tanulnak, miközben ez nekik játék. Nem mellékesen mindent meg is esznek, még a halat és a salátát is.

 


A bio őrület hazánkba is betört. Ezek az élelmiszerek általában nagyon
drágák. Hogyan szelektáljunk?

 

Figyeljünk arra, hogy mindent akkor vegyünk, amikor szezonja van, és ez a bio termékekre pont az áruk miatt fokozottan érvényes. Azt kevesen tehetik meg, hogy minden élelmiszer bio legyen, de ez nem kell, hogy azt jelentse, semmiből sem veszünk biot. Legalább a citrom legyen az, aminek a héját a süteménybe reszeljük vagy héjastól a teába dobjuk.

 

Ügyeljünk arra is, hogy nem kell bedőlni mindennek, amire azt mondják, bio. Csak azért, mert egy termék bio, nem feltétlenül egészséges. Lehet, hogy tele van bio cukorral.

 

 

Tetszett a(z) Kenessey Alexandra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenessey Alexandra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg