Blogger interjú: Nagy Zitával

-
Gastro bloggerek, 2013.11.15.

Blogger interjú: Nagy Zitával

Nagy Zitával a Zizi kalandjai blog szerzőjével beszélgettünk. A vega blogger receptjeiért a húsevők is rajonganak.


Miért lettél gasztroblogger?


Amikor elindítottam a blogomat, akkor nem gasztroblognak indult. Mindenféle bejegyzés volt rajta, aztán elkezdtem önálló háztartást vezetni, egyre többet főzni, sütni és az ételek receptjeit megosztani. Közben olvastam magyar és külföldi gasztroblogokat és rájöttem, hogy tetszik ez a vonal. Így váltam aztán gasztrobloggerré.

 

Ehhez párosul a szenvedélyes szakácskönyv gyűjtés, egyszerűen nem bírom megállni, hogy ne vegyek még több szakácskönyvet.

 

Vegetáriánus bloggerként melyik irányzatot képviseled?

 

Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, vagyis tejterméket és tojást fogyasztok kis mennyiségben. Elég gyakran készítek azonban vegán ételeket is, amelyekben semmilyen állati eredetű alapanyag nincsen, se tojás, se tejtermék.

 

Miért előnyös számodra vegának lenni?

 


Nem szoktam betegeskedni, kevesebb alvásra van szükségem ezek számomra előnyök, ugyanis, amikor ettem húst, akkor többet aludtam és többször voltam beteg is, egyszóval jól érzem magam a bőrömben. Ez az életmód kreativitásra ösztönöz a konyhában, hogy kipróbáljak olyan ételeket is, amelyeket eddig nem készítettem és nem ettem.

 

Milyen különleges alapanyagokat használsz?

 


Ez szubjektív, hogy kinek mi számít különlegesnek, de például nálam a kókuszzsír már olyan napi alapanyag, mint az olívaolaj. Szeretek újdonságokat kipróbálni, mint a quinoa, az amarant vagy a fekete rizs. Szeretek különleges fűszerekkel kísérletezni pl. za’atar, szumák.

 

Torta, palacsinta, muffin sütésnél szívesen próbálok ki számomra új liszteket, mint például a hajdinaliszt, amarantliszt, kókuszliszt vagy gesztenyeliszt. Nagyon megszerettem a chia magot és a különböző szirupokat (juharszirup, rizs szirup, árpa maláta szirup, datolya vagy szilva szirup), amelyek kiváló alternatív édesítőszerek.

 

Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?

 


A legbüszkébb a blogomra vagyok. A kisfiam születése előtt a blogot a gyermekemnek tekintettem. A mai napig szívemet-lelkemet beleteszem, időt és energiát fordítok rá, amennyit csak tudok. Még most is a gyermekem, csak most már a kettes számú gyermek.

 Az első pedig a kisfiam, Ádám.

 

Amikor úgy döntöttem, hogy "komolyra veszem a figurát" új ruhába öltöztettem a Zizi kalandjait, hogy könnyen átlátható, formás kis blog legyen, amilyenről álmodtam. Úgy gondolom, sikerült ezt megvalósítanom. És talán még sikeres eredménynek tekinthető, hogy nagyon sok magyar és külföldi barátot is szereztem a bloggerkedés kapcsán.

 

 Zita egyik kedvence: a vegán csípős pirított tofu steak.

 

 

Mennyire más külföldön a vegetáriánus életmódot követni?


Szerintem külföldön "élhetőbb" ez az életmód, legalábbis ezt tapasztaltam azokon a helyeken, ahol jártam. A vendéglátó helyek jobban tisztában vannak azzal, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán életmód között.

 

Sokkal több a vegetáriánus, vegán büfé, reggeliző hely vagy étterem. Csak, hogy egy példát említsek: itthon, ha valaki vegetáriánus hamburgert árul, akkor az többnyire kimerül a sajtos vagy grillezett zöldséges verzióban. Külföldön a vega hamburger nagyon sokféle lehet, például készülhet a "fasírt" valamilyen zöldség és zabpehely párosításából vagy lencséből.

 

Remélem errefelé haladunk mi is és egyre elfogadottabb és ismertebb lesz ez az életmód, a vendéglátó helyek pedig jobban fel lesznek készülve a vegetáriánusokra. A blogolást tekintve pedig rengeteg vegetáriánus és vegán blog létezik, amelyek angol nyelvűek, gyönyörűek és a szerzők igazán inspiráló recepteket osztanak meg rajta.

 

Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?

 


Van jó pár hely, ahova szívesen megyünk újra és újra. Egyik ilyen a kínai Momotaro Ramen, amely nem kimondottan vegetáriánus hely, viszont a vegetáriánus ramen levesük és gőzgombócuk az egyik legjobb, amit valaha ettünk.

 

Szeretem a Napos Oldal kávézót, ahol nagyon finomak a különböző gabonasaláták, a zöldségkrémmel töltött rántott palacsinta és a cukormentes almás vagy meggyes lepény.

 

Ezenkívül már olyan helyek előtt is fejet hajtok, akiknél a vegetáriánus fogás nem rántott gombában és rántott sajtban merül ki. Öröm látni, ha egy étterem mer kreatív lenni és izgalmas szezonális alapanyagokból készült vegetáriánus fogásokat tesz fel az étlapjára. 

 

Zita másik aktuális kedvence: vegán mandulavajas zabkása.

 

 

Köszönjük az interjút!

 

Zita blogja:

http://www.zizikalandjai.com/

Tetszett a(z) Blogger interjú: Nagy Zitával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Blogger interjú: Nagy Zitával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg