Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Nagy Zitával a Zizi kalandjai blog szerzőjével beszélgettünk. A vega blogger receptjeiért a húsevők is rajonganak.
Miért lettél gasztroblogger?
Amikor elindítottam a blogomat, akkor nem gasztroblognak indult. Mindenféle bejegyzés volt rajta, aztán elkezdtem önálló háztartást vezetni, egyre többet főzni, sütni és az ételek receptjeit megosztani. Közben olvastam magyar és külföldi gasztroblogokat és rájöttem, hogy tetszik ez a vonal. Így váltam aztán gasztrobloggerré.
Ehhez párosul a szenvedélyes szakácskönyv gyűjtés, egyszerűen nem bírom megállni, hogy ne vegyek még több szakácskönyvet.
Vegetáriánus bloggerként melyik irányzatot képviseled?
Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, vagyis tejterméket és tojást fogyasztok kis mennyiségben. Elég gyakran készítek azonban vegán ételeket is, amelyekben semmilyen állati eredetű alapanyag nincsen, se tojás, se tejtermék.
Miért előnyös számodra vegának lenni?
Nem szoktam betegeskedni, kevesebb alvásra van szükségem ezek számomra előnyök, ugyanis, amikor ettem húst, akkor többet aludtam és többször voltam beteg is, egyszóval jól érzem magam a bőrömben. Ez az életmód kreativitásra ösztönöz a konyhában, hogy kipróbáljak olyan ételeket is, amelyeket eddig nem készítettem és nem ettem.
Milyen különleges alapanyagokat használsz?
Ez szubjektív, hogy kinek mi számít különlegesnek, de például nálam a kókuszzsír már olyan napi alapanyag, mint az olívaolaj. Szeretek újdonságokat kipróbálni, mint a quinoa, az amarant vagy a fekete rizs. Szeretek különleges fűszerekkel kísérletezni pl. za’atar, szumák.
Torta, palacsinta, muffin sütésnél szívesen próbálok ki számomra új liszteket, mint például a hajdinaliszt, amarantliszt, kókuszliszt vagy gesztenyeliszt. Nagyon megszerettem a chia magot és a különböző szirupokat (juharszirup, rizs szirup, árpa maláta szirup, datolya vagy szilva szirup), amelyek kiváló alternatív édesítőszerek.
Bloggerként mire vagy a legbüszkébb?
A legbüszkébb a blogomra vagyok. A kisfiam születése előtt a blogot a gyermekemnek tekintettem. A mai napig szívemet-lelkemet beleteszem, időt és energiát fordítok rá, amennyit csak tudok. Még most is a gyermekem, csak most már a kettes számú gyermek.
Amikor úgy döntöttem, hogy "komolyra veszem a figurát" új ruhába öltöztettem a Zizi kalandjait, hogy könnyen átlátható, formás kis blog legyen, amilyenről álmodtam. Úgy gondolom, sikerült ezt megvalósítanom. És talán még sikeres eredménynek tekinthető, hogy nagyon sok magyar és külföldi barátot is szereztem a bloggerkedés kapcsán.
Zita egyik kedvence: a vegán csípős pirított tofu steak.
Mennyire más külföldön a vegetáriánus életmódot követni?
Szerintem külföldön "élhetőbb" ez az életmód, legalábbis ezt tapasztaltam azokon a helyeken, ahol jártam. A vendéglátó helyek jobban tisztában vannak azzal, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán életmód között.
Sokkal több a vegetáriánus, vegán büfé, reggeliző hely vagy étterem. Csak, hogy egy példát említsek: itthon, ha valaki vegetáriánus hamburgert árul, akkor az többnyire kimerül a sajtos vagy grillezett zöldséges verzióban. Külföldön a vega hamburger nagyon sokféle lehet, például készülhet a "fasírt" valamilyen zöldség és zabpehely párosításából vagy lencséből.
Remélem errefelé haladunk mi is és egyre elfogadottabb és ismertebb lesz ez az életmód, a vendéglátó helyek pedig jobban fel lesznek készülve a vegetáriánusokra. A blogolást tekintve pedig rengeteg vegetáriánus és vegán blog létezik, amelyek angol nyelvűek, gyönyörűek és a szerzők igazán inspiráló recepteket osztanak meg rajta.
Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?
Van jó pár hely, ahova szívesen megyünk újra és újra. Egyik ilyen a kínai Momotaro Ramen, amely nem kimondottan vegetáriánus hely, viszont a vegetáriánus ramen levesük és gőzgombócuk az egyik legjobb, amit valaha ettünk.
Szeretem a Napos Oldal kávézót, ahol nagyon finomak a különböző gabonasaláták, a zöldségkrémmel töltött rántott palacsinta és a cukormentes almás vagy meggyes lepény.
Ezenkívül már olyan helyek előtt is fejet hajtok, akiknél a vegetáriánus fogás nem rántott gombában és rántott sajtban merül ki. Öröm látni, ha egy étterem mer kreatív lenni és izgalmas szezonális alapanyagokból készült vegetáriánus fogásokat tesz fel az étlapjára.
Zita másik aktuális kedvence: vegán mandulavajas zabkása.
Köszönjük az interjút!
Zita blogja:
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.