Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Ági egyaránt otthonosan mozog a magyar és a balkáni konyhában, szakácskönyveket és gasztro-novelláskötet írt, ráadásul évek óta mosolyt csal az olvasók arcára.
Mikor kezdtél el főzni?
Még a férjem is meglepődött a múltkor, amikor bevallottam, hogy igazából csak 19 évesen, az egyetemi tanulmányok elkezdésével, az első albérletben kezdtem el főzni. Addig ugyanis csak kukta lehettem egytől-egyig zseniálisan főzőcskéző családtagjaim mellett.
Miért indítottál blogot?
A blog tulajdonképpen nagymamám betegségének köszönhető. Szerettem volna megörökíteni az ő receptjeit, így elkezdtem azokat összeírni. A blogok úgy általában akkoriban indultak - 2003-2004-, és ez egy megfelelő formának tűnt. Persze aztán jöttek a saját receptek, megjegyzések, ötletek és vélemények is.
Mennyiben változott az évek alatt a főzési stílusod?
Egyre jobban hajlamos vagyok egyszerűsíteni. Minél gyorsabban készül el valami, annál jobb. Az ízlésem egyébként nem sokat változott, még mindig nagy szénhidrát-függő vagyok, imádom a tésztát és a leveseket is. Mindenféle egzotikus konyháért is tudok rajongani, de ez régen is így volt.
Ági főz: Rakott kocsonya
Milyen élmény volt szakácskönyveket írni?
Nekem szakácskönyvet írni egy jó móka volt. Mivel elejétől végéig mindent én csináltam, és nem szólt bele senki, ezért valóra válthattam az elképzeléseimet. Persze pár év után már nem így csinálnám, más képeket választanék, de talán még mindig vállalhatóak ezek is.
Ki a kedvenc magyar séfed?
Vida Zoltán főztjét imádtam, amíg az etyeki Rókusfaly-ban volt. Még nem jártam utána, hogy mostanában hol és mit főz, pedig azt hiszem érdemes lenne.
Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?
A Nobu. Ez egy japán vonalat képviselő, nagyon izgalmas étterem. Nem hétköznapi "beugrom ebédelni" típusú hely, hanem igazi kulináris élmény. Jó a sushi is, de igazából ezen túl is rengeteg meglepetést tartogat minden alkalommal az étlap.
Ági főz: Fánkocskák
Ki a kedvenc magyar borászod?
Árvay borai állnak közel hozzám a leginkább, az ásványosság, és Tokaj az aszún túl.
A sós vagy az édes íz áll hozzád közelebb?
Édes.
Mennyire vonod be a fiaidat a konyhai tevékenységedbe?
A fiúkat csak mérsékelten érdekli a főzés. Kókuszgolyót görgetnek, mézeskalácsot szaggatnak és díszítenek, illetve muffintésztát adagolnak a formába.
Van olyan alapanyag/étel amit nagyon szeretsz, de itthon nem kapható?
Friss mangó és papaya. Még nem sikerült ehető minőségűt vennem egyikből sem.
Mi az a konyhai tevékenység, amit még szívesen kipróbálnál?
Rétest még sohasem húztam és elég sok régimódi étel van, aminek elkészítésére még vágyom. Jó lenne egyszer például egy egész ökröt, ha jó esetleg bárányt nyárson megsütni.
Ági főz: Csicseriborsó saláta
Ági blogját itt találjátok, a FB-oladláhpz pedig itt tudtok csatlakozni.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.