Blogger interjú: Hadarik Ritával

-
Gastro bloggerek, 2013.10.11.

Blogger interjú: Hadarik Ritával

Hadarik Ritával a reformkonyha amazonjával, a Rita konyhája oldal és a Köles A Reformkonyha tulajdonosával beszélgettünk.


 
 

Miért lettél blogger?

Egyszerűen így alakult. Amikor a nagyobb fiam, Botond abba a korba ért, hogy elkezdtem neki szilárd ételt adni, rájöttem, mindenki jobban jár, ha én készítem el neki a babaételeit. A bébiétel recepteket gyűjtöttem, majd feltettem egy kezdetleges weboldalra. Pár hétre rá jött egy felkeresés egy kereskedelmi csatornától, hogy lenne-e kedvünk babaételeket főzni, együtt bemenni Botival egy élő műsorba. Igent mondtam, és a műsor nagyon jól is sikerült.

 

A blogolással ezt követően mégsem foglalkoztam, egészen addig, amíg kicsi fiam, Máté meg nem született. Akkoriban olvasgattam egy főzős fórumot, és akkor láttam, hogy vannak úgynevezett gasztroblogok. Azt gondoltam, ilyet én is tudok csinálni. Az első oldalam más volt, csak öt éve váltottam át a jelenlegi Rita konyhája oldalra.

 
 

A reform konyha képviselője vagy, pontosan mit takar ez a táplálkozási irányzat? 

 

Jó kérdés, hiszen sokan sokféle képen értelmezik a reform konyhát. Egyfelől reformnak számít az én megközelítésemben az egészséges, ősi gabonák használata, a teljes értékű lisztek használata. Ugyanakkor a táplálkozásunk alapja a sok friss, és szezonális zöldség is.

 

Egyáltalán nem használok olyan alapanyagokat, amikben tartósítószer, ízfokozó, színezék van. Kevés cukrot használok, és egyáltalán nem főzök finomított zsiradékokkal. Fontosnak tartom a mértéktartást is.

 

 

A saját étterem az egyik legmagasabb szint, amit egy gasztroblogger elérhet. Van még ezen a területen olyan álmod ami nem teljesült?

 

 

Bár képzelegtem arról, milyen lenne, ha lenne egy saját éttermem, ez nem volt tervezett. A Köles a Reform Konyha megnyitása egy hirtelen jött ötletből ered. szintén szólva megelégeltem, hogy a blogger lét nincs úgy értékelve, ahogyan annak lennie kellene, ráadásul az elveim miatt a weboldalam kapacitásait sem tudom kihasználni.

 

Kellett egy munka, és lehetőleg olyan, ami maximális örömmel, lelkesedéssel tölt el, amivel értéket lehet teremteni, és mások segítségére van. Juhász Krisztina barátnőmmel két hónap alatt valósítottuk meg ezt a projektet. Igazából most látom csak, mibe vágtam a fejszémet.

 

Az, hogy mi számít csúcsnak, relatív. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha jön egy lehetőség, észreveszem, és ha tudok, lecsapok rá. Most a Köles a csúcs, de hogy mit hoz még a jövő, az egyelőre rejtély.  Olyan ember vagyok, akinek kellenek az új kihívások, ezért biztos vagyok abban, hogy lesz még más is.

 

Hadarik Rita és Juhász Krisztina a Kölesben. 
 
 
A fiaidat bevonod a főzésbe?
 

A fiúk nagyon aranyosan segítenek nekem a konyhában. Főként Máté, a kisebbik gyermekem mutat komolyabb érdeklődést a konyhai tevékenységek iránt. Egészen ügyesen használ konyhai eszközöket, és volt már olyan étele, itala, amivel még engem is meglepett.

 

Botond inkább csak azért jön be a konyhába, hogy közben megbeszéljük az élet nagy dolgait. Nagyon büszkék az anyukájukra, sokszor hízelegnek azzal, hogy az ő anyukájuk a legjobb szakács, és persze a Köles a legjobb étterem.

 

 
Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?
 

Az az igazság, hogy nekem nincs kedvenc éttermem. Sőt, nem is igen járok étterembe. Én valahogy kimaradtam az étterem értékelő bloggerek világából. Amíg a gyerekek picik voltak, nem is nagyon tudtam az estéimet felszabadítani, hogy eljárjak szervezett estekre, kóstolókra.

 

Mennyire vagy kritikus, ha étterembe mész?

 

Tisztaság, frissesség, autentikusság, megfelelő konyhatechnika az adott étterem típusának megfelelően. Nagyjából ezeket nézem, ha betérek egy étterembe. Tulajdonképpen az már mindegy, hogy ez egy csárda, vagy egy modern bisztró.

 
Melyik a kedvenc alapanyagod?
 

Erre nagyon nehéz lenne válaszolnom. Nincs kedvenc alapanyagom, de nagyon szeretem a zöldségeket. Szeretek játszani az egyes alapanyagok textúráival, az ízek kombinációival. Szeretem az egyszerű ételeket, kedvencem a lecsó, vagy a tojásos nokedli, de éppen ugyan így lázba jövök egy teljesen ’elvadult’, újhullámos étel elkészítésétől is.

 

Van olyan „bűnös” alapanyag, aminek te sem tudsz ellenállni?

 


Nincs. Kifejezetten nem vagyok édesszájú sem. A süteményeket örömmel elkészítem, de nem hoz lázba az elfogyasztásuk. Emellett nagyon mértéktartó vagyok, így többnyire kontroll alatt tartom az étkezéseimet. Ezen kívül sokat sportolok, hogy formában maradjak. Az idő megy, én sem leszek fiatalabb, legalább az egészségem, és az alkatom legyen rendben.

 

Rita citromos máktortája.
 
Rita blogjáért katt ide.
 
A Kölesről szóló cikkünket pedig itt találjátok.
 
 
 

Tetszett a(z) Blogger interjú: Hadarik Ritával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Blogger interjú: Hadarik Ritával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg