Blogger interjú: Borbély Anitával

-
Gastro bloggerek, 2013.10.26.

Blogger interjú: Borbély Anitával

Borbély Anitával a Kávé és Csokoládé blog szerzőjével beszélgettünk. A három gyerekes családanya megszállottja a régi családi recepteknek.


 

Miért lettél blogger?

 

Korábban írtam egy családi blogot a barátaim és a családom számára, később észrevettem, hogy a személyes bejegyzések helyett egyre több receptet publikálok. Akkor úgy döntöttem, hogy írok egy gasztroblogot.  Még nem létezett a blogom mikor már fotóztuk az ételeket és gyűjtöttük a recepteket. Volt anyag bőven, amivel elindulhattam.

 

 

Milyenek voltak ezek a receptek?

 

Kezdetben gluténmentes recepteket írtam gyakrabban, most már azonban mindenféle étel megtalálható. Arányaiban sok a desszert.
 
 
Mi jellemzi a főzési stílusodat?
 
Szeretem a gyorsan elkészíthető ételeket, főleg a hétköznapokon. Késő éjjel azonban szívesen töltöm az időmet a konyhában, gyakran ilyenkor sütöm másnapra, az előre elkészíthető süteményeket. Éjjel csend van, könnyebb odafigyelni az ételre.
 
A desszerteket általában csökkentett cukor mennyiséggel készítem, és a végeredmény sokkal finomabb, nem szeretem a túlédesített süteményeket. Szeretem az olyan tortákat, ahol a liszt elhagyható, helyette szívesebben teszek darált mandulát vagy darált diót a tésztába.  Van is a blogomon néhány lisztmentes torta.
 
A gyerekek számára gyakran készítek egészségesebb dolgokat. Többször kapnak kölest, árpát vagy zabot. Szeretek nekik olyan édességet készíteni, amiben valamilyen zöldség van, például sütőtök vagy cékla. Szerencsére nem válogatnak, mindent megesznek.
 
Amikor nekik főzök nem használok sok fűszert, csak a legszükségesebbeket, azonban én  szeretem a fűszeres és csípős ételeket. A legérdekesebbek számomra a különleges csokoládék. Készítettünk már rozmaringos, babéros trüffelt is, amely első hallásra  biztosan furcsán hangzik, de nagyon finom. Ezen kívül szeretem a levendulás vagy a bazsalikomos csokoládét is. Ha már a fűszerekről beszélünk, akkor egy jó csípős indiai étel bármikor levesz a lábamról.
 
 
Gasztrobloggerként mire vagy a legbüszkébb?
 
Azt hiszem a legnagyobb siker számomra az, ha elkészítik a receptjeimet és utána megírják, hogy jól sikerült,  finom lett. Többször kapok pozitív visszajelzéseket, volt aki megírta nekem, hogy élete első tortáját sütötte, mindenki nagyon szerette és köszöni szépen a receptet. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem írok hiába.
 
A gyerekeket mennyire vonod be a főzésbe?
 
Egyelőre a fiam szokott segíteni a konyhában, ő 6 éves lesz hamarosan. Ügyesen tudja hámozni, felszeletelni a zöldségeket. Segít diót, mákot darálni, összekeverni egy sütemény hozzávalóit. Ő szokta kikeverni a tojást a cukorral, többször ő verte fel a tojásfehérjéket. Karácsonykor a kicsi lányok is segítenek mézeskalácsot sütni, mákot és diót darálni. Mindhárman szeretnek süteményt szaggatni. 
 
Ki a kedvenc magyar séfed?
 
Valójában nincs kedvenc magyar séfem, de ha mindenképpen kell valakit említeni, akkor Széll Tamást mondanám. A Bocuse d’Or-on szerzett 10. helyére nagyon büszke vagyok.
 
Melyik a kedvenc magyarországi éttermed?
 
A kedvencem a Kistücsök Balatonszemesen, több szempontból is. Mindig friss alapanyagokkal főznek, fontos náluk a szezonalitás. A konyha kreatív, az étlap izgalmas és választékos. Hangulatos kerthelysége van.
 
Nem utolsó szempont nálam, hogy gyerekbarát a hely, ahogy megérkezünk színes ceruzákat és színezőt kapnak a gyerekek, de különböző játékok is vannak az étteremben.
 
A tulajdonos Csapody Balázs mindenkit személyesen üdvözöl, és szívesen beszélget a vendégekkel. A másik előnye, hogy a Balaton partján helyezkedik el. A Balatont különösen szeretem.
 
 
Szeretsz utazni. Melyik ország gasztronómiája inspirált a legjobban?
 
Elsősorban Olaszország. Többnyire friss és jó minőségű alapanyagokkal dolgoznak. Az ételek egyszerűen, gyorsan elkészíthetők és nagyon finomak. Nagyon szeretem az olívaolajat, citromot, bazsalikomot, paradicsomot például. A legtöbb ételt pedig mindig feldobja egy kis parmezán, pecorino vagy grana padano.
 
Mi a legkedvesebb alapanyagod?
 
A csokoládé és a citrom.
 
Számodra mit jelentenek a családi étkezések? 
 
Vasárnaponként általában három generáció ül az asztalnál, nem is olyan régen négy generáció volt. Minden vasárnap készülünk valami különleges ételsorral. Ilyenkor több időt is szánunk az étkezésre, mint a hétköznapokon. Szerintem ezek nagyon fontos alkalmak, amikor mindenki együtt van, senki nem siet sehova. A többi napon már nehezebb összehozni a közös étkezéseket.
 
A családi receptekhez különösen vonzódsz.  Honnan ered ez a szenvedély?
 
Nemrégen örököltem a férjem nagymamájától két kézzel írott receptes könyvet. Erre nagyon vigyázok, már több receptet is kipróbáltam, néhány ezek közül a blogon is szerepel. Még akad jó néhány, amelyeket a jövőben fogok közzé tenni. Van olyan sütemény, amit még együtt sütöttünk. Emlékszem mennyire furcsa volt számára, hogy közbrn állandóan fényképeztünk.
 
Otthon, az én régi családomban édesapám a bátrabb és az ügyesebb a konyhában. Minden Karácsonykor ő sütötte a bejglit. Tőle még nem gyűjtöttem be a recepteket, de nincs is könnyű dolgom, mert általában önállóan főz érzéssel, ránézéssel, receptek nélkül. Ő inkább a régi hagyományos ételeket készíti, az alapanyagokkal és a fűszerekkel való kísérletezés marad itthonra.
 
 
Köszönjük az interjút!
 

A Kávé és Csokoládé blogot itt találjátok.

Tetszett a(z) Blogger interjú: Borbély Anitával magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Blogger interjú: Borbély Anitával magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg