Töltike – fehérboros töltött szőlőlevél

-
Év Pincészete, 2015.10.24.

Töltike – fehérboros töltött szőlőlevél

Töltikének a magyar konyhában a töltött káposzta alternatíváját szokták becézni, amelyet zsenge levelekből készítenek.


A legjobb friss, vegyszermentes szőlőlevélből, de a sós lében eltett változat is megfelelő. Ünnepi és családi ebédekre is kiváló fogás.



Hozzávalók:


12 db nagy, friss szőlőlevél
vagy egy üveg sós lében eltett szőlőlevél*
75 dkg darálthús (sertés vagy pulyka)
1 db egész tojás
1 dl rizs
2 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
őrölt bors
olaj
20 dkg füstölt hús
2-3 szál csombor
1 dl száraz fehérbor
víz
opcionálisan: 1 kis csokor kapor
 

 

 

Ha friss levélből készítjük:

 

Mielőtt nekilátunk az étel elkészítésnek fél órával előtte áztassuk ki a szőlőleveleket, hogy ne, hogy véletlenül vegyszer maradjon rajta. A legjobb egyébként biztos permetmentes övezetből, echte bio levelekből készíteni,de ha nem vagyunk meggyőződve erről,akkor mindenképp ezt tanácsolom. Mindig friss,és még zsenge ép leveleket válasszunk.

 

A "befőtt" változatnál:

A sós leveleket leöntjük, a szőlőleveleket vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

 

 

A darált húst a tojással,a rizzsel a zúzott fokhagymával,egy fej apróra vágott vöröshagymával, borssal össze kell gyúrni. A letörölgetett szőlőleveleket kiterítjük, és szépen elosztjuk rajta a húsos masszát.

 

Minden levélbe egyforma töltelék jusson. A leveleket alulról felfelé kezdjük el tekerni, hajtsuk be a két oldalát, és a legvégén hajtsuk le a tetejét. Az eltett szőlőlevél esetében használjunk dupla levelet. Ha magától nem állna össze, akkor hústűvel szúrjuk át.

 

 

Pirítsuk meg olajon, adjuk hozzá a pirospaprikát és vegyük le egy pillanatra a tűzről, ne,hogy a paprika megkeseredjen. Tegyük bele a töltött szőlőbatyukat, öntsük fel annyi, vízzel és borral, amennyi ellepi.

 

A főzővízbe tegyük be a füstölt húst, és fűszerezzük csomborral. Forrás után takaréklángon főzzük egy órán keresztül. Köretnek főtt vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk, friss házi kenyeret és tejfölt is adhatunk hozzá illetve ízlés szerint apróra vágott, friss kaporral is ízesíthetjük.

Tetszett a(z) Töltike – fehérboros töltött szőlőlevél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Töltike – fehérboros töltött szőlőlevél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg