Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Töltikének a magyar konyhában a töltött káposzta alternatíváját szokták becézni, amelyet zsenge levelekből készítenek.
A legjobb friss, vegyszermentes szőlőlevélből, de a sós lében eltett változat is megfelelő. Ünnepi és családi ebédekre is kiváló fogás.
Hozzávalók:
12 db nagy, friss szőlőlevél
vagy egy üveg sós lében eltett szőlőlevél*
75 dkg darálthús (sertés vagy pulyka)
1 db egész tojás
1 dl rizs
2 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
őrölt bors
olaj
20 dkg füstölt hús
2-3 szál csombor
1 dl száraz fehérbor
víz
opcionálisan: 1 kis csokor kapor
Ha friss levélből készítjük:
Mielőtt nekilátunk az étel elkészítésnek fél órával előtte áztassuk ki a szőlőleveleket, hogy ne, hogy véletlenül vegyszer maradjon rajta. A legjobb egyébként biztos permetmentes övezetből, echte bio levelekből készíteni,de ha nem vagyunk meggyőződve erről,akkor mindenképp ezt tanácsolom. Mindig friss,és még zsenge ép leveleket válasszunk.
A "befőtt" változatnál:
A sós leveleket leöntjük, a szőlőleveleket vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A darált húst a tojással,a rizzsel a zúzott fokhagymával,egy fej apróra vágott vöröshagymával, borssal össze kell gyúrni. A letörölgetett szőlőleveleket kiterítjük, és szépen elosztjuk rajta a húsos masszát.
Minden levélbe egyforma töltelék jusson. A leveleket alulról felfelé kezdjük el tekerni, hajtsuk be a két oldalát, és a legvégén hajtsuk le a tetejét. Az eltett szőlőlevél esetében használjunk dupla levelet. Ha magától nem állna össze, akkor hústűvel szúrjuk át.
Pirítsuk meg olajon, adjuk hozzá a pirospaprikát és vegyük le egy pillanatra a tűzről, ne,hogy a paprika megkeseredjen. Tegyük bele a töltött szőlőbatyukat, öntsük fel annyi, vízzel és borral, amennyi ellepi.
A főzővízbe tegyük be a füstölt húst, és fűszerezzük csomborral. Forrás után takaréklángon főzzük egy órán keresztül. Köretnek főtt vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk, friss házi kenyeret és tejfölt is adhatunk hozzá illetve ízlés szerint apróra vágott, friss kaporral is ízesíthetjük.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.