Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Az alábbi körtelevesnek a rum adja a karakteres ízét. Levesbetétként alapvetően mazsola szolgál, de megszórhatjátok pirított dióval, vagy mandulával is.
Szerencsére ősszel sem kell lemondani a gyümölcslevesekről. Almából, körtéből, szilvából egyaránt finom változatokat lehet készíteni.
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg édes körte
2 evőkanál méz
4 dl valódi tejszín
2 dl tej
5 dkg mazsola
1 rúd vanília kikapart magja
2 evőkanál rum
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
víz
A körtéket megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk. Félbe vágjuk a gyümölcsöket, eltávolítjuk a magházakat, majd felkockázzuk a körtéket. Mézes alapon enyhén karamellizáljuk a körtét, meglocsoljuk rummal és fűszerezzük.
Várunk egy kicsit, amíg az alkohol elpárolog, majd felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi. A tejet és a tejszínt összekeverjük és ízesítjük vaníliával. Amikor a körte megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát, felöntjük a tejes tejszínnel, összekeverjük és felforraljuk. A leves hidegen és melegen egyaránt finom. Kínálhatjuk tejszínhabbal, habgaluskával vagy pirított dióval.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.