Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

-
Év Pincészete, 2024.09.04.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.


„Van valami, ami nem változott, mióta bort készítek: a megbízható magas minőséget alapelvárásnak tartom. Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó” – foglalja össze Gere Attila a villányi pincészet sikerének titkát.

A három szakmai szervezet az Év Pincészete díj odaítélésének folyamata során komplexen vizsgálja a magyar borászatok működését. Figyelembe veszik a szőlőtermesztésen és a borkészítésen túl a borértékesítés és a borturizmus területén végzett aktivitást annak érdekében, hogy ítéletet alkothassanak arról, hogy az adott borászat milyen hatást fejt ki a magyar bor, borkultúra és borfogyasztás népszerűsítésére. 

A jelöltállítás során 850 ágazati szereplőnek juttatják el a felkérést, akik szavazhatnak az általuk a díjra legméltóbbnak tartott pincészetre. A három legtöbb szavazatot kapó borászatot kérik fel részletes bemutatkozó pályázati anyag készítésére, amelyet áttekintve a három szervezet elnökségi tagjai egyénileg szavaznak a legjobb pincészetre, hogy ez alapján alakuljon ki a végső sorrend.

„Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben kapta meg édesapám az Év Borásza díjat. Ma értettem meg igazán, hogy ezzel az elismeréssel fejezték ki megbecsülésüket azért az intenzív és dinamikus munkáért, amivel Édesapa megalapította és országosan ismertté tette a Gere Attila Pincészetét. Szimbolikus jelentősége van számomra annak, hogy harminc évvel ez után vehetjük át az Év Pincészete díjat. Ebben annak az elhivatottságnak a visszaigazolását látom, ami azóta nap mint nap meghatároz minket is, immár a következő generáció tagjaként. A díj odaítélésének időzítését pedig az teszi még tökéletesebbé, hogy megnyilvánul benne a villányi közösség ereje. Az, hogy 2024-ben mindhárom nagy, országos szakmai díjat villányi borásznak adták át, megmutatja, hogy együtt, egymás mellett válhatunk sikeressé. Tavasszal Günzer Tamást ünnepeltük az Év Bortermelőjeként, júniusban Bock József kapta az Életmű Díjat, most pedig mi vehetjük át az Év Pincészete elismerést” – foglalta össze gondolatait Gere Andrea, aki férjével, Csizmadia Kristóffal együtt felel a pincészet vezetéséért.

A Gere birtokon nincs megállás, folyamatosak a fejlesztések. 2022-ben zárult le egy új 1200 négyzetméteres pince építése, ami egyaránt alkalmas hordós és palackos érlelésre is. Ezen túl tavaly a már meglévő belső terei is megújultak, így nemcsak azokat várják egy pincelátogatásra, akik még nem jártak a borászatban, hanem azoknak is érdemes újra elmenni hozzájuk, akik régebben már voltak ott.

Tetszett a(z) Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg