Dán tejberizs

-
Év Pincészete, 2015.10.24.

Dán tejberizs

A vaníliával, mandulával, tejszínhabbal kombinált tejberizs a XIX. század végén vált népszerűvé Dániában.


Az olcsónak számító rizses desszertet eredetileg hidegen fogyasztották és forró cseresznyemártást kínáltak mellé. A dánok a rizsben elrejtettek egy egész mandulaszemet és aki megtalálta ajándékot kapott. A legkülönlegesebb, ha egész fahéjas mandulával díszítitek.

 

Hozzávalók:

 

1 liter tej

1 bögre olasz desszertrizs

5 dkg durvára darált mandula

5 dkg mazsola

5 dkg kókuszreszelék

1 db citrom reszelt héja

rum

1 szál vanília

2-3 evőkanál méz

2 dl habtejszín

 

 

 

A desszert elkészítése előtt egy nappal áztassuk rumba a mazsolát. A tejet vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és takarékon főzzük tovább. Ez a rizs gyorsan megpuhul, mindössze bő negyedóra kell neki. Folyamatosan kevergetjük, amíg jól megszívja magát. A rumos mazsolát lecsöpögtetjük és a rizshez adjuk, belekeverjük a kókuszreszeléket és a mandulát is.

 

 

 

 

Mézzel édesítjük, ami a meleg rizsben könnyen elolvad. Miután a rizs kezd kihűlni, felverjük robotgéppel a tejszínt és óvatosan beleforgatjuk a rizsbe, lehetőleg úgy, hogy ne törjön össze. Hidegen tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral, fahéjjal, díszíthetjük fahéjas mandulával, pirított mandulával, mogyoróval. Opcionálisan gyümölcsszörppel, gyümölcslekvárral vagy gyümölcsmártással is kínálhatjuk. (Elsősorban a bogyós gyümölcsök illenek hozzá.)

 

 

Tetszett a(z) Dán tejberizs magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Dán tejberizs magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg