Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
A vaníliával, mandulával, tejszínhabbal kombinált tejberizs a XIX. század végén vált népszerűvé Dániában.
Az olcsónak számító rizses desszertet eredetileg hidegen fogyasztották és forró cseresznyemártást kínáltak mellé. A dánok a rizsben elrejtettek egy egész mandulaszemet és aki megtalálta ajándékot kapott. A legkülönlegesebb, ha egész fahéjas mandulával díszítitek.
Hozzávalók:
1 liter tej
1 bögre olasz desszertrizs
5 dkg durvára darált mandula
5 dkg mazsola
5 dkg kókuszreszelék
1 db citrom reszelt héja
rum
1 szál vanília
2-3 evőkanál méz
2 dl habtejszín
A desszert elkészítése előtt egy nappal áztassuk rumba a mazsolát. A tejet vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és takarékon főzzük tovább. Ez a rizs gyorsan megpuhul, mindössze bő negyedóra kell neki. Folyamatosan kevergetjük, amíg jól megszívja magát. A rumos mazsolát lecsöpögtetjük és a rizshez adjuk, belekeverjük a kókuszreszeléket és a mandulát is.
Mézzel édesítjük, ami a meleg rizsben könnyen elolvad. Miután a rizs kezd kihűlni, felverjük robotgéppel a tejszínt és óvatosan beleforgatjuk a rizsbe, lehetőleg úgy, hogy ne törjön össze. Hidegen tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral, fahéjjal, díszíthetjük fahéjas mandulával, pirított mandulával, mogyoróval. Opcionálisan gyümölcsszörppel, gyümölcslekvárral vagy gyümölcsmártással is kínálhatjuk. (Elsősorban a bogyós gyümölcsök illenek hozzá.)
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.