Klauzál téri Vásárcsarnok – régi piac új kivitelben

-
Étteremkritika, 2015.12.19.

Klauzál téri Vásárcsarnok – régi piac új kivitelben

A megújult Klauzál téri Vásárcsarnok nemcsak az őstermelőknek, hanem a közösségi programoknak is az otthona.


Az elmúlt két hónap egyik legjelentősebb attrakciója volt, hogy megnyílt a sokáig méltatlanul hanyagolt Klauzál téri Vásárcsarnok. A közel két milliárd forintos beruházásnak köszönhetően az épület visszanyerte eredeti pompáját, és közben teljesen megfelel a modern kor igényeinek. Legimpozánsabb része talán a fém tartószerkezet, melyet szintén korhűen renováltak.

 

A csarnok ma már három szintes, az alagsorban raktár van, a földszinten piactér, az emeleten pedig az ételkészítők, szolgáltatók, kis üzletek kaptak helyet. A tér tágas, világos, köszönhetően az egyedi üvegszerkezetnek. A terület akadálymentes, ráadásul van lift és mozgólépcső is.

 


A Klauzál téri Vásárcsarnok története

 

A Klauzál téri Vásárcsarnok története 1897-ig nyúlik vissza. A Nagycsarnokkal és négy másik kerületi csarnokkal együtt adták át. Ekkor még III. számú István téri Vásárcsarnoknak nevezték, ugyanis a jelenlegi Klauzál tér eredetileg Stephans Platz volt, majd István tér lett, és csak 1907-től viseli Klauzál Gábor, reformkori miniszter nevét.

 

A vásárcsarnok az István téri Színház helyén nyílt meg, ugyanis az 1897-ben tűzvészben megsemmisült. A csarnokhoz bérház is épült, ez csökkentette egykor a bérleti díjak árát. Az árusító helyek száma meghaladta a háromszázat, elkülönített részen kóser élemiszert is árultak.

 

A jelenlegi játszótér helyén pedig a kettes villamos közlekedett, és a csarnokba is síneken hordták be az árut.

 


 

 

A ház kihasználtsága még nem száz százalékos, az őstermelők köre folyamatosan bővül, mint ahogy az üzletek száma is. Valószínűleg kell egy év, amire az egész ház benépesül, így mi a jelenlegi helyzetről tudunk beszámolni.

 

A Klauzál téri bejárattól jobboldalra helyezkedik el a Spar, amely az összterület több, mint egynegyedét foglalja el. A baloldalon kávézásra is alkalmas pékséget, széles és minőségi húsárut kínáló, Prémium Sonkás névre hallgató, húsboltot, jelentős és egyedi sajtválasztékkal rendelkező tejboltot -alias Boci- , és a hamarosan nyíló Mangalica Mennyországot találjátok.

 

A Spar és az üzletsor között kaptak helyet az őstermelői asztalok. Itt többek között Csuja Viktor bánki méhész mézeit, gombatermékeket, jóféle békési sonkát és kolbászt, vecsési savanyúságot, kézműves ajándékokat és termelői zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhattok. Az asztalokat egy napra is ki lehet bérelni, így feltételezzük, hogy vannak alkalmi árusok is.

 

 

A magyar piac nem igazi lángosos nélkül, az emeleten, baráti áron kínálják ezt számotokra, ráadásul a lángost sütő hölgynél palacsinta is van, ami 100 forintba kerül, ez sem a lehúzós termék kategória, sőt! A földszinti savanyúság választékot azt hittük nem lehet überelni, de az emeleti, - szintén vecsési - savanyúságos boltnak sikerült überelni.

 

Van itt lottózó, pénzváltó, önkormányzati ügyfélszolgálati kierendeltség, óriás síkképernyős tévével rendelkező italpult is, ahol szerintünk a forró csoki a befutó. A képernyő egyébként olyan nagy, hogy a földszintről is látható. Az emeletről pedig teljes mértékben betekintést nyerhettek a földszint életébe. Kvázi mozizni kétféleképpen is lehet a csarnokban. Ráadásul van ingyen wifi is, így ha a bevásárlólistát messengeren kapjátok, akkor sem lesztek gondban.

 

 

Éden juice & more


A mi egyértelmű kedvencünk: az Édes juice & more, a csarnok első ételszigete. A vendéglátóhely az emeleten a főbejárathoz viszonyítva, a baloldali sor végén helyezkedik el. A friss dzsúszok, turmixok és smoothiek mellett, szendvicseket, salátákat, leveseket és szendvicskrémeket is készít az üzletvezető-tulajdonos: Petróczki Anikó.


A koncepció itt az egészséges, organikus táplálkozás, ezért alapvetően húsmentesek a levesek is, de vannak kivételek, mint például a babgulyás, amibe kevés füstölt pulykahús kerül az íze miatt. Leves tekintetében nincs sztenderd, naponta változik az ajánlat, általában két féle készül, mindig annyi, amennyi aznap el is fogy. A levesek ára egységesen 400 forint, adott esetben péksütemény is jár hozzá.


A gyümölcs-, és zöldségleveket helyben is fogyaszthatjátok, de el is vihetitek, mint ahogy a salátákat, a humuszt vagy az avokádókrémet is. A kézműves termékek szavattosági ideje bontatlanul háromtól - tizenkét napig terjed.


Anikó konyhájában a közel-keleti ízek dominálnak, ezzel kapcsolatban egy titkot is megosztott velünk, mégpedig azt, hogy az ételeit leginkább izraeli fűszerekkel ízesíti. Kizárólag termelői alapanyagokat használ, de nincs nehéz dolga, mert az édesapja őstermelő, ha valami hiányzik, akkor azt pedig helyben szerzi be. A kofákat egyébként reggelente süteménnyel és teával kényezteti, de a vendégek is gyakran kapnak grátisz sütit.


A kedves tulajdonos tipikus XXI. századi ételkészítő, aki latin-amerikai énekes karrierje mellett szeretett bele a gasztronómiába. Először triciklin kínálta a dzsúszokat, majd amikor megnyitott a piac azonnal beköltözött. Lelkesen hisz a vásárcsarnok és a saját üzlete jövőjében is.

 


Az Édenben jelenleg nyitási akció fut, a vendéglátóhelyet promótáló szórólap bemutatásával 10 % kedvezményt kaptok.


 

Közösségi tér


A Klauzál téri Vásárcsarnok több, mint egy bevásárló központ. A megnyitót követően is szervezett kicsiknek és nagyoknak szóló programot szervezett az önkormányzat. December 19-én Erzsébetvárosi Karácsonyi Gyermekkoncerttel várnak benneteket, december 27-én pedig ráülhettek a Luca székére.

 



A programokról a Klauzál Piac nevű Facebook-oldalon tájékozódhattok, általános információkat a klauzalcsarnok.hu-n találtok.

 


 

 

Vasárnap is nyitva


A vásárcsarnok egész évben, a hét minden napján vár benneteket. Legtovább a SPAR tart nyitva, az ősteremelők és a kisebb üzletek rendszerint 17:00-kor zárnak, ezalól vannak kivételek, például az Éden, Anikó addig marad, amíg jönnek a vendégek, ez sokszor meghaladja az 17:00-át.
 

 


 

Fotók: Mag Veronika

 


 

 

Tetszett a(z) Klauzál téri Vásárcsarnok – régi piac új kivitelben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Klauzál téri Vásárcsarnok – régi piac új kivitelben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg