Budapest legfinomabb bejglije, avagy karácsony Auguszt módra

-
Étteremkritika, 2015.12.16.

Budapest legfinomabb bejglije, avagy karácsony Auguszt módra

A város legfinomabb bejglije nyomába eredtünk, és azt is megtudtuk, hogyan készül az Auguszt család a 150. évfordulóra.


A karácsony minden kétséget kizárón a legmeghittebb családi ünnep, amikor nagy szerepe van a hagyományoknak, például nálunk a bejglit mindig a nagyi süti, az elfogyasztásáról pedig mi gondoskodunk. El kell ismerni, hogy ezek a szokások szépek, és illik is őket megtartani, de sokszor jól esik az újítás és miért is ne lehetne eggyel vagy netán kettővel több karácsonyi rituálét tartani?

 

Ilyen szokássá válhat egy kellemes süteményes , teázós-puncsozós, adventi délután a fény utcai Auguszt cukrászdában.

 

 

Sajnos, azt nem tudtuk eldönteni, hogy a klasszikus karácsonyi sütemények közül, melyiket ajánlanánk a legszívesebben számotokra, hiszen mindegyik fantasztikusan finom, és arról is megbizonyosodtunk, hogy nem véletlenül kapta az Auguszt bejgli a “Budapest legfinomabb bejglije” címet. A mákos és diós bejglin kívül készítenek gesztenyéset, és talán izgalmasabban hangzik, hogy déligyümölcsös változat is szerepel a kínálatukban.

 

 

A süteményhez Augusztéknak rengeteg anekdotája kötődik. A Fény utcai cukrászda elődje a Krisztina körúton üzemelt, a mai Déryné helyén. Akkor még a bejglit mákos illetve diós patkónak hívták, ami nevéből adódóan patkó formájú volt.



Ebben az időben a budai elit járt a cukrászdába, és kényelemből az üzletben állítattak össze ajándékcsomagokat, melyek leginkább szaloncukorot tartalmaztak. Nem csak a csomag tartalmát, hanem a csomagolás színét is kiválaszthatták a vevők. Ráadásul mini karácsonyfákat is árultak, melyeket szintén szaloncukorral, valamint az azóta mérhetetlenül elhanyagolt habcsókkal díszítettek fel.

 

Auguszt József elmondása szerint egyidőben rengeteg habcsókot készítettek, olyan sokat, hogy rá is untak. Hosszabb ideig nem gyártották a tojásfehérjéből készült édességet, de végül ismét terítékre került. Szerintünk jól döntöttek.

 

 

A cukrászda története 145 évre tekint vissza, melyben benne rejlik a négy generáció által felhalmozott tudás, a szakértő mozdulatok, a precíz arányok és a kiváló alapanyagok használata. Szerencsére az ötödik generáció képviselői is hajlandónak mutatkoznak a stafétabot átvételére, és fiatal koruk ellenére is részt vesznek a cukrászda mindennapjaiban.

 

Auguszték azonban nem csak a karácsonyra készülnek gőzerővel, hanem az öt év múlva bekövetkező 150. évfordulóra is. Ez idő alatt a hagyományok mentén tervezik a megújulást. Többek között a méltán népszerű E80 tortához hasonló, új, örökzöld torta megalkotását tervezik, amihez erőt és kitartást kívánunk, valamint már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk.

 

 

 

Fotók: Tóth Milán, Digital Studio

Tetszett a(z) Budapest legfinomabb bejglije, avagy karácsony Auguszt módra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Budapest legfinomabb bejglije, avagy karácsony Auguszt módra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg