Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
A város legfinomabb bejglije nyomába eredtünk, és azt is megtudtuk, hogyan készül az Auguszt család a 150. évfordulóra.
A karácsony minden kétséget kizárón a legmeghittebb családi ünnep, amikor nagy szerepe van a hagyományoknak, például nálunk a bejglit mindig a nagyi süti, az elfogyasztásáról pedig mi gondoskodunk. El kell ismerni, hogy ezek a szokások szépek, és illik is őket megtartani, de sokszor jól esik az újítás és miért is ne lehetne eggyel vagy netán kettővel több karácsonyi rituálét tartani?
Ilyen szokássá válhat egy kellemes süteményes , teázós-puncsozós, adventi délután a fény utcai Auguszt cukrászdában.
Sajnos, azt nem tudtuk eldönteni, hogy a klasszikus karácsonyi sütemények közül, melyiket ajánlanánk a legszívesebben számotokra, hiszen mindegyik fantasztikusan finom, és arról is megbizonyosodtunk, hogy nem véletlenül kapta az Auguszt bejgli a “Budapest legfinomabb bejglije” címet. A mákos és diós bejglin kívül készítenek gesztenyéset, és talán izgalmasabban hangzik, hogy déligyümölcsös változat is szerepel a kínálatukban.
A süteményhez Augusztéknak rengeteg anekdotája kötődik. A Fény utcai cukrászda elődje a Krisztina körúton üzemelt, a mai Déryné helyén. Akkor még a bejglit mákos illetve diós patkónak hívták, ami nevéből adódóan patkó formájú volt.
Ebben az időben a budai elit járt a cukrászdába, és kényelemből az üzletben állítattak össze ajándékcsomagokat, melyek leginkább szaloncukorot tartalmaztak. Nem csak a csomag tartalmát, hanem a csomagolás színét is kiválaszthatták a vevők. Ráadásul mini karácsonyfákat is árultak, melyeket szintén szaloncukorral, valamint az azóta mérhetetlenül elhanyagolt habcsókkal díszítettek fel.
Auguszt József elmondása szerint egyidőben rengeteg habcsókot készítettek, olyan sokat, hogy rá is untak. Hosszabb ideig nem gyártották a tojásfehérjéből készült édességet, de végül ismét terítékre került. Szerintünk jól döntöttek.
A cukrászda története 145 évre tekint vissza, melyben benne rejlik a négy generáció által felhalmozott tudás, a szakértő mozdulatok, a precíz arányok és a kiváló alapanyagok használata. Szerencsére az ötödik generáció képviselői is hajlandónak mutatkoznak a stafétabot átvételére, és fiatal koruk ellenére is részt vesznek a cukrászda mindennapjaiban.
Auguszték azonban nem csak a karácsonyra készülnek gőzerővel, hanem az öt év múlva bekövetkező 150. évfordulóra is. Ez idő alatt a hagyományok mentén tervezik a megújulást. Többek között a méltán népszerű E80 tortához hasonló, új, örökzöld torta megalkotását tervezik, amihez erőt és kitartást kívánunk, valamint már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Fotók: Tóth Milán, Digital Studio
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.