Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
A bEAT a vidéki vendéglátás viszonylag új és ígéretes színfoltja. Középpontban a megújult, kreatív magyar ételek, egyenesen Fülepi Kálmántól.
Ha két szóban kellene jellemeznünk, akkor azt mondanánk, hogy a bEAT Étterem egy igazi gasztronómia zarándokhely. Ez elsősorban a séf személyének: Fülepi Kálmánnak köszönhető, akit többek között a Menzából és a nU Bisztróból ismerhettek. Másrészt pedig a hely földrajzi fekvésének, hiszen Székesfehérvár központjában, a buszpályaudvartól mindössze 200 méterre található. (Ha nincs autótok vagy bort innátok, akkor sincs akadálya, hogy eljussatok ide.)
Belépve az ajtón otthonos tér tárul elétek, a tapéta szinte megszólalásig hasonlít egy könyvespolcra, a vendégtérben egyaránt keveredik a pub, az étterem, és a bár hangulat, de egyáltalán nem zavaró a sokszínűség. A mi kedvencünk a mediterrán kúriákat idéző, romantikus vintage sarok: kandallóval, oroszlános székekkel, kristálycsillárokkal.
Ennél már csak a tágas, zárt terasz a jobb, ahol épp annyira stílszerű péntek este rozé fröccsözni a barátokkal, mint egy meghitt vacsora a kedvessel, vagy éppen vasárnapi ebéd a családdal. Az ülőalkalmatosságok itt is eltérőek. Igazi előny, hogy van különterem is, ahonnan szintén ki lehet menni a teraszra. Annyi kulisszatitkot elárulhatunk, hogy többek között a helyi focicsapat is itt, a szeparált helyiségben tartja az összejöveteleit.
Étel, ital minden mennyiségben
Kálmán, mondhatni a magyar konyha Picassoja, a legegyszerűbb ételeket is megújítja, úgy tálalja, hogy már a látványtól jól lakunk. Így talán magától érthető, hogy a tesztelés során teljesen rá hagyatkozunk.
Üdvözlő falatoknak házi kacsazsírt kapunk, ropogós kenyérrel, majd túrókrémmel töltött bresaola (szárazon puhított, minőségi olasz marhahús) következik, salátaágyon tálalva. Nálunk még ezt a különlegességet is felülírja a testet-lelket melengető, kellemesen selymes, enyhén bohém: pattogatott kukoricás, kecskesajtos, kukoricakrémleves. Ez a leves konkrétan felejthetetlen.
(Házi kacsazsír kenyérrel)
Az előételek és a főételek között megízleljük a tejfölhabos borsófőzeléket, amihez külön tányéron érkezik a pankobudában sütött valódi párizsi. Akkor itt megállunk egy szóra, ugyanis ez az egyszerű fogás több magyarázatot igényel. Az intenzíven zöldszínű főzelék a konyhafőnök kedvenc „kütyüjében” Thermomixben készül, rántás nélkül, önmagával sűrítve. Ez a párizsi pedig nem húsipari hulladék, hanem hústermék.
(Borsófőzelék tejfölhabbal)
Mi sem tudjuk hogyan, de azért még megpróbálkozunk két főétellel és egy desszerttel is. A nagy szemű sóval hintett, szaftos kacsamellet a szilvás-cékla teszi még izgalmasabbá, ezeket színben és ízben is jól kiegészíti a szinte semleges puliszkapüré.
(Valódi párizsi)
A Fülepi-féle újragondolt rakott burgonyát első látásra nem biztos, hogy felismernénk, bár az összetevők egyértelműek. Vékonyra karikázott, ropogósra sütött burgonyaérmék, kolbászcsipsz, 7 perces tojás, paprikás-fűszeres tejfölhab, együtt és külön is próbáljuk, mindehogy rendben van. Nem különben a szintén újhullámos mákosguba: kaláccsal, vaníliahabbal, mákmousse-szal, karamellöntettel, meggyel, liofilizált gyümölccsel.
(Újragondolt mákosguba)
Italok terén a csatos üvegben kínált házi limonádékat részesítjük előnyben, ezekből a bazsalikomos-eprest, és a citromos-uborkásat próbáljuk, illetve a tesztelés közepén megiszunk egy pohár Juhász rozét is. A borkínálat Magyarországra korlátozódik, Egertől-Szekszárdig ismert pincészetek nedűi szerepelnek az ajánlatban.
(Bazsalikomos-epres limonádé)
Ráadás
Kálmán egyedi hamburgereket is készít, szemlátomásra laktatóak, de ezek tesztelését következő körre hagyjuk. Plusz pont, hogy van vegetáriánus burger is, mint ahogy néhány húsmentes főfogás is került az étlapra, bár ezt a vonalat lehet, hogy érdemes lenne kicsit bővíteni. Hétköznaponként két fogásos napi menüt is választhattok, ami kávával együtt 1490 forintba kerül.
(Rosé kacsamell szilvás-céklával, puliszkapürével)
Az alapanyagok jelentős része magyar, a speciális hozzávalókat Kálmán a szabad idejében szerzi be, ilyenkor felkeresi a fővárosi kulináris-. és fűszer boltokat, valamint a piacokra is elmegy. Az étlap a szezonhoz igazodik, de bizonyos fogások állandósultak.
A tulajdonosok több zenei vonallal, sőt, még discoval is kísérleteztek. Végül a csütörtök esti akusztikus élőzene maradt terítéken. Ezen felül egyéb események is vannak, legutóbb például borvacsorát szerveztek.
A levesek és a desszertek átlagára 1100 forint, a főételek 1890 forintnál kezdődnek, a köretekért 490 illetve 790 forintot kérnek, de ezeket egytől-egyig helyben készítik, a legolcsóbb hamburgerért 2390 forintot kell fizetnetek, a 7 dl-es limonádé pedig 690 forintba kerül.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.