bEAT Étterem – az ízek ritmusa

-
Étteremkritika, 2015.11.01.

bEAT Étterem – az ízek ritmusa

A bEAT a vidéki vendéglátás viszonylag új és ígéretes színfoltja. Középpontban a megújult, kreatív magyar ételek, egyenesen Fülepi Kálmántól.


Ha két szóban kellene jellemeznünk, akkor azt mondanánk, hogy a bEAT Étterem egy igazi gasztronómia zarándokhely. Ez elsősorban a séf személyének: Fülepi Kálmánnak köszönhető, akit többek között a Menzából és a nU Bisztróból ismerhettek. Másrészt pedig a hely földrajzi fekvésének, hiszen Székesfehérvár központjában, a buszpályaudvartól mindössze 200 méterre található. (Ha nincs autótok vagy bort innátok, akkor sincs akadálya, hogy eljussatok ide.)

 

 

Belépve az ajtón otthonos tér tárul elétek, a tapéta szinte megszólalásig hasonlít egy könyvespolcra, a vendégtérben egyaránt keveredik a pub, az étterem, és a bár hangulat, de egyáltalán nem zavaró a sokszínűség. A mi kedvencünk a mediterrán kúriákat idéző, romantikus vintage sarok: kandallóval, oroszlános székekkel, kristálycsillárokkal.

 

 

Ennél már csak a tágas, zárt terasz a jobb, ahol épp annyira stílszerű péntek este rozé fröccsözni a barátokkal, mint egy meghitt vacsora a kedvessel, vagy éppen vasárnapi ebéd a családdal. Az ülőalkalmatosságok itt is eltérőek. Igazi előny, hogy van különterem is, ahonnan szintén ki lehet menni a teraszra. Annyi kulisszatitkot elárulhatunk, hogy többek között a helyi focicsapat is itt, a szeparált helyiségben tartja az összejöveteleit.

 

 

 

Étel, ital minden mennyiségben

 

Kálmán, mondhatni a magyar konyha Picassoja, a legegyszerűbb ételeket is megújítja, úgy tálalja, hogy már a látványtól jól lakunk. Így talán magától érthető, hogy a tesztelés során teljesen rá hagyatkozunk.

 

 

 

Üdvözlő falatoknak házi kacsazsírt kapunk, ropogós kenyérrel, majd túrókrémmel töltött bresaola (szárazon puhított, minőségi olasz marhahús) következik, salátaágyon tálalva. Nálunk még ezt a különlegességet is felülírja a testet-lelket melengető, kellemesen selymes, enyhén bohém: pattogatott kukoricás, kecskesajtos, kukoricakrémleves. Ez a leves konkrétan felejthetetlen.

 

(Házi kacsazsír kenyérrel)

 

 

Az előételek és a főételek között megízleljük a tejfölhabos borsófőzeléket, amihez külön tányéron érkezik a pankobudában sütött valódi párizsi. Akkor itt megállunk egy szóra, ugyanis ez az egyszerű fogás több magyarázatot igényel. Az intenzíven zöldszínű főzelék a konyhafőnök kedvenc „kütyüjében” Thermomixben készül, rántás nélkül, önmagával sűrítve. Ez a párizsi pedig nem húsipari hulladék, hanem hústermék.

 

 

(Borsófőzelék tejfölhabbal)

 

 

Mi sem tudjuk hogyan, de azért még megpróbálkozunk két főétellel és egy desszerttel is. A nagy szemű sóval hintett, szaftos kacsamellet a szilvás-cékla teszi még izgalmasabbá, ezeket színben és ízben is jól kiegészíti a szinte semleges puliszkapüré.

 

(Valódi párizsi)

 

A Fülepi-féle újragondolt rakott burgonyát első látásra nem biztos, hogy felismernénk, bár az összetevők egyértelműek. Vékonyra karikázott, ropogósra sütött burgonyaérmék, kolbászcsipsz, 7 perces tojás, paprikás-fűszeres tejfölhab, együtt és külön is próbáljuk, mindehogy rendben van. Nem különben a szintén újhullámos mákosguba: kaláccsal, vaníliahabbal, mákmousse-szal, karamellöntettel, meggyel, liofilizált gyümölccsel.

 

(Újragondolt mákosguba)

 

Italok terén a csatos üvegben kínált házi limonádékat részesítjük előnyben, ezekből a bazsalikomos-eprest, és a citromos-uborkásat próbáljuk, illetve a tesztelés közepén megiszunk egy pohár Juhász rozét is. A borkínálat Magyarországra korlátozódik, Egertől-Szekszárdig ismert pincészetek nedűi szerepelnek az ajánlatban.

 

(Bazsalikomos-epres limonádé)

 

Ráadás

 

Kálmán egyedi hamburgereket is készít, szemlátomásra laktatóak, de ezek tesztelését következő körre hagyjuk. Plusz pont, hogy van vegetáriánus burger is, mint ahogy néhány húsmentes főfogás is került az étlapra, bár ezt a vonalat lehet, hogy érdemes lenne kicsit bővíteni. Hétköznaponként két fogásos napi menüt is választhattok, ami kávával együtt 1490 forintba kerül.

 

(Rosé kacsamell szilvás-céklával, puliszkapürével)

 

Az alapanyagok jelentős része magyar, a speciális hozzávalókat Kálmán a szabad idejében szerzi be, ilyenkor felkeresi a fővárosi kulináris-. és fűszer boltokat, valamint a piacokra is elmegy. Az étlap a szezonhoz igazodik, de bizonyos fogások állandósultak.

 

 

A tulajdonosok több zenei vonallal, sőt, még discoval is kísérleteztek. Végül a csütörtök esti akusztikus élőzene maradt terítéken. Ezen felül egyéb események is vannak, legutóbb például borvacsorát szerveztek.

 

 
 
Az árakról
 

A levesek és a desszertek átlagára 1100 forint, a főételek 1890 forintnál kezdődnek, a köretekért 490 illetve 790 forintot kérnek, de ezeket egytől-egyig helyben készítik, a legolcsóbb hamburgerért 2390 forintot kell fizetnetek, a 7 dl-es limonádé pedig 690 forintba kerül.  

 

Tetszett a(z) bEAT Étterem – az ízek ritmusa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) bEAT Étterem – az ízek ritmusa magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg