Akademia Italia – Budapest, az olasz meló

-
Étteremkritika, 2015.11.01.

Akademia Italia – Budapest, az olasz meló

Mi az Akademia Italia? Étterem? Piac? Olasz gourmet bolt? Főzőiskola? Minden egyben! De ez igazán akkor lesz érthető, ha személyesen látjuk. Ha össze kéne röviden foglalni, akkor azt mondanám, hogy egy hely az olasz életérzésnek...


A Bazilika mellett (volt Belvedere aukciósház helyén) nyitott meg az Akademia Italia. A neve és a logója (chef sapka van benne) számomra megtévesztő volt, mert először azt hittem, hogy valami főzőiskola - amivel nem sokat tévedtem, mert az is helyet kapott az alsó szinten; de amint belépünk, egyből világosság válik a hely koncepciója: egy modern olasz világ kicsiben!

 

Akademia Italia - Interiour
 

 

• Ha elmegyünk balra, akkor az italpulthoz jutunk, ahol hamisíthatatlan olasz kávét kaphatunk!

 

Akademia Italia - olasz kávé

 


• Ha továbbmegyünk egyenesen, akkor balról a friss süteményeket láthatjuk, rendelhetjük- vagy vehetjük meg (mintha egy piaci péktől vásárolnánk).

 

Akademia Italia - desszertek

 


• A desszertes pulttal szemben van a húsos, sajtos pult, ahonnan szintén vásárolhatunk is.
• Szemben van a pizza, focaccia pult, ahol a digitális kemencében sült tésztákat kaphatjuk (pl. egy jó adag Stricette Parmigiano e sesamo-t).

 

Akademia Italia - Digitális kemence

 


• Jobbra van a főzőbirodalom, ahol a primeri plattikat (saláták, előételeket), illetve secundi plattikat készítik (tészták, risotto, lasagne, húsok, ...)

 

Akademia Italia - húsospult

 

 

Természetesen a hely ültetett módszerben is működik, tehát ha leülünk egy asztalhoz, akkor kijönnek a felszolgálók és felveszik a rendelésünket, de szerintem egy kört sétállva sokkal több impulzushoz jutunk!

 

Akademia Italia - Interiour

 

 

A hely olasz időszámításban működik:

• Reggeli helyett Colazione al bar van (már reggel 07:00-tól nyitva vannak, hogy munka előtt be lehessen ugorni egy tipikus olasz reggelire)
• Nem ebéd van, hanem il pranzo
• Megjelenik az aperitivo (ami a munka után „beülünk valahova” valami könnyeddet inni és hozzá falatozni
• Nem vacsora van, hanem la cena (és ez későbbre is tolódik)

 

Az Akademi Italia több részre tagolható:

Akademia Italia - Piac

Ahogy már korábban is említettük, szinte mindenből lehet vásárolni is: (száraz)tészta, sajt, húsok, édességek, italok. Ezeket a fenti szinten meg lehet nézni az üvegpultokban


Akademia Italia - Gourmet bolt (La Spesa)

Az alsó szinten konkrét termékeket vásárolhatunk: hegyekben állnak a jó minőségű olasz borok, limoncello, rizs, (Venchi) csokoládék, olajok (literre mérve a hordóból).

 

Akademia Italia - La Spesa


Akademia Italia - Főzőiskola

Szintén az alsó részen kapott helyet a főzőiskola, ahol a pince végébenhelyezték el a pultot, előtte pedig az asztalok, hogy az ott készített fogásokat sebtiben megegyük!

 

Akademia Italia - főzőiskola


Akademia Italia - Étterem

Az étteremben olasz alapanyegokból dogloznak, mert úgy tartják, hogy akkor tudják előhozni az igazi olasz ízeket, ha az alapanyagokat is onnan hozzák (pl. más íze lesz a pizzának egy, ha magyar lisztből készítik). Az étterem szakmai irányítását Alessandro Arena végzi, aki 1991 óta él Magyarországon és látszik rajta, hogy velejéig ismeri mindkét ország gasztonómiai világát.

 

Akademia Italia - Alessandro Arena

 

 

Nincs varázslás, nincs semmi titkolnivaló: az ételeket az orrunk előtt készítik, így láthatjuk, ahogy dolgoznak vele. Ha leülünk a főzőkabin elé felszerelt asztalhoz, akkor tényleg csak egy üvegfal választ el a szakácsoktól. Üvegfal nélkül karnyújtásnyira lennének.

 

Akademia Italia - konyha

 


Ez mind szép és jó, de mit együnk az Akademia Italiaban???

Kipróbáltuk a rizotójukat: egy velős-curry-s verziót és egy vargányásat » Risotto ai funghi porcini (mert nem szeretem a velőt). Egybehangzóan azt mondhatjuk, hogy kitúnő lett mindnkettő! Belissimo!! Ottimo!!! :)


Amikor ott voltunk, akkor épp Zuppa di pomodoro-t főztek (az elején tartottak, mert voltak már szétfőtt paradicsomok, de még bőven volt egybenlevő zöldség benne. Egy kóstolás után Alessandro le is zavarta a pincébe a szakácsukat még több paradicsomért).

 

Akademia Italia - Valentino

 

 

De szinte bármit rendelhetünk, nem fogunk mellé fogni. Mindent helyben készítenek, kézzel (a tésztákat is), frissen! A pizza 4-5 perc alatt elkészül, így nem kell sokat várni rá.

 

Akademia Italia - pult

 

 


Árak szempontjából egyértelműen a Bazilikát meglátogató külföldi turistákra épít (egy tiramisu 1000 forint), így ha valaki a magyar árakohoz szokva betéved, akkor biztos szörnyülködni fog az árakon, viszont a hely maga zseniális lett, már csak a hangulata (és a szakácsok főzte) miatt is érdemes elmenni valamikor!

 

Akademia Italia - Tiramisu

 

Fotó: Mag Veronika photography 

 

Tetszett a(z) Akademia Italia – Budapest, az olasz meló magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Akademia Italia – Budapest, az olasz meló magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg