Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

-
Bor, 2015.02.15.

Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra

Sütőtökfelfújt, tésztabatyu tőkehallal töltve,grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal – csak egy pár fogás a Trattoria Gusto farasangi menüjéből.


Az egykori Bohémia Étterem helyén nyílt Trattoria Gustoba tavaly év végén a Benedek házaspár is betársult. A háromszoros olimpiai bajnok: Benedek Tibor, és modell felesége: Epres Panni éveken át élt az olaszországi Reccoban, így számukra nem volt újdonság az autentikus olasz konyha.

 

A hangulatos, 150 főt befogadó, családbarát étterem egyik ékessége a fatűzelésű kemence, amiben finomabbnál-finomabb pizzák sülnek. Nem csak az ételekhez használt alapanyagok eredetiek, hanem a főszakács: Simone Marcedula is itáliai.

 

Az ismert tényekből fakadóan pedig szinte adott volt, hogy eredeti velencei karnevál hangulat járja át az éttermet a farsangi szezonban. Amelynek nem csak az ételek, és a dekorációk által, hanem a csillogó arany-, és ezüst maszkok felvételével is részesei lehettünk.

 

 

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, séf.

 

„Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone, aki a lazac receptjét is közkincsé tette.

 

 

A vacsorát tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújttal kezdtük, amit ropogos parmezán chips díszitett, és balzsamecetes redukcióval kínálták egy mostanság divatos palatáblán. A zöldségfelfújt rendkívül finom volt, garantáljuk, hogy a sütőtök-elleneseknek is ízlik.


A vidám, tricolor házi tésztabatyu tőkehallal volt töltve, amit sáfrányos mártással, szárított paradicsommal kínáltak. Számunkra ez a tészta túlságosan "al dante-ra" sikerült, de mindenesetre egy nagyon kreatív étel.

 

Asztaltársaságunk egyik része a grillezett csontos sertéskarajt választotta, amit a pecsenyeszaft, és a bivalymozzarellás rakott padlizsánnal tett teljessé. Ez tipikusan az az étel, ami után a nagyétvágyú férfiak is díjaznak.
 

A másik főétel a Martinis lazacsteak volt, amit rózsaborssal fűszereztek, és fóliában sült színes zöldségekkel tálaltak. Ez az étel is nagyon rendben volt, bármikor újrakóstoltnánk. A batyus zöldségek kicsomagolásával kicsit nehezen küdöttünk meg a palatáblán, de legyen ez a legnagyobb baj.

 

A pompás és laktató vacsorát a csörögefánkhoz hasonló, sült olasz tésztalapokkal zártuk, amelyet olvasztott csokoládéval öntöttek nyakon, és pisztáciákrémmel rétegezték.  Ez egy igazi tartalmas desszert, édességrajongókra specializálva.

 

 


Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:


4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak; 2 dl száraz Martini; 10 g rózsabors;15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz); 2dl zöldség alaplé; 2dl főzőtejszín; néhány gerezd fokhagyma; köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors

 

A lazac elkészítése:


A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz.

 

Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb.

 

Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!


 

 

 

Fotók: Soós Bertalan

Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Trattoria Gusto – farsangi vacsora olasz módra magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg