Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
A Hobbitok földjén az angolszász, a polinéz és a dél-kelet ázsiai ízek keverednek. Ezeket most mi is megkóstoltuk az ARAZ Étteremben.
A világ egyik legtávolabbi pontján fekvő Új-Zélandon valóban kék az ég és zöld a fű. Nem véletlen tehát, hogy itt forgatták a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek bizonyos jeleneteit. A szigetcsoport éghajlata egyedi: az északi-szigeten szubtrópusi, a déli-szigeten hegyvidéki és óceáni. Így fordulhat elő, hogy az édesburgonya és a kiwi éppen olyan emblematikus táplálék, mint például a bárányhús vagy a kagyló.
Az ARAZ Étterem szakácsai ebből a színes és változatos alapanyag-kínálatból egyaránt merítettek a tematikus vasárnapi ebédeken. A paletta olyan széles, hogy korosztálytól és táplálkozási szokástól függetlenül, mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy találjon fogára valót.
Gyereksarok
Édesburgonya, ami nem burgonya – Bordáskel, ami káposzta
Levesek tekintetében két különleges zöldség volt a domináns. A korianderrel fűszerezett édesburgonya - levesbe, pekándió betét került, a pak choi levesbe pedig halgombóc.
Az édesburgonya-féléket Új-Zéland északi részén termesztik. A hosszúkás növénynek csak annyi köze van a burgonyához, mint Budapestnek Bukaresthez. Ugyanis ez egy gyökér és nem gumó. A bordáskel vagy másnéven pak choy valójában káposztaféle.
Ázsiai beütésű leves pak choiyjal és halgombóccal
Tenger gyümölcsei és egy falat BBQ
Talán az előétel választék volt a legszínesebb. A zöldségek, gyümölcsök és a tengeri finomságok ideális kombót alkottak. A kerikeri kukoricasaláta és a kiwi salsa pedig kimondottan idézte a BBQ partyk hangulatát, ami szintén népszerű a szigetországban.
Saláták, salsák, előételek
Terítéken a csodatevő zöldkagyló és Arthur Wellesley herceg kedvence
A főételek között olyan népszerű fogások közül választhattunk, mind például a Wellington bélszín, amelynek eredete vitatott. Bizonyos feltevések szerint az étel Wellington első hercegéről kapta a nevét, mások szerint a csizmájáról. Egy biztos, hogy Wellington Új-Zéland fővárosa, és a leveles tésztába bujtatott bélszín örök darab.
Wellington bélszín
Az angolszász vonalnál maradva: a nemzeti ételnek számító báránycsülök és sonkás burgonyapite (felfújt szerű, klasszikus angol pite) is került a választékba. Az ázsiai ízvilágot többek között a grillezett királylazac és a sárgarépás-vietnámi mogyorós basmati rizs idézte.
Látványpultban készült az új-zélandi zöld kagyló, amit fűszeres-fehérboros mártással szervíroztak. A kagyló héjának a színe opá lzöld, fogyasztása többek között az ízületekre és a csontokra van jó hatással, ezért étrendkiegészítőket is készítenek belőle.
Királylazac
Hódolat a balerinának, tisztelet a katonáknak – mindez desszertben kifejezve
Kívül ropogós, belül lágy az Anna Pavlováról elnevezett tojásfehérjéből készült új-zélandi nemzeti sütemény, bár az ausztrálok is magukénak tudják ezt a bájos desszertet. Az ARAZ-ban mini változatokat készítettek, stílusosan kiwivel és málnával. Tipikusan olyan finomság, amit nehéz abbahagyni.
A másik tradicionális édesség pedig az ANZAC keksz, amely az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta a nevét. A zab alapú kókuszos keksz tojásmentes, állítólag a katonák is ezt ették az első világháború alatt.
Gyümölcs, ami egy madártojásról kapta a nevét
Az általunk csak kiwinek nevezett gyümölcs hivatalos neve kiwigyümölcs, a kivi pedig egy Új-Zélandon őshonos madárfajta, ami az ország nemzeti jelképe. A madár barna, bozontos innen az elnevezés. A kiwit nemcsak feldolgozva kínálták, hanem gyümölcstálon is.
Hasznos információk:
Az ARAZ-ban a vasárnapi bruch-ok 12:00-15:00 között zajlanak. Az ár egységesen 6990 forint/fő, de ez magában foglalja az egész napos wellnes használatot és az italfogyasztást is. Az étkezés alatt az étteremben gyereksarok működik és élőzene van. A brunchok tematikája átlagosan három hetente változik. Érdemes előre foglalni asztalt, ha biztosra szeretnétek menni.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.