Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

-
Bor, 2015.11.30.

Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban

A Hobbitok földjén az angolszász, a polinéz és a dél-kelet ázsiai ízek keverednek. Ezeket most mi is megkóstoltuk az ARAZ Étteremben.


A világ egyik legtávolabbi pontján fekvő Új-Zélandon valóban kék az ég és zöld a fű. Nem véletlen tehát, hogy itt forgatták a Gyűrűk Ura és a Hobbit filmek bizonyos jeleneteit. A szigetcsoport éghajlata egyedi: az északi-szigeten szubtrópusi, a déli-szigeten hegyvidéki és óceáni. Így fordulhat elő, hogy az édesburgonya és a kiwi éppen olyan emblematikus táplálék, mint például a bárányhús vagy a kagyló.


Az ARAZ Étterem szakácsai ebből a színes és változatos alapanyag-kínálatból egyaránt merítettek a tematikus vasárnapi ebédeken. A paletta olyan széles, hogy korosztálytól és táplálkozási szokástól függetlenül, mindenkinek meg volt a lehetősége, hogy találjon fogára valót.

 

Gyereksarok

 

Édesburgonya, ami nem burgonya – Bordáskel, ami káposzta


Levesek tekintetében két különleges zöldség volt a domináns. A korianderrel fűszerezett édesburgonya - levesbe, pekándió betét került, a pak choi levesbe pedig halgombóc.


Az édesburgonya-féléket Új-Zéland északi részén termesztik. A hosszúkás növénynek csak annyi köze van a burgonyához, mint Budapestnek Bukaresthez. Ugyanis ez egy gyökér és nem gumó. A bordáskel vagy másnéven pak choy valójában káposztaféle.

 

 Ázsiai beütésű leves pak choiyjal és halgombóccal

 

Tenger gyümölcsei és egy falat BBQ


Talán az előétel választék volt a legszínesebb. A zöldségek, gyümölcsök és a tengeri finomságok ideális kombót alkottak. A kerikeri kukoricasaláta és a kiwi salsa pedig kimondottan idézte a BBQ partyk hangulatát, ami szintén népszerű a szigetországban.

 

 Saláták, salsák, előételek

 

Terítéken a csodatevő zöldkagyló és Arthur Wellesley herceg kedvence


A főételek között olyan népszerű fogások közül választhattunk, mind például a Wellington bélszín, amelynek eredete vitatott. Bizonyos feltevések szerint az étel Wellington első hercegéről kapta a nevét, mások szerint a csizmájáról. Egy biztos, hogy Wellington Új-Zéland fővárosa, és a leveles tésztába bujtatott bélszín örök darab.

 

Wellington bélszín

 

Az angolszász vonalnál maradva: a nemzeti ételnek számító báránycsülök és sonkás burgonyapite (felfújt szerű, klasszikus angol pite) is került a választékba. Az ázsiai ízvilágot többek között a grillezett királylazac és a sárgarépás-vietnámi mogyorós basmati rizs idézte.


Látványpultban készült az új-zélandi zöld kagyló, amit fűszeres-fehérboros mártással szervíroztak. A kagyló héjának a színe opá lzöld, fogyasztása többek között az ízületekre és a csontokra van jó hatással, ezért étrendkiegészítőket is készítenek belőle.

 

 Királylazac

 

Hódolat a balerinának, tisztelet a katonáknak – mindez desszertben kifejezve


Kívül ropogós, belül lágy az Anna Pavlováról elnevezett tojásfehérjéből készült új-zélandi nemzeti sütemény, bár az ausztrálok is magukénak tudják ezt a bájos desszertet. Az ARAZ-ban mini változatokat készítettek, stílusosan kiwivel és málnával. Tipikusan olyan finomság, amit nehéz abbahagyni.

 

A másik tradicionális édesség pedig az ANZAC keksz, amely az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta a nevét. A zab alapú kókuszos keksz tojásmentes, állítólag a katonák is ezt ették az első világháború alatt.

 

 

Gyümölcs, ami egy madártojásról kapta a nevét


Az általunk csak kiwinek nevezett gyümölcs hivatalos neve kiwigyümölcs, a kivi pedig egy Új-Zélandon őshonos madárfajta, ami az ország nemzeti jelképe. A madár barna, bozontos innen az elnevezés. A kiwit nemcsak feldolgozva kínálták, hanem gyümölcstálon is.

 

 

Hasznos információk:


Az ARAZ-ban a vasárnapi bruch-ok 12:00-15:00 között zajlanak. Az ár egységesen 6990 forint/fő, de ez magában foglalja az egész napos wellnes használatot és az italfogyasztást is. Az étkezés alatt az étteremben gyereksarok működik és élőzene van. A brunchok tematikája átlagosan három hetente változik. Érdemes előre foglalni asztalt, ha biztosra szeretnétek menni.

 

 


 

Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Pavlova torta és Wellington bélszín – Új-Zéland brunch az Arazban magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg