Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

-
Bor, 2015.02.01.

Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában

„Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel február 19-től indul el a belga sörvacsora-sorozat, ahol kiderül, hogy a sült burgonyán és a gofrin túl is van élet.


Néhány hónapja annak, hogy a Dunaparti Matróz Kocsma több, mint kétszáz féle belga sörrel megnyitotta Söntésének kapuit, máris egy újdonsággal rukkoltak elő. Február 19-től kezdve „Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel indítják útra havi rendszerességgel belga sörvacsoráikat.


Ennek apropóján hívtak meg minket, hogy hét fogáson keresztül bemutassák számunkra a vacsorát. Végső formájában a tervek szerint csak négy fogás fog szerepelni a menüsorban, azonban az adagok nagyobbak lesznek.

 

 

Salamon György, a belga sörök szakértője és Régeni János konyhafőnök közösen állították össze a degusztációs vacsorát, amelyhez körültekintően párosították össze az egymáshoz legjobban passzoló ételeket és söröket.

 

Nyitányként feles pohárban, belga búzasörben párolt feketekagylót, angolzelleres paradicsommal, Blanche d’Ardenne sörben tálaltak fel nekünk. A fogások előtt, felvezetőként a házigazdák néhány mondatban beszámoltak az adott étel-illetve ital legfontosabb tudnivalóiról.

 


A tengeri herkentyűk ellentábora, is odáig volt a második fogástól. Sült Szent Jakab kagylót kaptunk hidegen, „Petrus” sör-sabayonnal, amihez pedig Petrus Blonde apátsági világos ale sör dukált. A titok egyszerű: a fűszerekkel óvatosan bántak, ügyelve arra, hogy a sör íze legyen a legmeghatározóbb.

 

Harmadik ételünk bardírozott sertésszűz érme volt, amit édes burgonya talléron áfonyával és erdei gombás Kastel Donker barnasör-mártással kínáltak. A tökéletesen átsütött hús felszolgálása után egy csapásra néma csend lett az asztalnál, mindenki áhítattal tette magáévá a sültet. A húsimádók kedvencének is beillő finomsághoz Kasteel Cuvée du Chateau barna ale sört fogyasztottunk.

 

 

A szárnyas húsok kedvelői sem szomorkodhattak, hiszen negyedik fogásként parajos zöldtésztát kaptunk, Delirium Tremens sörrel készült csirkeraguval, vargányagombával és gorgonzolával. Hozzá az ételeben is szereplő, 8,3 százalék alkoholt tartalmazó italt ittuk, amelyet mindenki a rózsaszín elefánt emblémáról ismer. 

 


Az ötödik ételt aposztrofálták főfogásként: Carbonnade Flamande Trappista módra, La Trappe Dubbel sörrel készítve és ugyanezzel a barna ale-lel tálalva. Ez gyakorlatilag a mi vörösboros marhapörköltünknek felel meg, csak a belgák barnasörrel készítik, ami szintén igen pikánssá és különlegessé teszi.

 

 

Desszertnek dupla csokoládétortát kaptunk málnával, „St. Louis” málnakrémmel, friss gyümölcsökkel és házi tejszínhabbal. Már a főétel előtt is szinte mindenki kitette a megtelt táblát, mégse tudtunk ellenállni a csábító édességnek.

 

Főként a lányok kedvencévé vált a hozzá kínált St. Louis Premium Framboise málnás lambie, mely 50%-os gyümölcstartalmával és enyhe szénsavasságával igazi ínyencségnek számít.

 

 

Az étkezést sajttállal zártuk, de itt is volt egy kis csavar: a tálon nem többféle sajt kapott helyet, hanem egy enyhébb sajtot bújtattak különböző sörökből készített sörzselébe.

 

 

Levezetésként átsétáltunk a szomszédos Söntésbe, ahol Deus sörpezsgővel koccintottunk. Igen, sörpezsgővel. Egy belga sörgyár vett meg Franciaországban több borászatot is, ahová sört is átszállítanak, és hasonló eljárással, mint a mindenki által ismert pezsgőt, készítik el. A világ vezető ítészei egyenesen a Champagne-nyal említik egy lapon.

 

Ezt is megkoronázva, egy Bush de Nuits tölgyfahordóban érlelt sörkülönlegességgel búcsuztunk el egymástól. és mindenki jólesően vette nyakába az esti fényárban úszó budai rakpartot, konsatálva, hogy a belga gasztrónomia igenis túmutat a pralinék, frittek és gofrik sablonos világán.

 

 

Hasznos infók:

 

A következő belga sörvacsora időpontja: 2015. február 19. (csütörtök), 18:30

 

A vacsora bevezető ára 6 900 forint és 1 500 forint a kiegészítő kóstolás a Söntésben.

Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Belga sörvacsorák a Dunaparti Matróz Kocsmában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben

Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a “Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.

Sommelier, 2024.10.24.

Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben

Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.

Év Pincészete, 2024.09.04.

BalatonBor 2024

Melyik a legjobb balatoni fröccsbor, ami nem hiányozhat sem az otthoni kerti partikról, sem a strandi büfék, elegáns éttermek kínálatából? 19 borászat közös válasza erre a kérdésre az idén is közel 100 ezer palack BalatonBor.

Balaton, 2024.06.18.

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.

Bor, 2024.03.21.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg