Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
„Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel február 19-től indul el a belga sörvacsora-sorozat, ahol kiderül, hogy a sült burgonyán és a gofrin túl is van élet.
Néhány hónapja annak, hogy a Dunaparti Matróz Kocsma több, mint kétszáz féle belga sörrel megnyitotta Söntésének kapuit, máris egy újdonsággal rukkoltak elő. Február 19-től kezdve „Ha kedd, akkor ez Belgium” címmel indítják útra havi rendszerességgel belga sörvacsoráikat.
Ennek apropóján hívtak meg minket, hogy hét fogáson keresztül bemutassák számunkra a vacsorát. Végső formájában a tervek szerint csak négy fogás fog szerepelni a menüsorban, azonban az adagok nagyobbak lesznek.
Salamon György, a belga sörök szakértője és Régeni János konyhafőnök közösen állították össze a degusztációs vacsorát, amelyhez körültekintően párosították össze az egymáshoz legjobban passzoló ételeket és söröket.
Nyitányként feles pohárban, belga búzasörben párolt feketekagylót, angolzelleres paradicsommal, Blanche d’Ardenne sörben tálaltak fel nekünk. A fogások előtt, felvezetőként a házigazdák néhány mondatban beszámoltak az adott étel-illetve ital legfontosabb tudnivalóiról.
A tengeri herkentyűk ellentábora, is odáig volt a második fogástól. Sült Szent Jakab kagylót kaptunk hidegen, „Petrus” sör-sabayonnal, amihez pedig Petrus Blonde apátsági világos ale sör dukált. A titok egyszerű: a fűszerekkel óvatosan bántak, ügyelve arra, hogy a sör íze legyen a legmeghatározóbb.
Harmadik ételünk bardírozott sertésszűz érme volt, amit édes burgonya talléron áfonyával és erdei gombás Kastel Donker barnasör-mártással kínáltak. A tökéletesen átsütött hús felszolgálása után egy csapásra néma csend lett az asztalnál, mindenki áhítattal tette magáévá a sültet. A húsimádók kedvencének is beillő finomsághoz Kasteel Cuvée du Chateau barna ale sört fogyasztottunk.
A szárnyas húsok kedvelői sem szomorkodhattak, hiszen negyedik fogásként parajos zöldtésztát kaptunk, Delirium Tremens sörrel készült csirkeraguval, vargányagombával és gorgonzolával. Hozzá az ételeben is szereplő, 8,3 százalék alkoholt tartalmazó italt ittuk, amelyet mindenki a rózsaszín elefánt emblémáról ismer.
Az ötödik ételt aposztrofálták főfogásként: Carbonnade Flamande Trappista módra, La Trappe Dubbel sörrel készítve és ugyanezzel a barna ale-lel tálalva. Ez gyakorlatilag a mi vörösboros marhapörköltünknek felel meg, csak a belgák barnasörrel készítik, ami szintén igen pikánssá és különlegessé teszi.
Desszertnek dupla csokoládétortát kaptunk málnával, „St. Louis” málnakrémmel, friss gyümölcsökkel és házi tejszínhabbal. Már a főétel előtt is szinte mindenki kitette a megtelt táblát, mégse tudtunk ellenállni a csábító édességnek.
Főként a lányok kedvencévé vált a hozzá kínált St. Louis Premium Framboise málnás lambie, mely 50%-os gyümölcstartalmával és enyhe szénsavasságával igazi ínyencségnek számít.
Az étkezést sajttállal zártuk, de itt is volt egy kis csavar: a tálon nem többféle sajt kapott helyet, hanem egy enyhébb sajtot bújtattak különböző sörökből készített sörzselébe.
Levezetésként átsétáltunk a szomszédos Söntésbe, ahol Deus sörpezsgővel koccintottunk. Igen, sörpezsgővel. Egy belga sörgyár vett meg Franciaországban több borászatot is, ahová sört is átszállítanak, és hasonló eljárással, mint a mindenki által ismert pezsgőt, készítik el. A világ vezető ítészei egyenesen a Champagne-nyal említik egy lapon.
Ezt is megkoronázva, egy Bush de Nuits tölgyfahordóban érlelt sörkülönlegességgel búcsuztunk el egymástól. és mindenki jólesően vette nyakába az esti fényárban úszó budai rakpartot, konsatálva, hogy a belga gasztrónomia igenis túmutat a pralinék, frittek és gofrik sablonos világán.
Hasznos infók:
A következő belga sörvacsora időpontja: 2015. február 19. (csütörtök), 18:30
A vacsora bevezető ára 6 900 forint és 1 500 forint a kiegészítő kóstolás a Söntésben.
További Websommelier magazin cikkek
Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier 2024-ben
Sommelier, 2024.10.24.
Gere Attila Pincészete nyerte el az Év Pincészete díjat 2024-ben
Év Pincészete, 2024.09.04.
BalatonBor 2024
Balaton, 2024.06.18.
Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok
Bor, 2024.05.15.
Borajánló a húsvéti sonka mellé
Bor, 2024.03.26.
Frank Smulders borkóstoló
Bor, 2024.03.21.
Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra
Bor, 2022.05.30.
Ebbe a palackba csak egri bikavér kerülhet
Bor, 2021.12.04.