Frank Smulders borkóstoló

-
Bor, 2024.03.21.

Frank Smulders borkóstoló

Exkluzív borkóstoló a világ egyik legismertebb borszakértőjével- Frank Smulders Master of Wine először mutatta be Budapesten a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait az N28 étteremben.


Frank Smulders egyike annak az 507 Master of Wine-nak, akinek 1953 óta sikeresen vizsgázott a világ legnehezebb boros vizsgáján és vált ezáltal és a borvilág „Jedi-jévé”. (Magyarországon egyelőre még senkinek nem sikerült a Master of Wine titulust megszereznie).

A rendezvény két részből állt: a délelőtti órákban Magyarország legjobb éttermeinek (Borkonyha, Onyx, Essencia, Costes Downtown, Four Seasons, stb.)borszakértői vettek részt a kóstolón, míg délután a sajtó munkatársait fogadta Frank Smulders. A borbemutató a kiváló, kizárólag Garnacha kékszőlőből készített borokon túl, az izgalmas bor-étel párosításokról szólt, amelyeket közösen álmodott meg az N28 csapata (Nagy Szabolcs séf, Lisztes Ivett sommelier) és a rendezvényt életrehívó Vinonovi borkereskedés stratégiai vezetője; a korábbi sommelier magyar bajnok, Evans Victoria.

Az esemény célja, Frank Smulders Liskar név alatt futó borainak megismerése (amely borokat Magyarországon a Vinonovi cég forgalmazza), emellett pedig a borkereskedés szakmai közönség előtti első bemutatkozása volt.

A borsor 5 különböző tételből állt:1 érlelt rozéborból és 4 gyümölcshangsúlyos, komplex és sokrétű vörösborból. A kóstolt borok kóstolási sorrendben: Liskar Rosado, Gatxa, Txiki, Liskar Garnacha és végül a pince csúcsbora: az Ugasti.

A kóstoló szépen bemutatta, hogy mindössze egy szőlőfajtából is lehet izgalmas borportfóliót létrehozni, amelyek mindegyike magasminőségű, de különböző árponton elhelyezkedő termékek.

  • Liskar Rosado 2021: közepesen intenzív lazacszínű érlelt rozé, amelynek különlegessége a nagy test, magas savtartalom, a grapefruit és narancs aromák sora és a frissesség. Kevés rozébor hálálja meg az érlelést, de ez a bor mindenképp.
  • Liskar Gatxa 2022: a gatxa név a garnacha fajtára utal és a palackban a pince birtokborát találjuk. Kiemelkedően gyümölcsös bor, amelyben az eper és a cseresznye dominál. Fiatalos bor, amelyet akár nyáron behűtve is élvezettel lehet fogyasztani.
  • Liskar Txiki 2021: baszk nyelven a txiki a kicsit jelenti, amely a bor rövid érlelésére utal és a könnyedségére. Jóivású fűszeres és feketegyümölcsökben gazdag vörösbor, amellyel könnyen meg lehet szerettetni a fogyasztókkal a száraz vörösborokat.
  • Liskar Garnacha 2019: Frank Smulders első bora 2019-ből, amely 3 különböző dűlőből származó szőlők házasítása. Mindegyik terület szőlői 1900 és 1930 között lettek telepítve, így ez egy igencsak öregtőkésnek számító bor a fogyasztók számára.
  • Liskar Ugasti 2020: a bor neve, a terület, ahonnan készül a bor, amely csak és kizárólag egy 0,4 hektáros területről szüretelt szőlőből készül, amely szőlőt 1900-ban telepítették. Az Ugasti kortyban hosszú, friss gyümölcsökben, zöldfűszerekben és elegáns hordófűszerekben dúskáló vörösbor, amely igazi zászlóshajója a pincészetnek.


A borok elérhetőek a nagyközönség számára az N28 étteremben március végétől.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Frank Smulders borkóstoló magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Frank Smulders borkóstoló magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Websommelier magazin cikkek

Új címkékkel érkeznek a Szezonnyitásra Villa Gyetvai borok

A balatoni lét hangulatát megragadó címkéket kaptak a Villa Gyetvai Borbirtok legkönnyedebb borai. A balatonfüredi pincészet az üde fehérborokból álló sort idén először egy Rosso névre hallgató, a nyárhoz passzoló reduktív vörösborral egészítette ki, amelyek a szezonkezdet előtt debütálnak.

Bor, 2024.05.15.

Borajánló a húsvéti sonka mellé

Ahogy közeledik a húsvéti ünnep, a hagyományok szerint a családok és barátok együtt gyűlnek össze, hogy megünnepeljék ezt a fontos eseményt. Az egyik legmeghatározóbb elem a húsvéti asztalon általában a húsvéti sonka, melyet különböző köretek és fogások kísérnek. Annak érdekében, hogy ez az étel valóban kiemelkedő élménnyé váljon, fontos megválasztani mellé a megfelelő bort, ami kihangsúlyozza és még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Bor, 2024.03.26.

Évszázados fényképeken kel életre a hazai borkultúra

A 19. és 20. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borkultúráját az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen együttműködésében készített új rövidfilm. „A magyar bor archív filmje” méltó módon állít emléket gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit.

Bor, 2022.05.30.

"narrow"
Gear.svg